Σε μία περίοδο που ο ελληνικός τουρισμός προσελκύει διαρκώς περισσότερους επισκέπτες και επενδύσεις, μεγάλα τουριστικά projects εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ φιλοδοξούν να αλλάξουν τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Ορισμένα από αυτά βρίσκονται ήδη στη φάση της κατασκευής, άλλα σε διαδικασία αδειοδότησης και σχεδιασμού, ενώ κάποια παραμένουν «παγωμένα», εγκλωβισμένα σε θεσμικά και γραφειοκρατικά εμπόδια. Πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές επενδύσεις αποτυπώνουν τον δυναμισμό αλλά και τις προκλήσεις αυτής της νέας εποχής για τον ελληνικό τουρισμό.
Triopetra Bay Resort – Ρέθυμνο
Στην περιοχή της Τριόπετρας, στη νότια Κρήτη, η κυπριακή Photos Photiades Group, μέσω της Emerald Developments S.A., προωθεί μια επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου τουριστικού προορισμού. Το project Triopetra Bay Resort αναπτύσσεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πολυτελούς ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 600 κλινών, το οποίο έχει ήδη λάβει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Παράλληλα, προβλέπονται παραθεριστικές κατοικίες 250-550 τ.μ., wellness spa 2.700 τ.μ., συνεδριακό κέντρο 1.400 τ.μ., γήπεδο γκολφ 9 οπών, τρία γήπεδα τένις, παιδικές εγκαταστάσεις και χώρους εστίασης που αναδεικνύουν την κρητική κουζίνα.
Η δεύτερη φάση, για την οποία τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), αφορά τη δημιουργία ενός τουριστικού χωριού 5.646 κατοίκων, με υποδομές όπως εμπορικά καταστήματα, εκκλησία, πλατεία, θεματικό πάρκο και αθλητικές εγκαταστάσεις. Η συνολική έκταση του έργου είναι 1.330 στρέμματα, με πολεοδομήσιμα τα 1.215,3 στρέμματα. Ο στόχος της επένδυσης είναι η προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και η δημιουργία ενός βιώσιμου οικιστικού μοντέλου σε αρμονία με το φυσικό τοπίο.
Στάδιο επένδυσης: Η α’ φάση έχει λάβει περιβαλλοντική έγκριση, ενώ η β’ φάση βρίσκεται σε φάση δημόσιας διαβούλευσης της ΜΠΕ. Η κατασκευαστική έναρξη εκτιμάται μετά το 2029, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδοτήσεων.

To πρότζεκτ Triopetra Bay Resort στο Ρέθυμνο ©emeralddevelopments
Elounda Hills – Ελούντα
Η Mirum Group του επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ αναπτύσσει στην Ελούντα ένα σύνθετο project πολυτελούς τουρισμού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το Elounda Hills αποτελείται από πέντε φάσεις ανάπτυξης, με συνολικό χρονικό ορίζοντα περίπου 10 ετών. Η Α’ φάση, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη δημιουργία παραλιακής μαρίνας 64 θέσεων –σε συνεργασία με την Camper & Nicholson–, ενός boutique ξενοδοχείου 15 δωματίων, beach club και του ξενοδοχείου Hill Top με 129 δωμάτια υπό το brand One Hotels. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν 134 επώνυμες κατοικίες, διαμερίσματα και βίλες, κάποιες από τις οποίες θα φέρουν την υπογραφή της Ralph Lauren Home.
Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό και τις πωλήσεις κατοικιών, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει με δεκάδες προκρατήσεις και προσυμφωνίες. Στόχος της Mirum είναι να δημιουργήσει μια αυτόνομη κοινότητα βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα, τη διαχείριση νερού και αποβλήτων, και τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών.
Στάδιο επένδυσης: Το έργο βρίσκεται σε φάση κατασκευής της πρώτης φάσης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και η πολεοδομική μελέτη.

