Matcha ή πράσινο τσάι: Ποιο έχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία

Matcha και πράσινο τσάι περιέχουν ευεργετικές ενώσεις, όπως αμινοξέα και αντιοξειδωτικά, αλλά ποιο είναι πιο αποτελεσματικό;

Τσάι matcha © Freepik

Αν είστε λάτρης του τσαγιού, το πιθανότερο είναι ότι έχετε δοκιμάσει τόσο το πράσινο τσάι όσο και το matcha. Αν και προέρχονται και τα δύο από το ίδιο φυτό, την Camellia sinensis, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο καλλιέργειας, επεξεργασίας και παρασκευής τους. Αυτές οι διαφορές επηρεάζουν τόσο το προφίλ γεύσης όσο και τα οφέλη για την υγεία.

Το matcha είναι ένα συμπυκνωμένο πράσινο τσάι σε μορφή σκόνης, το οποίο παράγεται από φύλλα που καλλιεργούνται υπό σκιά. Αυτή η τεχνική αυξάνει την παραγωγή ευεργετικών ενώσεων, όπως η χλωροφύλλη και η L-θεανίνη, ένα αμινοξύ με χαλαρωτική δράση. Η καλλιέργεια υπό σκιά προσφέρει επίσης ένα τσάι με ήπια, απαλή γεύση και έντονο πράσινο χρώμα.

Το πράσινο τσάι διαφέρει από το matcha στο ότι τα φυτά καλλιεργούνται συνήθως σε πλήρη έκθεση στον ήλιο και δεν αλέθονται μετά τη συγκομιδή. Η έκθεση στον ήλιο κάνει τα φύλλα να αποκτούν πιο ανοιχτό πράσινο χρώμα και πιο έντονη, στυφή γεύση σε σύγκριση με τη μάτσα. Αυτή η ελαφρώς πικρή γεύση οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα κατεχινών, ενώσεων που αναπτύσσονται σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν τα φυτά τσαγιού μεγαλώνουν στον ήλιο.

Διατροφική Ανάλυση

  • Θερμίδες: Αν και και τα δύο ροφήματα είναι εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες, το matcha περιέχει ελαφρώς περισσότερες. Ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού περιέχει περίπου 2,5 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι matcha (σε μορφή ροφήματος) περιέχει περίπου 5 θερμίδες.
  • Καφεΐνη: Tο matcha αποτελεί πιο συμπυκνωμένη πηγή καφεΐνης σε σχέση με το πράσινο τσάι. Ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού περιέχει περίπου 29,4 mg καφεΐνης, καθιστώντας το κατάλληλο για άτομα που δεν ανέχονται μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Αντίθετα, ένα φλιτζάνι matcha, μπορεί να περιέχει από 37,8 έως και 88,8 mg καφεΐνης.
  • L-θεανίνη: Και τα δύο ροφήματα περιέχουν L-θεανίνη, ένα αμινοξύ με αγχολυτική και ηρεμιστική δράση, ωστόσο το matcha περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες. Μελέτες δείχνουν ότι το matcha περιέχει 9,30 έως 28,51 mg L-θεανίνης ανά γραμμάριο, ενώ το πράσινο τσάι περιέχει περίπου 6,56 mg ανά γραμμάριο.
  • Αντιοξειδωτικά: Τόσο το matcha όσο και το πράσινο τσάι είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών, όπως η EGCG (επιγαλλοκατεχίνη γαλλική), που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ωστόσο, το matcha μπορεί να περιέχει έως και 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από πράσινα τσάγια χαμηλής ποιότητας και έως και 3 φορές περισσότερα από πράσινα τσάγια υψηλής ποιότητας. Τα αντιοξειδωτικά δρουν στο σώμα προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τοξίνες και ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Διαβάστε περισσότερα στο fashionbible.gr