Η Ελλάδα είναι ένα ανοιχτό βιβλίο μύθων και θρύλων και τα ονόματα των νησιών της λειτουργούν σαν κεφάλαια που αφηγούνται το παρελθόν. Από θεούς και ήρωες μέχρι μορφολογικά χαρακτηριστικά και λέξεις της αρχαίας ελληνικής, οι ονομασίες στα ελληνικά νησιά δεν επιλέχθηκαν τυχαία. Αντιθέτως, διατηρούν μνήμες, υποδηλώνουν αξίες και αποκαλύπτουν όψεις της ταυτότητας κάθε τόπου. Κάθε ελληνικό νησί κρύβει στο όνομά του μια ιστορία, άλλοτε μυθική, άλλοτε γεωλογική, συχνά ποιητική.
Ελάτε να διαβάσουμε μαζί το τι σημαίνει κάθε όνομα και τι αποκαλύπτει για το νησί που αγαπήσατε ή σκοπεύετε να ανακαλύψετε.
Κέρκυρα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Κέρκυρα (ή Κόρκυρα στην αρχαιότητα) πήρε το όνομά της από μία νύμφη της ελληνικής μυθολογίας, την Κόρκυρα, κόρη του Ασωπού ποταμού και της νύμφης Μετώπης. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ποσειδώνας ερωτεύτηκε την όμορφη νύμφη, την απήγαγε και την έφερε σε αυτό το καταπράσινο νησί του Ιονίου, το οποίο από τότε πήρε το όνομά της.
Η παλιά ονομασία του νησιού, Κόρκυρα, μεταμορφώθηκε σταδιακά σε Κέρκυρα, πιθανότατα μέσα από λατινικές και βυζαντινές επιρροές. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ιταλική και βενετσιάνικη γλώσσα το νησί είναι γνωστό ως Corfù, ονομασία που προέρχεται από τη λέξη Κορυφώ ή Κορυφαί, λόγω των δύο χαρακτηριστικών λόφων (κορυφών) της πόλης που κυριαρχούν στο τοπίο της Παλαιάς Πόλης.
Κεφαλονιά
Το νησί αυτό πήρε το όνομά του από τον μυθικό ήρωα Κέφαλο, πρώτο του κάτοικο και βασιλιά. Ο Κέφαλος, Αθηναίος ευγενής και γιος του θεού Διονύσου, κατέφυγε εκεί μετά από εξορία για φόνο. Έτσι, το όνομά του έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένο στον χάρτη του Ιονίου, ως σύμβολο νέας αρχής και εξιλέωσης.
Θάσος
Η Θάσος πήρε το όνομά της από τον μυθικό ήρωα Θάσο, ο οποίος, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, ήταν είτε πρίγκιπας των Φοινίκων είτε αδελφός του Κάδμου. Ο Θάσος λέγεται ότι έφτασε στο νησί κατά την αναζήτηση της αδελφής του, Ευρώπης, την οποία είχε απαγάγει ο Δίας. Γοητευμένος από την ομορφιά και τη φυσική αφθονία του νησιού, ο Θάσος εγκαταστάθηκε εκεί και του έδωσε το όνομά του.
Άλλες παραδόσεις αναφέρουν ότι ο Θάσος ήταν απόγονος του θεού Ποσειδώνα ή ότι ήταν ηγέτης αποίκων από την Πάρο που εγκαταστάθηκαν στο νησί γύρω στον 7ο αιώνα π.Χ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Θάσος φημιζόταν από την αρχαιότητα για τα πλούσια κοιτάσματα μαρμάρου και μετάλλων, γεγονός που την έκανε ένα από τα πιο εύρωστα νησιά οικονομικά στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.
Χίος
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομα της Χίου προέρχεται από τη Χιόνη, κόρη του Ποσειδώνα, η οποία γεννήθηκε ενώ χιόνιζε. Η γέννησή της μετέτρεψε τη γη από έρημο σε εύφορη. Με τον τρόπο αυτό, η παράδοση συνδέει το φυσικό φαινόμενο με τη μεταμόρφωση του τοπίου, και τελικά με την ίδια την ονοματοδοσία του νησιού.
Σάμος
Το όνομα «Σάμος» προέρχεται από τη μυκηναϊκή λέξη “σάμι” ή “σάμος” που σημαίνει «λόφος κοντά στην ακτή». Όταν επισκεφθείτε τη Σάμο, θα διαπιστώσετε πως η γεωγραφία του νησιού επιβεβαιώνει απόλυτα την ετυμολογία του, γεμάτο υψώματα και καταπράσινα βουνά.
Λευκάδα
Η Λευκάδα πήρε το όνομά της από τη λέξη «λευκάς», το λευκό χρώμα της γης της. Όπως αναφέρει ο Όμηρος, το έδαφος του νησιού είχε λευκή απόχρωση, χαρακτηριστικό που του χάρισε την ποιητική και περιγραφική του ονομασία.
Κως
Η ονομασία της Κω προέρχεται από τη λέξη «κοφός», που σημαίνει «σπηλαιώδης». Το νησί είναι γεμάτο φυσικές σπηλιές και σχηματισμούς, ενώ η λέξη «cave» στα αγγλικά έχει τις ρίζες της στο «κοφός», τονίζοντας τη γλωσσική και πολιτισμική επιρροή των αρχαίων Ελλήνων.
Τήνος
Εδώ, η ονομασία βασίζεται στο σχήμα του νησιού. Προέρχεται από τη λέξη «τανάος», που σημαίνει «μακρύς». Αν δείτε την Τήνο από ψηλά ή σε χάρτη, το επιμήκες της σχήμα επιβεβαιώνει πλήρως το όνομά της.