Ποιες είναι 10 πιο ακριβές πόλεις για πλούσιους καταναλωτές

Η Σιγκαπούρη διατηρεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο της πιο ακριβής πόλης στον κόσμο για καταναλωτές με υψηλό καθαρό εισόδημα

Σιγκαπούρη © Freepik

Η Σιγκαπούρη διατήρησε την πρώτη θέση ως η πιο ακριβή πόλη παγκοσμίως για άτομα με υψηλό καθαρό εισόδημα (HNWIs) για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση 2025 Global Wealth and Lifestyle Report της ελβετικής τράπεζας Julius Baer.

Η έκθεση βασίζεται στον δείκτη Julius Baer Lifestyle Index, ο οποίος εξετάζει το σχετικό κόστος ενός καλαθιού 20 αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζουν και χρησιμοποιούν οι εύποροι καταναλωτές σε 25 μεγάλες πόλεις παγκοσμίως, όπως αυτοκίνητα, κοσμήματα, δικηγόροι και ιδιωτικά σχολεία. Περιλαμβάνει επίσης δεδομένα από μια έρευνα σε 360 HNWIs (οικογένειες με τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο).

Η έκτη έκδοση της ετήσιας έκθεσης της τράπεζας δημοσιεύεται εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας, αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών.

Η συλλογή δεδομένων για τη μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε πριν η αμερικανική κυβέρνηση ανακοινώσει τα σχέδιά της για την επιβολή δασμών, οπότε η επακόλουθη αναταραχή στην αγορά δεν συνυπολογίστηκε στα φετινά στοιχεία, σύμφωνα με την έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση κατέγραψε μείωση 2% σε δολάρια για το κόστος ενός τρόπου ζωής υψηλού καθαρού εισοδήματος. Αυτό είναι σημαντικό επειδή «ιστορικά, οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας έχουν αυξηθεί με ρυθμό διπλάσιο από τον μέσο όρο των τιμών καταναλωτικών προϊόντων», σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση τονίζει ότι η μείωση κατά πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των προϊόντων υψηλής ποιότητας. «Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό ήταν η πτώση των τιμών της τεχνολογίας, η οποία μειώθηκε σε όλες τις περιοχές».

Αντίθετα, σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές των πτήσεων business class και των ρολογιών αυξήθηκαν απότομα κατά 18,2% και 5,6% αντίστοιχα κατά το παρελθόν έτος.

Τελικά, οι δαπάνες εξακολούθησαν να αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των HNWI που συμμετείχαν στην έρευνα, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Η Ευρώπη παρουσίασε την πιο αργή ανάπτυξη σε σύγκριση με τις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής, της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας-Ειρηνικού.

Οι 10 πιο ακριβές πόλεις για άτομα με υψηλό καθαρό εισόδημα παγκοσμίως:

  1. Σιγκαπούρη
  2. Λονδίνο
  3. Χονγκ Κονγκ
  4. Μονακό
  5. Ζυρίχη
  6. Σαγκάη
  7. Ντουμπάι
  8. Νέα Υόρκη
  9. Παρίσι
  10. Μιλάνο

Η Ευρώπη κατέλαβε πέντε από τις δέκα θέσεις, άλμα του Ντουμπάι

Λονδίνο © Unsplash / giammarco boscaro

Λονδίνο © Unsplash / giammarco boscaro

Φέτος, η Ευρώπη κατέλαβε πέντε από τις δέκα πιο ακριβές πόλεις για να ζουν άτομα με υψηλό καθαρό εισόδημα, με το Λονδίνο να ηγείται της ομάδας, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Το Λονδίνο έχει σταθερά υψηλή απόδοση στον δείκτη.

«Μέσα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το Brexit, την πανδημία Covid και έναν πόλεμο στην Ευρώπη, διατηρεί πάντα μια θέση στην κορυφή», σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο καθεστώς της πόλης ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου, το οποίο είναι σύγχρονο και κοσμοπολίτικο, με «ιστορία, βιωσιμότητα, πολιτισμό και γοητεία».

Εν τω μεταξύ, το Ντουμπάι έκανε ένα μεγάλο άλμα στην έβδομη θέση από την 12η θέση πέρυσι, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των ακινήτων, των αυτοκινήτων και της σαμπάνιας, σύμφωνα με την έκθεση.

Ντουμπάι © Unsplash

Ντουμπάι © Unsplash

Η Σαγκάη, από την άλλη πλευρά, έπεσε στην έκτη θέση από την τέταρτη, μια απότομη πτώση από την κορυφαία θέση που κατείχε το 2022. Και, αξιοσημείωτα, μόνο μία αμερικανική πόλη – η Νέα Υόρκη – βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα της λίστας.

Σαγκάη © Unsplash

Σαγκάη © Unsplash

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέκτησε τις πρώτες θέσεις, με τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ να καταλαμβάνουν δύο από τις τρεις πρώτες θέσεις των πιο ακριβών πόλεων.

«Η Ασία-Ειρηνικός παραμένει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές παγκοσμίως. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση το 2024 – σημειώνοντας ελαφρά μείωση από το 5,1% το 2023, αλλά εξακολουθώντας να ξεπερνά τον παγκόσμιο μέσο όρο του 3,3%», δήλωσε η αναλύτρια της Julius Baer, Jen-Ai Chua.

«Οι σταθερές βασικές αρχές έχουν θέσει τις βάσεις για την ταχεία άνοδο του πλούτου στην περιοχή. Ο αριθμός των ατόμων με υψηλή καθαρή θέση στην Ασία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 855.000 το 2024», πρόσθεσε ο Chua.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρόλο που η Σιγκαπούρη διατήρησε την πρώτη θέση ως η πιο ακριβή πόλη για τα άτομα με υψηλή καθαρή θέση, παραμένει πολύ βιώσιμη. Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα αποτελεί κορυφαία επιλογή για μετεγκατάσταση και διαμονή, λόγω του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος, της συνολικής ασφάλειας και της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.

Η Σιγκαπούρη γίνεται επίσης πρωτοπόρος στον τουρισμό ευεξίας, «ανοίγοντας μια σειρά από θεραπευτικούς κήπους για να βοηθήσει τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για εμπειρίες ψυχικής ευεξίας», αναφέρει η έκθεση. Αυτό συμβαίνει εν μέσω μιας ευρύτερης τάσης για μεγαλύτερη έμφαση στη μακροζωία.

Έμφαση στη μακροζωία

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες έδειξαν ενδιαφέρον για τη μακροζωία και την υγιή γήρανση, με ποσοστό μεταξύ 87% (Βόρεια Αμερική) και 100% (Ασία-Ειρηνικός) να λαμβάνουν ενεργά μέτρα για να αυξήσουν τη μακροζωία τους. Αυτά τα μέτρα κυμαίνονται από αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως τακτική άσκηση και καλή διατροφή, έως επενδύσεις σε θεραπείες όπως η γονιδιακή θεραπεία και οι κρυογονικοί θάλαμοι.

Αυτά τα άτομα με υψηλό καθαρό εισόδημα ενδιαφέρονταν επίσης για τη μακροζωία από οικονομική άποψη. «Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε όλες τις περιοχές είδε αύξηση της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων τους, και μια παρόμοια πλειοψηφία δήλωσε ότι θα προσαρμόσει τις στρατηγικές διαχείρισης του πλούτου της εάν ζήσει δέκα ή περισσότερα χρόνια περισσότερο από το αναμενόμενο», σύμφωνα με την έκθεση.