Αν αναζητάτε έναν προορισμό που διατηρεί τον χαρακτήρα του χωρίς να κάνει παραχωρήσεις στην αυθεντικότητα, τότε η Κύθνος θα σας κερδίσει από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Ανήκει στις Δυτικές Κυκλάδες και καταφέρνει να εξελίσσεται τουριστικά χωρίς να χάνει την ταυτότητά της: γήινη, φιλόξενη, λιτή αλλά καθόλου αδιάφορη.
Καθώς διασχίζετε την κεντρική οδική αρτηρία του νησιού, το φως του ήλιου δημιουργεί παιχνίδια πάνω στις ξερολιθιές και τις γυμνές πλαγιές, ενώ διάσπαρτα ξωκλήσια, αρχαία ερείπια, ένα εντυπωσιακό σπήλαιο, μεσαιωνικά κάστρα και μικρές όασεις πρασίνου αποκαλύπτουν σιγά-σιγά ένα νησί γεμάτο ιστορίες. Στη Μαθιά, θα δείτε ακόμα τα παλιά πλυσταριά, ενώ κοντά στη Λουτρά θα βρείτε το ιστορικό υδροθεραπευτήριο του 1840, σημάδι μιας άλλης εποχής που ακόμη αφήνει ίχνη στο σήμερα.
Η Κύθνος είναι προσβάσιμη από το Λαύριο ή τον Πειραιά. Όταν φτάσετε θα νιώσετε σαν να επιστρέφετε σε κάτι γνώριμο. Αυτή η αίσθηση «επιστροφής» είναι που την κάνει τόσο ιδιαίτερη. Οι άνθρωποι του νησιού παραμένουν αυθεντικοί, πρόθυμοι να μοιραστούν μαζί σας ιστορίες και παραδόσεις.
Κύθνος: Περιπλανηθείτε στη Χώρα
Η Χώρα, ή αλλιώς Μεσσαριά, είναι ο βασικός οικισμός της Κύθνου και αποτελεί το ιδανικό σημείο εκκίνησης για να γνωρίσετε το νησί. Με εκκλησίες ασβεστωμένες, σοκάκια στολισμένα με λουλουδένια μοτίβα και τοίχους με ζωγραφιές, μοιάζει με ζωντανό καμβά κυκλαδίτικης τέχνης. Περάσματα κάτω από στεγάδια και μπλε παράθυρα σπιτιών με την απλότητα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής θα σας συνοδεύουν σε κάθε βήμα.
Εδώ θα βρείτε το εργαστήριο αγγειοπλαστικής του Γιώργου και του Γιάννη Γεωργούλη, τους μοναδικούς ενεργούς αγγειοπλάστες του νησιού. Η τέχνη τους αντλεί έμπνευση από το πλούσιο αργιλόχωμα του Σιφνιού και διατηρεί μια παράδοση που μεσουρανούσε από τον 19ο αιώνα έως τα τέλη του 20ού.
Κύθνος: Εμπειρίες για όλες τις αισθήσεις
Η Κύθνος έχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία για τους πεζοπόρους και ο Δήμος Κύθνου έχει δρομολογήσει προγράμματα ανάδειξης των μονοπατιών, ωστόσο η σήμανση παραμένει ελλιπής και καλό θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι να ακολουθήσουν κάποιον οδηγό ή οργανωμένα γκρουπ. Αξίζει να επισκεφτείτε το μεσαιωνικό Κάστρο της Ωριάς στα βόρεια, τον αρχαιολογικό χώρο του Βρυόκαστρου, με ερείπια των ναών της πολιούχου θεότητας Δήμητρας, της Αφροδίτης και πολύ κοντά τους της Άρτεμης και του Απόλλωνα, ενώ ταυτόχρονα θα απολαύσετε την καλύτερη θέα στην Κολώνα. Επίσης την Τουρκάλα με τη μικρή λίμνη και δίπλα της τις εγκαταστάσεις από τα παλιά μεταλλεία.
Για φαγητό προτιμήστε τις παραδοσιακές γεύσεις όπως τα σφουγγάτα και τα «ταραχτά» που συνδυάζονται με ντόπιο κρασί ή ένα μπουκάλι Ασύρτικο από το Κτήμα Γονιδάκη.
Για καλοκαιρινά ψώνια, επισκεφθείτε το κατάστημα «Μαύρο Πρόβατο» στο λιμάνι, το κομψό «Aneme» στην Αγία Ειρήνη ή το «Passou» στη Χώρα.
Διαβάστε περισσότερα στο thefashionbible.gr