Τεξαπρέτ: Το εργοστάσιο στο Καλοχώρι που βγαίνει προς πώληση

Ένα από τα ελάχιστα διαθέσιμα μεγάλα ακίνητα στο Καλοχώρι, επιφανείας 64 στρεμμάτων, βγαίνει στην αγορά προς πώληση από την Atreus Reoco

Το βιομηχανικό συγκρότημα στο Καλοχώρι © ΤΕΞΑΠΡΕΤ

Ένα από τα  ελάχιστα διαθέσιμα μεγάλα ακίνητα στην περιοχή του Καλοχωρίου, επιφανείας 64 στρεμμάτων, βγαίνει στην αγορά προς πώληση από την Atreus Reoco. Πρόκειται για το μεγάλο κενό βιομηχανικό συγκρότημα της  ΤΕΞΑΠΡΕΤ, των Βαφείων –Φινιριστηρίων της οικογενείας Καράσσο, της άλλοτε εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Εταιρείας της Θεσσαλονίκης, που έσβησε μηχανές στο τέλος του 2009, κτυπημένη από την παγκοσμιοποίηση που σάρωσε την ελληνική κλωστοϋφαντουργία, πριν καν έρθει η μεγάλη οικονομική κρίση.

Το ακίνητο βγαίνει προς πώληση μετά από «περιπέτειες» τριών ετών και πλέον. Επισπεύδουσα των πλειστηριασμών που προηγήθηκαν ήταν η doValue, ( ο αρχικός 20/10/2021), διαδικασίες που  δεν απέδωσαν ελλείψει πλειοδοτών, μα και που ανακόπηκαν μετά από δικαστική απόφαση που αφορούσε τον ορισμό της πρώτης τιμής προσφοράς. Τελικά, το Σεπτέμβριο του 2024 το ακίνητο κατακυρώθηκε στην Atreus Reoco και πλέον  πωλείται για το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για  πρώην μονάδα βαφείου/φινιριστηρίου προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, που αναπτύσσεται  σε γωνιακό γήπεδο συνολικής επιφάνειας 64.051 τ.μ. στο ανατολικότερο τμήμα της βιομηχανικής ζώνης Καλοχωρίου και πολύ κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το ακίνητο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αν. Θράκης και Αρκαδίου, μεταξύ των  εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ και μεγάλης εταιρείας μεταφορών, με πρόσωπο επί της Αν. Θράκης, ενώ το πίσω τμήμα του φθάνει σχεδόν μέχρι το παραλιακό μέτωπο.

Η επιχειρηματική συγκέντρωση στο Καλοχώρι

Σημειώνεται ότι η περιοχή του Καλοχωρίου, που βρίσκεται πλησιέστερα στο λιμάνι και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από κάθε άλλη επιχειρηματική συγκέντρωση του ευρύτερου Π.Σ.Θ. , είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μεταποιητικό και επιχειρηματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά τη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Λόγω της εγγύτητας στη Θεσσαλονίκη και τις εγκαταστάσεις του λιμανιού και της εύκολης πρόσβασης, η περιοχή του Καλοχωρίου αναπτύχθηκε σημαντικά σαν επιχειρηματικό κέντρο, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό βιομηχανιών, χονδρεμπορικών εταιρειών και επιχειρήσεων  διαμετακόμισης και logistics.

Το ακίνητο βρίσκεται  στην επαρχιακή οδό Καλοχωρίου – Θεσσαλονίκης, έχει εύκολη πρόσβαση τόσο από και προς την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών και την εσωτερική περιφερειακή οδό, όσο και από και προς το λιμάνι.

Στο ακίνητο, μεταξύ των ετών 1973-1990, είχαν ανεγερθεί κτιριακές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν χώρους παραγωγής, αποθήκευσης και γραφείων, βοηθητικούς χώρους και δεξαμενές βιολογικού καθαρισμού,  συνολικής επιφανείας 27.394 τ.μ.

Η περιοχή του ακινήτου είναι χαρακτηρισμένη ως «περιοχή μη οχλούσας βιομηχανίας-βιοτεχνίας». Το ακίνητο μπορεί να λάβει  διάφορες χρήσεις, όπως: Μονάδα μεταποίησης/ ελαφριάς βιομηχανίας. Έδρα μεταφορικής/ logistics εταιρείας. Χώρος συνεργείου βαρέων οχημάτων. Μονάδα ανακύκλωσης. Εκθεσιακός χώρος/ εμπορική αποθήκη

Την πώληση του ακινήτου έχουν αναλάβει η «Δανός/BNP Paribas» και η «ΝΑΙRealAct».

H ιστορία των Βαφείων Καράσσο

Η «ΤΕΞΑΠΡΕΤ», η οποία μάλιστα είχε εισαχθεί στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου το 1998, αποτελούσε για πολλές δεκαετίες μέρος της βιομηχανικής βάσης της Θεσσαλονίκης, καθώς η δραστηριοποίησή της στον κλάδο των βαφείων χρονολογείτο από το 1880, από τότε που ο Ιάκωβος Καράσσο ίδρυσε ένα από τα πρώτα βαφεία που λειτούργησαν στην περιοχή.

Σταδιακά η επιχείρηση αναπτύσσονταν και εκσυγχρονίζονταν ώσπου μετά την  παύση του πολέμου και της καταστροφικής γερμανικής κατοχής, ξανάρχισε να λειτουργεί μέχρι που το 1972 μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Καλοχωρίου, τις οποίες σταδιακά επέκτεινε με την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων.

Η «Χημικοτεχνική Επεξεργασία Προϊόντων Κλωστοϋφαντουργίας-ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.Ε.» ήταν ένα από τα κορυφαία ελληνικά βαφεία- φινιριστήρια, μέχρι που ο ευρωπαϊκός κλάδος ένδυσης δέχθηκε απανωτά πλήγματα, κρίση με διάρκεια που για τις ελληνικές επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας – ένδυσης, επιτάθηκε από την περιπέτεια της εθνικής οικονομίας της χώρας μας. Η «ΤΕΞΑΠΡΕΤ» είχε ανακοινώσει παύση παραγωγικής λειτουργίας το Δεκέμβριο του 2009.