Από τον Πειραιά έως τη Θεσσαλονίκη, ο εγχώριος χάρτης του real estate επαναδιαμορφώνεται. Τόσο οι καθιερωμένοι παίκτες της αγοράς –εισηγμένοι και μη, όπως Noval, Dimand και DKG Development– όσο και νεοεισερχόμενοι επενδυτές δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των πολλών παλιών βιομηχανικών ακινήτων της χώρας, επενδύοντας εκατομμύρια για τη μετατροπή σε πόλους έλξης.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ανάπλαση από τη Noval Property, στο πρώην βιομηχανικού ακινήτου στην οδό Πειραιώς. Όπως υποστήριξε στην πρόσφατη ενημέρωση αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Μιχάλης Παναγής, η ανάπλαση βρίσκεται σε αναμονή της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος. Το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή είναι προς το 2028- 2029 με χρήσεις γραφείων, εμπορικές, φιλοξενίας, κατοικία, πολιτισμού.
Στην ίδια περιοχή σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται και άλλες επενδύσεις σε βιομηχανικά ακίνητα. Συγκεκριμένα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το Votanikos Business Park, αξιοποιώντας το πρώην ακίνητο της Softex στην περιοχή του Βοτανικού. Στο πλαίσιο της ανάπλασης, κατεδαφίστηκαν περίπου 150.000 τ.μ. παλαιών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων, ενώ το οικόπεδο καθαρίστηκε πλήρως. Από τα παλιά κτίρια διατηρήθηκαν μόνο τρία, μεταξύ των οποίων και ο ιστορικός υδατόπυργος.
Παράλληλα, φιλοξενώντας προσιτές κατοικίες θα πάρουν ξανά ζωή οι παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ (Χρωματουργεία Πειραιώς) επί της οδού Πειραιώς, έκτασης 18 στρεµµάτων. Η ΧΡΩΠΕΙ, συστάθηκε το 1883, από τους χημικούς Σπήλιο και Λεόντιο Οικονομίδη και αποτέλεσε επί χρόνια, ένα από τα σημαντικά εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης του Φαλήρου, μαζί με την Ελαΐδα και την ΒΕΛΚΑ. Η ΧΡΩΠΕΙ κατείχε ρόλο ηγέτη στον τομέα της ελληνικής χρωματουργίας, ενώ η εταιρεία παρήγαγε και διένειμε και το αναλγητικό “Αλκόν”.
Ο Πειραιάς αποτελεί μια ακόμη περιοχή που βρίσκεται σε έναν επενδυτικό αναβρασμό, καθώς διατηρεί ένα μεγάλο απόθεμα βιομηχανικών ακινήτων. Συγκεκριμένα, το ιστορικό εργοστάσιο του Κεράνη στον Πειραιά ετοιμάζεται να πάρει και πάλι ζωή με ένα άκρως φιλόδοξο project εστιασμένο στην κατοικία που θα περιλαμβάνει 408 διαμερίσματα.
Μεγάλη ανάπλαση υλοποιεί στην είσοδο του Πειραιά και η DKG Development με τη μετατροπή παλιών βιομηχανικών ακινήτων. Το Piraeυs Gate, το «εμβληματικό», όπως το χαρακτηρίζει η εταιρεία με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, έργο της DKG Development, μετατρέπει μια πρώην βιομηχανική περιοχή -που κάποτε φιλοξενούσε ιστορικά εργοστάσια και το συγκρότημα Κλωστοϋφαντουργίας Πειραιά- «σε μια ζωντανή, σύγχρονη γειτονιά». Αυτός ο νέος προορισμός θα προσφέρει 462 οικογενειακές κατοικίες και 268 επιπλωμένα διαμερίσματα για φοιτητές, επαγγελματίες και ταξιδιώτες. Πρόκειται για ένα έργο μεικτής δομήσιμης επιφάνειας 85.000 τ.μ. που προετοιμάζεται ώστε να λάβει πιστοποίηση LEED και θα περιλαμβάνει επιπλέον χώρους για γραφεία, καφέ, εστιατόρια, καταστήματα και κοινόχρηστους χώρους.
Η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από σημαντικούς παίκτες του real estate, με ορισμένες εταιρείες να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πόλη ήδη από τα πρώτα στάδια ανάκαμψης της αγοράς. Ανάμεσά τους και η Dimand που ήταν από τις πρώτες που επένδυσαν στρατηγικά στη συμπρωτεύουσα, δρομολογώντας τη μεγάλη ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας Φιξ. Το έργο, που βρίσκεται στη φάση των μελετών, υλοποιείται με τη συμμετοχή της ΕLVIAL, συμφερόντων της οικογένειας Τζίκα, και φιλοδοξεί να αναδείξει ένα σημαντικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα.
Στο ίδιο πνεύμα, ένα ακόμη εμβληματικό πρότζεκτ έρχεται να προστεθεί στην αστική αναγέννηση της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το ιστορικό συγκρότημα των κεραμείων Αλλατίνη, που αναπτύσσεται από τη ΣΤΑΝΤΑ Α.Ε., υπό την καθοδήγηση του Σταύρου Ανδρεάδη. Το έργο, που εκτείνεται σε έκταση άνω των 80 στρεμμάτων, βρίσκεται στο στάδιο των εξαιρετικά απαιτητικών αδειοδοτήσεων και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ σε επενδυτικό ύψος.