Tσάι matcha: Στερεύουν τα χωράφια και ‘’τρέχουν’’ οι τιμές λόγω…TikTok

H απόλυτη τρέλα με το τσάι matcha, που γνωρίζει μεγάλες δόξες στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Σε έλειμμα η παραγωγή

Τσάι matcha © Freepik

Το matcha έχει αναδειχθεί στο απόλυτο ρόφημα των τελευταίων μηνών, κατακτώντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Το ιαπωνικό τσάι, φτιαγμένο από λεπτοαλεσμένη πράσινη σκόνη, έχει μετατραπεί σε σύμβολο lifestyle, status και ευεξίας, με τα social media και τους influencers του #MatchaTok να τροφοδοτούν τη φρενίτιδα. Παρά τη χαρακτηριστική γεύση του, που παραπέμπει σε… φρεσκοκομμένο γρασίδι, ολοένα και περισσότεροι το εντάσσουν στη διατροφή τους.

Στην Ελλάδα, το matcha έχει πλέον πολλαπλές εκδοχές: από το κλασικό ρόφημα και το δημοφιλές matcha latte, μέχρι καραμέλες, παγωμένα ροφήματα και άλλα προϊόντα. Η αυξημένη του ζήτηση το έχει καταστήσει «προϊόν πολυτελείας», με την τιμή να είναι αισθητά υψηλότερη από έναν συνηθισμένο καφέ, τόσο στα ράφια καταστημάτων, όσο και στα μενού των καφετεριών.

Η παγκόσμια τρέλα για το matcha έχει εκτινάξει τις εξαγωγές πράσινου τσαγιού της Ιαπωνίας, που περιλαμβάνουν και το συγκεκριμένο προϊόν. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας της χώρας, το 2024 η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 25%, αγγίζοντας τα 36,4 δισ. γιεν (245 εκατ. δολάρια), ενώ ο όγκος τους ανέβηκε κατά 16%.

Η αυξανόμενη ζήτηση ώθησε μεγάλες αλυσίδες καφέ και εστίασης να ενισχύσουν τις επιλογές τους σε matcha. Starbucks, Luckin Coffee, Tim Hortons και Dunkin’ Donuts έχουν ήδη προσθέσει εκδοχές του ροφήματος στα μενού τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου γνωστές αλυσίδες, όπως Coffee Berry, Coffee Island και Mikel, δεν άργησαν να εντάξουν το matcha στο δικό τους «ρεπερτόριο».

Τσάι matcha © Freepik

Τσάι matcha © Freepik

Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, η πορεία του matcha φαίνεται ασταμάτητη. Σύμφωνα με τη Uren Food Group, η παγκόσμια αγορά αναμένεται να αυξηθεί από 4,23 δισ. δολάρια το 2024 σε 7,86 δισ. δολάρια μέχρι το 2033. Εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: η παραγωγή έως τώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να καλύψει τη ζήτηση.

Το matcha παρασκευάζεται από premium φύλλα τσαγιού που καλλιεργούνται σε σκιά, γνωστά ως tencha, τα οποία αλέθονται σε λεπτή σκόνη με πέτρα. Συγκομίζεται συνήθως μία φορά τον χρόνο, την άνοιξη. Ωστόσο, τα φυτά αυτά είναι ευαίσθητα στις κλιματικές αλλαγές. Στο Κιότο, που παρέχει περίπου το ένα τέταρτο του tencha της Ιαπωνίας, ο καύσωνας του περασμένου καλοκαιριού προκάλεσε ζημιές στα χωράφια και φέτος η σοδειά ήταν φτωχή.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές εκτοξεύτηκαν. Η μέση τιμή για tencha πρώτης συγκομιδής στο Κιότο φέτος υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 14.333 γιεν/κιλό από 5.500 γιεν/κιλό, σύμφωνα με το International Tea Committee. Σε αντίθεση με το τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί, η απλή αύξηση των φυτειών τσαγιού δεν αποτελεί άμεση λύση, καθώς χρειάζονται πέντε χρόνια για να ωριμάσουν τα νέα φυτά. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι αγρότες για να αναλάβουν υπάρχουσες φυτείες ή να επεκτείνουν την παραγωγή. Έτσι, περισσότερα είναι τα χωράφια που εγκαταλείπονται από αυτά που επαναφυτεύονται.

Όσοι βοήθησαν να γεννηθεί η μανία για το matcha -τα social media και οι influencers- ίσως τελικά να κατέληξαν στο να το «φρενάρουν». Αποθαρρυμένοι από τις αυξημένες τιμές του matcha, αρκετοί είναι οι καταναλωτές που ήδη αναζητούν το επόμενο μεγάλο trend και στρέφονται σε άλλα ιαπωνικά ροφήματα, όπως το hojicha, ένα ψημένο πράσινο τσάι που είναι φθηνότερο και πιο εύκολα διαθέσιμο.

Τα οφέλη του matcha

Σύμφωνα με έρευνες, οι λόγοι που το matcha έχει γίνει συνώνυμο της υγιεινής ζωής και του wellness είναι οι εξής:

1. Ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, λόγω της καφεΐνης και της L-θεανίνης, που συνεργάζονται για να βελτιώσουν την προσοχή, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

2. Υποστήριξη της καρδιοαγγειακής υγείας, αφού οι κατεχίνες, ιδιαίτερα η EGCG, που βρίσκονται άφθονες στο matcha, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

3. Αντικαρκινική δράση, αφού είναι πλούσιο σε EGCG, μια κατεχίνη που έχει συνδεθεί με την πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου σε εργαστηριακές και ζωικές μελέτες. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, τα πρώτα ευρήματα είναι υποσχόμενα.

4. Υποστήριξη του μεταβολισμού και της απώλειας βάρους, καθώς η συνδυασμένη δράση της EGCG και της καφεΐνης στο matcha μπορεί να ενισχύσει τη θερμογένεση, να αυξήσει την οξείδωση του λίπους και να μειώσει την όρεξη.

5. Αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση, καθώς περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών, όπως οι κατεχίνες και η χλωροφύλλη, που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα από βλάβες.

6. Μείωση άγχους και βελτίωση διάθεσης, αφού η παρουσία της L-θεανίνης στο matcha προάγει τη χαλάρωση και μειώνει το άγχος, χωρίς να προκαλεί υπνηλία.

7. Η κατανάλωση matcha μπορεί να οδηγήσει σε υγιείς αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου, βελτιώνοντας τη λειτουργία του και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Nα σημειωθεί, ωστόσο, ότι η υπερβολική κατανάλωση matcha μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης. Επομένως, άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη ή που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν από την τακτική κατανάλωση.

Αναδημοσίευση από την «Κυριακάτικη Απογευματινή»