Γ.Δ.
1447.65 -0,01%
ACAG
+0,15%
6.51
CENER
+0,54%
7.48
CNLCAP
+2,96%
6.95
DIMAND
-0,31%
9.66
OPTIMA
+3,50%
10.64
TITC
-0,71%
28.15
ΑΑΑΚ
0,00%
7
ΑΒΑΞ
0,00%
1.49
ΑΒΕ
+0,81%
0.495
ΑΔΜΗΕ
-0,67%
2.235
ΑΚΡΙΤ
-1,10%
0.9
ΑΛΜΥ
0,00%
2.8
ΑΛΦΑ
-1,62%
1.64
ΑΝΔΡΟ
+1,47%
6.9
ΑΡΑΙΓ
-0,65%
12.25
ΑΣΚΟ
0,00%
2.66
ΑΣΤΑΚ
-1,08%
7.32
ΑΤΕΚ
0,00%
0.378
ΑΤΡΑΣΤ
+6,37%
8.02
ΑΤΤ
-2,21%
11.05
ΑΤΤΙΚΑ
+0,85%
2.38
ΒΑΡΝΗ
0,00%
0.24
ΒΙΟ
-0,87%
5.72
ΒΙΟΚΑ
-0,75%
2.63
ΒΙΟΣΚ
+0,41%
1.225
ΒΙΟΤ
-7,30%
0.254
ΒΙΣ
-2,75%
0.177
ΒΟΣΥΣ
-1,60%
2.46
ΓΕΒΚΑ
-1,80%
1.64
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-2,29%
16.22
ΔΑΑ
+0,17%
8.462
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.78
ΔΕΗ
-0,61%
11.35
ΔΟΜΙΚ
-0,67%
4.45
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
-2,86%
0.34
ΕΒΡΟΦ
+0,30%
1.69
ΕΕΕ
-0,20%
29.44
ΕΚΤΕΡ
+3,31%
4.365
ΕΛΒΕ
+4,51%
5.1
ΕΛΙΝ
0,00%
2.41
ΕΛΛ
-0,35%
14.35
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
+0,97%
2.595
ΕΛΠΕ
-0,60%
8.26
ΕΛΣΤΡ
-1,61%
2.44
ΕΛΤΟΝ
-0,54%
1.85
ΕΛΧΑ
-1,32%
1.944
ΕΝΤΕΡ
-0,13%
7.85
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.143
ΕΠΣΙΛ
+5,31%
10.12
ΕΣΥΜΒ
0,00%
1.245
ΕΤΕ
+1,33%
7.612
ΕΥΑΠΣ
-0,61%
3.25
ΕΥΔΑΠ
-1,55%
5.71
ΕΥΡΩΒ
+1,08%
2.006
ΕΧΑΕ
-1,72%
5.14
ΙΑΤΡ
+1,21%
1.67
ΙΚΤΙΝ
-1,76%
0.447
ΙΛΥΔΑ
-3,03%
1.6
ΙΝΚΑΤ
-0,80%
4.99
ΙΝΛΙΦ
-0,41%
4.8
ΙΝΛΟΤ
-2,05%
1.146
ΙΝΤΕΚ
-3,13%
6.2
ΙΝΤΕΡΚΟ
+1,36%
4.48
ΙΝΤΕΤ
+4,45%
1.29
ΙΝΤΚΑ
-0,70%
3.525
ΚΑΜΠ
0,00%
2.7
ΚΑΡΕΛ
0,00%
342
ΚΕΚΡ
-0,31%
1.59
ΚΕΠΕΝ
+9,89%
2
ΚΛΜ
-2,19%
1.56
ΚΟΡΔΕ
-0,37%
0.538
ΚΟΥΑΛ
-1,82%
1.4
ΚΟΥΕΣ
-2,28%
5.57
ΚΡΕΚΑ
0,00%
0.28
ΚΡΙ
+0,45%
11.05
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.8
ΚΥΡΙΟ
-0,71%
1.39
ΛΑΒΙ
-0,58%
0.85
ΛΑΜΔΑ
-1,71%
6.91
ΛΑΜΨΑ
+1,85%
33
ΛΑΝΑΚ
-1,82%
1.08
ΛΕΒΚ
+5,11%
0.37
ΛΕΒΠ
0,00%
0.368
ΛΙΒΑΝ
0,00%
0.125
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.39
ΛΟΥΛΗ
+1,45%
2.79
ΜΑΘΙΟ
-0,47%
1.06
ΜΕΒΑ
+1,55%
3.93
ΜΕΝΤΙ
+1,03%
2.95
ΜΕΡΚΟ
0,00%
46.2
ΜΙΓ
+1,02%
3.95
ΜΙΝ
+2,36%
0.65
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
+2,41%
27.18
ΜΟΝΤΑ
+1,66%
3.07
ΜΟΤΟ
-0,99%
3
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.74
ΜΠΕΛΑ
+1,14%
28.38
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.33
ΜΠΡΙΚ
+1,03%
1.965
ΜΠΤΚ
0,00%
0.45
ΜΥΤΙΛ
-1,44%
38.24
ΝΑΚΑΣ
+5,88%
2.88
ΝΑΥΠ
-0,97%
1.02
ΞΥΛΚ
-1,00%
0.297
ΞΥΛΚΔ
0,00%
0.0002
ΞΥΛΠ
-1,20%
0.33
ΞΥΛΠΔ
0,00%
0.0025
ΟΛΘ
+0,45%
22.5
ΟΛΠ
-0,61%
24.6
ΟΛΥΜΠ
-0,34%
2.89
ΟΠΑΠ
-0,12%
16.63
ΟΡΙΛΙΝΑ
-0,34%
0.875
ΟΤΕ
-1,18%
14.25
ΟΤΟΕΛ
-0,62%
12.8
ΠΑΙΡ
-1,64%
1.2
ΠΑΠ
-0,38%
2.61
ΠΕΙΡ
+0,65%
4.026
ΠΕΤΡΟ
-0,69%
8.6
ΠΛΑΘ
-0,25%
4.06
ΠΛΑΚΡ
+0,65%
15.6
ΠΡΔ
0,00%
0.3
ΠΡΕΜΙΑ
0,00%
1.16
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
7.8
ΠΡΟΦ
-1,57%
4.375
ΡΕΒΟΙΛ
-0,31%
1.62
ΣΑΡ
+2,04%
12
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.047
ΣΕΝΤΡ
-0,26%
0.379
ΣΙΔΜΑ
-3,88%
1.98
ΣΠΕΙΣ
+1,06%
7.62
ΣΠΙ
-1,82%
0.756
ΣΠΥΡ
0,00%
0.19
ΤΕΝΕΡΓ
-1,09%
18.1
ΤΖΚΑ
-3,88%
1.61
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.12
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,92%
1.73
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.18
ΦΙΕΡ
+2,49%
0.37
ΦΛΕΞΟ
-3,03%
8
ΦΡΙΓΟ
+1,91%
0.32
ΦΡΛΚ
-0,48%
4.15
ΧΑΙΔΕ
+3,05%
0.675