Μακέτα του Elounda Hills © mirum.gr
Limnos Resort – Λήμνος
Η Λήμνος αποκτά για πρώτη φορά μια τουριστική επένδυση τόσο μεγάλης κλίμακας με το Limnos Resort, ύψους 171 εκατ. ευρώ, που προωθεί η οικογένεια Μπούμπουρα μέσω της εταιρείας «Άκτιος Απόλλων ΙΚΕ». Το έργο, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με την υποβολή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αναπτύσσεται σε έκταση 321 στρεμμάτων στο ακρωτήριο Τηγάνι της Μύρινας. Προβλέπει τη δημιουργία 1.860 κλινών, εκ των οποίων 1.020 σε τρία ξενοδοχεία (δύο 5 αστέρων και ένα 4 αστέρων), και 840 σε κατοικίες, βίλες και τουριστικά διαμερίσματα. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μαρίνα 100 θέσεων, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, εμπορικοί χώροι και ένα μουσείο.
Η πολεοδομική μελέτη διακρίνει την έκταση σε τρεις ζώνες: δύο για τουρισμό-αναψυχή και μία για ήπια ανάπτυξη, με αυστηρούς όρους δόμησης. Στόχος της επένδυσης είναι η μετατροπή της Λήμνου σε νέο premium προορισμό για τουρίστες υψηλού εισοδήματος.
Στάδιο επένδυσης: Η ΣΜΠΕ βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ενώ έλαβε το «πράσινο φως» από τον Δήμο Λήμνου, υπό την προϋπόθεση της κάλυψης των αναγκών ύδρευσης και της διαχείρισης – επεξεργασίας των αστικών λυμάτων με ίδια μέσα. Η επένδυση αναμένει την ολοκλήρωση του πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού για να εισέλθει στη φάση έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Cape Tholos – Ιεράπετρα, Κρήτη
Το νέο project του Metaxa Hospitality Group στην Κρήτη αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής του ομίλου για τουρισμό πολυτελείας. Το Cape Tholos, κόστους 200 εκατ. ευρώ, προβλέπει την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού καταλύματος σε έκταση 1.223 στρεμμάτων, με 5άστερο ξενοδοχείο 220 bungalows, 102 πολυτελείς κατοικίες, spa, συνεδριακό κέντρο, τέσσερις πισίνες, ελικοδρόμιο και μαρίνα για 33 σκάφη.
Το έργο εντάχθηκε από το 2019 στις Στρατηγικές Επενδύσεις και μετά από εξαετή διαδικασία εγκρίθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις χρήσεις και τους όρους δόμησης μέσω ΕΣΧΑΣΕ. Απομένει η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης και της ΜΠΕ για να εισέλθει στη φάση αδειών δόμησης. Το έργο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 4-6 ετών.
Στάδιο επένδυσης: Έχει εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα. Εκκρεμεί η πολεοδομική μελέτη και η ΜΠΕ. Η έκδοση οικοδομικών αδειών θα σημάνει την έναρξη των κατασκευών.
Saronida Olympos Golf Project – Αττική
Ένα από τα πλέον φιλόδοξα τουριστικά σχέδια της Αττικής, το Saronida Olympos Golf Project της Vita Development, παραμένει «παγωμένο» λόγω νομικών και θεσμικών εμποδίων. Το project, προϋπολογισμού 840 εκατ. ευρώ, σχεδιάστηκε σε έκταση 6.500 στρεμμάτων μεταξύ Σαρωνίδας και Λαγονησίου, και περιλαμβάνει τουριστικό χωριό με ξενοδοχείο, πολυτελείς κατοικίες, μαρίνα, γήπεδο γκολφ 18 οπών, ελικοδρόμιο και εμπορικές υποδομές.
Ωστόσο, η έλλειψη Προεδρικού Διατάγματος για την πολεοδομική έγκριση, καθώς και οι καθυστερήσεις στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, έχουν «παγώσει» το έργο. Σημαντική εμπλοκή εντοπίζεται στον χαρακτηρισμό μεγάλου μέρους της έκτασης ως δασική, γεγονός που περιπλέκει το αδειοδοτικό πλαίσιο.
Στάδιο επένδυσης: Η επένδυση βρίσκεται σε πλήρη στασιμότητα. Αναμένεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και έλεγχος νομιμότητας από το ΣτΕ, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία περιβαλλοντικής και οικοδομικής αδειοδότησης.

Saronida Olympos Golf Project © https://www.vitadevelopment.gr/erga/saronida-project