Κρίσιμη συνάντηση Πιερρακάκη, ΤτΕ, servicers για κόκκινα δάνεια και κλειστά σπίτια

Στο τραπέζι ιδιωτικό χρέος, ανακτήσεις «Ηρακλή», επιστροφή εξυγιασμένων δανείων στην οικονομία και προτάσεις για να πέσουν στην αγορά ακίνητα

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης © EPA/WILL OLIVER

Κρίσιμη συνάντηση που θα αφορά τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και το θέμα της στήριξης της προσφοράς ακινήτων στην αγορά, με τη διάθεση χιλιάδων ακινήτων που «λιμνάζουν» στους ισολογισμούς των εταιρειών διαχείρισης, θα έχουν την Πέμπτη το απόγευμα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, η υποδιοικήτρια της ΤτΕ, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο γενικός διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας & Εξυγίανσης της ΤτΕ, Γιάννης Τσικριπής, και οι CEOs των Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις.

Η συνάντηση έρχεται σε μία χρονική στιγμή που πολύ ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται η εξυγίανση της οικονομίας από τα «κόκκινα» δάνεια και η αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος. Και στα δύο αυτά θέματα ο ρόλος των servicers είναι καθοριστικός, αφού σε αυτούς έχει περάσει η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, «κόκκινων» δανείων που έχουν πωληθεί σε funds, καθώς και των τιτλοποιήσεων που έχουν μεταβιβαστεί τον «Ηρακλή», και μαζί τα ακίνητα που συνοδεύουν ως εξασφαλίσεις τα συγκεκριμένα δάνεια. Στο τέλος του 2024 οι servicers διαχειρίζονταν ανοίγματα ύψους 87,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 71,6 δισ. ευρώ (82% των υπό διαχείριση ανοιγμάτων) αντιστοιχούν σε δάνεια που έχουν αγοραστεί από επενδυτές (funds) και το υπόλοιπο 18% ή 15,8 δισ. ευρώ σε δάνεια που διαχειρίζονται για λογαριασμό των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, οι τρεις πλευρές αναμένεται να συζητήσουν την πρόοδο που σημειώνεται στις ρυθμίσεις οφειλών, με το ΥΠΕΘΟ και την ΤτΕ να ζητούν ακόμη περισσότερες, μακροπρόθεσμες και βιώσιμες ρυθμίσεις για την εξυγίανση των «κόκκινων» οφειλετών, με χρήση και του αναβαθμισμένου εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού. Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθεί η πορεία των ανακτήσεων οφειλών, καθώς προέχει να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι κρατικές εγγυήσεις που συνοδεύουν τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή». Σημειώνεται ότι με στοιχεία Δεκεμβρίου 2024 το συνολικό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Ηρακλής» ανέρχεται σε 40,7 δισ. ευρώ (από 42,8 δισ. τον Δεκέμβριο του 2023), ενώ το ύψος των χορηγηθεισών εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται πλέον σε 15,7 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι το μέγα ζητούμενο είναι τα «κόκκινα» δάνεια να βγουν και από την πραγματική οικονομία, αναμένεται να συζητηθεί το πώς πρώην «κόκκινα» δάνεια θα επιστρέψουν «πράσινα» στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες διαχείρισης προχωρούν σε αναχρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών δανείων που βρίσκονται σε ρύθμιση, προκειμένου να στηρίξουν την παραγωγική λειτουργία επιχειρήσεων με βιώσιμες προοπτικές, ενώ προχωρούν σταδιακά σε πωλήσεις εξυγιασμένων χαρτοφυλακίων δανείων (οι τράπεζες Optima bank και Attica Bank έχουν αγοράσει τέτοια «πακέτα»).

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η σύσταση του Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Το άλλο κρίσιμο θέμα στην ατζέντα της μεθαυριανής συνάντησης στο ΥΠΕΘΟ είναι τα ακίνητα των servicers. Όπως έχει γράψει το powergame.gr, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών βλέπει θετικά τις προτάσεις των servicers, προκειμένου να επιταχυνθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων από τα χαρτοφυλάκια τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης στην αγορά. Σημειώνεται ότι η Intrum μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς διαχειρίζονται περίπου 10.000 ακίνητα, η doValue περίπου 3.500-4.000, η Εθνική Τράπεζα περίπου 4.000, η Eurobank περίπου 1.800-2.000 και η Alpha Bank με τη Cepal περίπου 2.500-3.000 ακίνητα, ενώ ακίνητα διαθέτουν και μικρότερες τράπεζες και servicers.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης γνωστοποίησε, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 3ο Συνέδριο Real Estate, πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο θέσπισης υποχρεωτικής καταβολής των ενοικίων μέσω τραπέζης. «Συμφωνούμε, νομίζω, ότι το μέσο ενοίκιο στη χώρα δεν είναι 255 ευρώ. Είναι σαφές πως τα πραγματικά στοιχεία αποκλίνουν και χρειαζόμαστε εργαλεία για να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα με ακρίβεια» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο ίδιο συνέδριο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, επισήμανε πως η ενίσχυση του κλάδου των κατασκευών και της αγοράς ακινήτων με στόχο την αύξηση του οικιστικού αποθέματος, με ανέγερση νέων κατοικιών αλλά και με αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούνται 5 δέσμες παρεμβάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και προσαρμογές στο θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικός και αποτελεσματικός, ενώ περαιτέρω παρεμβάσεις στη φορολογία ή υιοθέτηση νέων πρωτοβουλιών θα εξαρτηθούν από τη συνολική πορεία του προϋπολογισμού και της οικονομίας.