Μόνο 12 Ρώσοι ολιγάρχες υπολογίζεται πως απέκτησαν ακίνητη περιουσία άνω των 800 εκατ. στερλινών στο Λονδίνο, με τους Όλεγκ Ντεριπάσκα της Rusal, Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Αντρέι Γκοτσαρένκο της Gazprom Invest Yug να είναι οι πιο ωφελημένοι από το πρόγραμμα χρυσής βίζας, που ίσχυε στην Αγγλία από το 2008 μέχρι το 2015. Αλλά οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση λόγω της τριετούς ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν ακινητοποιήσει τις πολυτελείς κατοικίες, που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι διατηρούσαν εδώ και χρόνια στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.
Σήμερα κάποια από τα πιο περιζήτητα κτίρια της βρετανικής πρωτεύουσας παραμένουν κλειστά διότι οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα πουλήσουν ή να τα νοικιάσουν. Στοιχειώδεις επισκευές γίνονται εξαιρετικά δύσκολες και έτσι η φθορά συσσωρεύεται, με αποτέλεσμα κτίρια που κάποτε συμβόλιζαν την είσοδο των πλουσιότερων Ρώσων στην μεταπολεμική Ευρώπη να μοιάζουν σαν κουβάρια. Ιδιοκτήτες των γειτονικών κτιρίων ήδη εκφράζουν την ανησυχία τους για την πρόκληση ζημιών στα σπίτια τους από τη συσσώρευση προβλημάτων στις πολυτελείς αλλά παρατημένες κατοικίες των Ρώσων ολιγαρχών.
Μια από αυτές τις ιδιοκτησίες βρίσκεται στη συνοικία του Κένσινγκτον και αγοράστηκε από τον Νταβίντ Νταβίντοβιτς, έναν από τους έμπιστους συνεργάτες του Αμπράμοβιτς, έναντι 16 εκατ. στερλινών. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Politico, οι δυο πενταόροφες κατοικίες ενώθηκαν σε μια ιδιοκτησία με θέα το παλάτι του Κένσινγκτον. Όπως επισημαίνουν πηγές στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα, εάν σπάσει ένας σωλήνας, ο ιδιοκτήτης μπορεί να παρέμβει αλλά δεν είναι βέβαιη η άμεση ανταπόκριση της Υπηρεσίας Εφαρμογής των Οικονομικών Κυρώσεων της Αγγλίας (OFSI). Ακόμη και εάν ληφθεί έγκριση, είναι εξίσου αβέβαιο εάν το κόστος ανακαίνισης μπορεί να καλυφθεί. Γεγονός είναι, όμως, πως οι Ρώσοι είναι από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Λονδίνο. Ο Αμπράμοβιτς εκτιμάται πως είχε αγοράσει κατοικίες αξίας 250 εκατ. στερλινών, συνολικά, σύμφωνα με έρευνα της Guardian και του οργανισμού Transparency International. Στη συλλογή του περιλαμβάνεται μια μονοκατοικία 17,5 εκατ. στερλινών.
Πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αντρέι Γκοτσαρένκο της Gazprom Invest Yug είχε «κτίσει» ένα πολύτιμο χαρτοφυλάκιο στη βρετανική πρωτεύουσα που περιλάμβανε το Hanover Lodge, ένα από τα πιο ακριβά σπίτια στη Βρετανία. Αγοράστηκε έναντι 120 εκατ. στερλινών το 2012 αλλά έγινε γνωστό πως ο Γκοτσαρένκο κατάφερε να το πουλήσει στον Ινδό δισεκατομμυριούχο Ραβί Ρούια στο αντίτιμο των 113 εκατ. στερλινών. Ο Αλεξάντερ Φρολόφ, κάτοχος του 10% των μετοχών της μεταλλουργικής Evraz, βρέθηκε να είναι ιδιοκτήτης μια έπαυλης στο Σάρρεϋ που αγοράστηκε το 2008 μέσω offshore έναντι 9,8 εκατ. στερλινών και ενός διαμερίσματος στο Νάιτσμπριτζ στο αντίτιμο των 15,4 εκατ. στερλινών.
Σύμφωνα με την Transparency International και το Politico, οι Ρώσοι ήταν ιδιοκτήτες ακινήτων 1,5 δισ. στερλινών, συνολικά, στο Λονδίνο. Μάλιστα εκτιμάται πως το πραγματικό νούμερο μπορεί να υψηλότερο καθώς είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν όλα τα ακίνητα των Ρώσων λόγω της περιπλοκότητας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος μέσω ενός ιστού εταιριών. Πολιτικοί παράγοντες τονίζουν πως αρχικός στόχος ήταν να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχείων των ατόμων που συνδέονταν με το καθεστώς του Κρεμλίνου αλλά σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να εξεταστεί τι θα γίνει με όλον αυτόν τον όγκο ακινήτων. Μια επιλογή είναι να πουληθούν και να διατηρηθούν τα κεφάλαια σε έναν ουδέτερο λογαριασμό μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις ή να ληφθεί μια πολιτική απόφαση για τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν.
Η Ε.Ε, παραδείγματος χάριν, ήδη διοχετεύει τις προσόδους από τα παγωμένα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας για τη στήριξη της Ουκρανίας. Αλλά τα κτίρια των Ρώσων ολιγαρχών στο Λονδίνο αναδεικνύουν ένα γενικότερο πρόβλημα των Βρετανών. Πολλοί πλούσιοι που αγοράζουν ακίνητα στη βρετανική πρωτεύουσα διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές με αδιαφανή τρόπο, μέσω offshore εταιριών, και συνδέονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τα διαμερίσματα που αποκτούν παραμένουν κλειστά και έτσι χάνεται η αίσθηση της γειτονίας και της οικειότητας που υπήρχε κάποτε στο ευκατάστατο Λονδίνο.