Οι αρχές στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας δήλωσαν ότι θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για την προώθηση δημοφιλών προορισμών, λέγοντας ότι ο «τουρισμός με selfie» βλάπτει μερικές από τις πιο όμορφες τοποθεσίες τους.
Σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού, οι Βαλεαρίδες Νήσοι ήλπιζαν ότι οι influencers, πολλοί από τους οποίους έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους, θα μπορούσαν να μειώσουν την πίεση σε ορισμένες πιο γνωστές τοποθεσίες κατευθύνοντας τους επισκέπτες αλλού. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή απέτυχε, καθώς συχνά απομακρυσμένες και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές των νησιών κατακλύζονται από επισκέπτες που βγάζουν selfies, τις δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φεύγουν.
«Είχε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που είχε προβλεφθεί και αντιβαίνει στην κυβερνητική πολιτική για τον περιορισμό του τουρισμού», δήλωσε εκπρόσωπος του τμήματος τουρισμού των Βαλεαρίδων Νήσων το Σαββατοκύριακο.
Το Caló des Moro, ένας μικροσκοπικός κολπίσκος στη Μαγιόρκα με χωρητικότητα περίπου 100 ατόμων, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αφού ένας influencer παρότρυνε τους πολυάριθμους ακολούθους του να απολαύσουν τα παρθένα νερά και τις χρυσές αμμουδιές του, η τοποθεσία κατακλυζόταν καθημερινά από χιλιάδες επισκέπτες.
Τον περασμένο Ιούνιο, η María Pons, η τοπική δήμαρχος, έδωσε συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι 4.000 άτομα και 1.200 οχήματα πηγαίνουν εκεί κάθε μέρα. Παρακάλεσε τους δημοσιογράφους και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να μην αναφέρουν ποτέ ξανά τον όρμο.
Τώρα, η τοπική αρχή έχει αφαιρέσει όλες τις εικόνες του κόλπου από τον ιστότοπό της.
Στο Es Vedrà στην Ίμπιζα, η τοπική αρχή έκλεισε την πρόσβαση στο δημοφιλές σημείο παρατήρησης, αφού οι κάτοικοι παραπονέθηκαν για υπερπληθυσμό και συσσώρευση απορριμμάτων.
Η αντίδραση κατά των influencers εκτείνεται από το Μπαλί, όπου οι αρχές έχουν παραπονεθεί για τουρίστες που ποζάρουν γυμνοί σε ιερούς τόπους και έχουν επιβάλει μεγάλα πρόστιμα σε άτομα που βιντεοσκοπούν σε συγκεκριμένες περιοχές, μέχρι το Βερμόντ στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η μικρή πόλη Πόμφρετ, φημισμένη για το φθινοπωρινό της φύλλωμα, έχει αναγκαστεί να περιορίσει τους τουρίστες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
Καθώς η Ισπανία αναμένει ρεκόρ τουριστών αυτό το καλοκαίρι, μετά από σχεδόν 100 εκατομμύρια επισκέψεις πέρυσι, οι διαμαρτυρίες κατά του αντίκτυπου του μαζικού τουρισμού, ιδίως της επίδρασής του στο κόστος στέγασης, έχουν ήδη ξεκινήσει, με μια επίθεση με νεροπίστολο εναντίον τουριστών στη Βαρκελώνη τον περασμένο μήνα.
Το Σαββατοκύριακο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στα Κανάρια Νησιά με τα συνθήματα «Ο μαζικός τουρισμός μας κάνει άστεγους» και «Οι Κανάριοι Νήσοι δεν πωλούνται». Πέρυσι, το αρχιπέλαγος (με πληθυσμό 2,2 εκατομμύρια) δέχθηκε αριθμό ρεκόρ 17 εκατομμυρίων επισκεπτών.
Σε όλη την Ισπανία, η έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης είναι το κυρίαρχο κοινωνικό ζήτημα, με τα τουριστικά διαμερίσματα να θεωρούνται ο κύριος υπαίτιος. Πέρυσι, το ζήτημα έφερε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της Τενερίφης, της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, της Σεβίλλης, της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και αλλού, και παρόμοιες διαμαρτυρίες αναμένονται και φέτος.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Καταναλωτών της Ισπανίας, με την υποστήριξη του Ανώτατου Δικαστηρίου, διέταξε την πλατφόρμα τουριστικών διαμερισμάτων Airbnb να αφαιρέσει τις καταχωρίσεις 65.000 παράνομων ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων σε όλη την Ισπανία. Τον περασμένο Μάρτιο, το υπουργείο δημοσίευσε μια λίστα με 15.200 παράνομα τουριστικά διαμερίσματα μόνο στη Μαδρίτη.
Η Airbnb έχει απειληθεί με πρόστιμα ύψους 100.000 ευρώ (84.000 λίρες) ή έως και έξι φορές την αξία των κερδών που αποκομίστηκαν από τα παράνομα διαμερίσματα, εάν δεν συμμορφωθεί.
Η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση κατά προηγούμενων κυβερνητικών αιτημάτων για την αφαίρεση των διαφημίσεων, αλλά ένα δικαστήριο της Μαδρίτης κάλεσε την εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, να αποσύρει «άμεσα» 5.800 διαφημίσεις, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η Airbnb θα συνεχίσει να ασκεί έφεση και επέκρινε την «αδιάκριτη μεθοδολογία» του υπουργείου, το οποίο, όπως είπε, δεν ήταν αρμόδιο να επιβάλει τους κανόνες για τα τουριστικά καταλύματα.