Πώς τα ιαπωνικά ουίσκι εκθρόνισαν τα σκωτσέζικα από την αγορά

Όταν σκεφτόμαστε Ιαπωνία, το ουίσκι δεν είναι πρώτο ποτό που μας έρχεται στο μυαλό. Μάλλον θα λέγαμε το σάκε και ίσως και την μπίρα, που έχει φανατικούς θαυμαστές, κυρίως στο Τόκιο. Πώς, λοιπόν, κατάφεραν οι Ιάπωνες να φτιάξουν μερικά από τα καλύτερα ουίσκι του κόσμου, να αποκτήσουν πιστούς υποστηρικτές και να αποσπάσουν σημαντικά βραβεία;

Όσοι απλώς πίνουν ουίσκι θα πουν ότι μόνο στη Σκωτία μπορεί να παραχθεί η αυθεντική του γεύση, αλλά όσοι πραγματικά γνωρίζουν, ξέρουν ότι μερικά από τα καλύτερα και τα ακριβότερα ουίσκι του κόσμου παράγονται στην Ιαπωνία.

Tο Taketsuru Pure Malt της Nikka βραβεύτηκε ως το καλύτερο Blended Malt στον κόσμο στα World Whisky Awards το 2023.

Έτσι ξεκίνησαν όλα…

Για την πρώτη παραγωγή ιαπωνικού ποτού ευθύνονται δύο άνδρες. Ο Shinjiro Torii και ο Masataka Taketsuru ένωσαν τις  δυνάμεις τους για να φτιάξουν το πρώτο αυθεντικό αποστακτήριο ουίσκι στην Ιαπωνία στα μέσα της δεκαετίας του 1920.

