ΕΟΤ: Οι Κύπριοι επιλέγουν Ελλάδα για διακοπές

Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί πρωταγωνιστική θέση στις ταξιδιωτικές επιλογές των Κυπρίων

Αίγινα, Νησιά Αργοσαρωνικού © EUROKINISSI

Με θετικό ισοζύγιο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά όσον αφορά τις αφίξεις επισκεπτών από την Κύπρο, παρά το προσωρινό «πάγωμα» των κρατήσεων και τις διακυμάνσεις της ζήτησης – ιδίως τον Ιούλιο – λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το καλοκαίρι του 2025 ανέδειξε ταυτόχρονα την ευαλωτότητα αλλά και τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού. Παρά τις φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές και οι σεισμοί, που επηρέασαν τις προγραμματισμένες αφίξεις, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί πρωταγωνιστική θέση στις ταξιδιωτικές επιλογές των Κυπρίων.

Στο πλαίσιο αυτό η Υπηρεσία ΕΟΤ Εξωτερικού Κύπρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας, διοργάνωσε με επιτυχία ταξίδι εξοικείωσης (Press Trip) από 4 έως 6 Σεπτεμβρίου 2025 στο νησί της Αίγινας, με τη συμμετοχή τριών Κυπρίων δημοσιογράφων από έγκριτα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κύπρου (ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ- Alpha news live και www.reporter.com.cy). Τους δημοσιογράφους συνόδευσε η προϊσταμένη του Γραφείου ΕΟΤ Κύπρου, Αθηνά Σπακουρή.

Στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη της αυθεντικής ταυτότητας της Αίγινας, που συνδυάζει μοναδικά την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την ελληνική φιλοξενία. Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι ΜΜΕ από την Κύπρο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα αξιοθέατα, τις φυσικές ομορφιές, αλλά και τις γεύσεις του νησιού, μεταφέροντας τις εμπειρίες τους στο ευρύ κοινό μέσα από δημοσιεύματα και αφιερώματα.

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στη στρατηγική του ΕΟΤ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού τουρισμού, αναδεικνύοντας προορισμούς με ισχυρή ταυτότητα και πλούσιο τουριστικό προϊόν, όπως η Αίγινα, που απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι αποτελεί ιδανική επιλογή για σύντομες αποδράσεις αλλά και για επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες.

Κατά την σύντομη παραμονή τους στην Αθήνα, οι δημοσιογράφοι συναντήθηκαν στο Γραφείο του με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Ανδρέα Φιορεντίνο, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες στον τομέα του τουρισμού, καθώς και τρόπους ενίσχυσης της προβολής της Ελλάδας στο κυπριακό κοινό.

Συνάντηση δημοσιογράφων με τον Ανδρέα Φιορεντίνο © ΕΟΤ Κύπρου

Συνάντηση δημοσιογράφων με τον Ανδρέα Φιορεντίνο © ΕΟΤ Κύπρου

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Αίγινας Σ. Καλαμάκη, επισημάνθηκε η σημασία της νέας σύνδεσης του λιμένα Αγ. Μαρίνας Αίγινας με το λιμάνι του Πειραιά και ο ρόλο της στην αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί.

Ο Δήμος Αίγινας εξασφάλισε την πλήρη και ποιοτική φιλοξενία στο νησί, προσφέροντας και μια ξεχωριστή γαστρονομική γευσιγνωσία με βάση το φιστίκι. Στις ξεναγήσεις, τους δημοσιογράφους συνόδευσε η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Όλγα Πετρίτη.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις σε μοναστήρια, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε παραδοσιακά χωριά, δίνοντας τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους δημοσιογράφους να γνωρίσουν σφαιρικά τον προορισμό και να αναδείξουν μέσα από την αρθρογραφία τους το πλήθος των επιλογών που διαθέτει το νησί.