Ο Torii, χονδρέμπορος φαρμακευτικών προϊόντων, ήθελε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και άρχισε να εισάγει αλκοόλ από την Ευρώπη, ενώ ο Taketsuru ήταν χημικός που είχε σπουδάσει στη Σκωτία. Οι γνώσεις του ενός ενώθηκαν με το όραμα του άλλου και έτσι το ιαπωνικό ουίσκι ήταν γεγονός.

Το πρώτο αποστακτήριο ουίσκι στην Ιαπωνία, στο Yamazaki, κοντά στην αρχαία πρωτεύουσα του Κιότο, το 1924 είναι γεγονός. Ο Taketsuru ήθελε στην πραγματικότητα το εργοστάσιο να χτιστεί στο βόρειο νησί Hokkaido, καθώς το κλίμα του ήταν τόσο κοντά στο σκωτσέζικο κλίμα, αλλά ο Torii θεώρησε ότι το κόστος μεταφοράς ήταν πολύ υψηλό. Το Yamazaki δεν ήταν κακή επιλογή, καθώς φημιζόταν αιώνες για το εξαιρετικό νερό που έβγαζαν οι πηγές του.

Αφού επέβλεψε την κατασκευή του πρώτου αποστακτηρίου ουίσκι της Ιαπωνίας, ο Taketsuru ακολούθησε το πάθος του και το 1934 ίδρυσε το αποστακτήριο Nikka στο Yoichi του Hokkaido, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο διάσημα και εντυπωσιακά ιαπωνικά αποστακτήρια ουίσκι.

Σε γεωγραφικό πλάτος 43,2 μοίρες βόρεια, η περιοχή έχει δροσερό κλίμα ιδανικό για την παρασκευή ουίσκι. Φωλιασμένη ανάμεσα στα βουνά και τη θάλασσα, έχει καθαρό αέρα με νότες αλμύρας από την αύρα του ωκεανού, τις οποίες ο Masataka ήθελε να αποτυπώσει στο terroir.

Αυτοπειθαρχία και πειραματισμός στα ιαπωνικά ουίσκι

Οι Ιάπωνες αποσταγματοποιοί εξισορροπούν την παράδοση με τον πειραματισμό. Στο αποστακτήριο Yoichi της Nikka η απόσταξη γίνεται με καύση άνθρακα. Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί εκπληκτική επιδεξιότητα, αλλά παραμένει πιστή στην παράδοση και προσδίδει μοναδικές φρυγανισμένες γευστικές νότες στο αποτέλεσμα.

Στο Miyagikyo, ωστόσο, όλα αφορούν τον πειραματισμό. Από το παιχνίδι με το μέγεθος και το σχήμα των αποστακτήρων μέχρι την ακολουθία μιας πιο αργής διαδικασίας απόσταξης με ατμό, οι γεύσεις από το Miyagikyo είναι εντελώς διαφορετικές και συνεχώς βελτιώνονται.

Παράγοντας μόνοι τους την γκάμα των ουίσκι τους και χωρίς να αναθέτουν τίποτα σε εξωτερικούς συνεργάτες, τα ιαπωνικά αποστακτήρια έχουν τον πλήρη έλεγχο του τι παράγουν, πώς το παράγουν και γιατί και πότε υιοθετούν νέες τεχνικές. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που αυτά τα ουίσκι συχνά συνοδεύονται από μια πιο premium τιμή.

Ένας άλλος λόγος για το υψηλό κόστος του ουίσκι γενικά είναι ότι είναι συλλεκτικό -και η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ την παραγωγή. Λεπτά, ντελικάτα και διακεκριμένα, τα ιαπωνικά ουίσκι συγκεντρώνουν όλο και περισσότερες διακρίσεις από τους ειδήμονες. Κερδίζουν βραβεία (το Taketsuru Pure Malt της Nikka βραβεύτηκε ως το καλύτερο Blended Malt στον κόσμο στα World Whisky Awards το 2023). Γιορτάζονται για την πολυπλοκότητα και τη φινέτσα τους. Και ως μπόνους, οι φιάλες τους είναι πανέμορφες, έτοιμες για έκθεση.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!