Πακιστάν και Ελ Σαλβαδόρ συνάπτουν διμερείς σχέσεις με βάση τα κρυπτονομίσματα

Η εξέλιξη έρχεται ενώ το Πακιστάν μεταβαίνει σε ένα πιο ψηφιακό χρηματοπιστωτικό μοντέλο, παρά τις δεσμεύσεις του προς το ΔΝΤ

Ισλαμαμπάντ Πακιστάν © Pixabay

Το Πακιστάν και το Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσαν την έναρξη διπλωματικών σχέσεων, με βασικό πυλώνα της συνεργασίας τους την τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια εποχή που το Πακιστάν εξερευνά ενεργά τη μετάβασή του σε ένα πιο ελεύθερο, ψηφιακό χρηματοπιστωτικό μοντέλο, παρά τις δεσμεύσεις του προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο Μπιλάλ Μπιν Σακίμπ, επικεφαλής του Συμβουλίου Κρυπτονομισμάτων του Πακιστάν και ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού για blockchain και crypto, συναντήθηκε στο Σαν Σαλβαδόρ με τον Πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, με στόχο τη σύναψη συνεργασίας στον τομέα ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Το Πακιστάν σχεδιάζει τη δημιουργία εθνικού αποθεματικού Bitcoin και έχει ήδη δεσμεύσει 2.000 μεγαβάτ ενέργειας για εξόρυξη Bitcoin, ενώ ίδρυσε πρόσφατα και την Αρχή Ψηφιακών Περιουσιακών Στοιχείων του Πακιστάν (Pakistan Digital Assets Authority) για τη ρύθμιση του κλάδου.

Οι ενέργειες του Πακιστάν εμπνέονται από τον Τραμπ

Οι ενέργειες αυτές φέρονται να εμπνέονται από εκτελεστικό διάταγμα του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που ενθαρρύνει την κρατική αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain.

Το Ελ Σαλβαδόρ αποτελεί πρότυπο για το Πακιστάν, καθώς έγινε το 2021 η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, ενόσω συμμετείχε σε πρόγραμμα του ΔΝΤ. Παρά τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ, η χώρα συνεχίζει να αγοράζει Bitcoin — και έχει ήδη συγκεντρώσει 6.238 BTC, αξίας περίπου 745 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η νέα συνεργασία δείχνει ότι το Πακιστάν επιθυμεί να αναπτύξει τις ψηφιακές του δυνατότητες, ακόμα και υπό τους περιορισμούς του τετραετούς δανειακού προγράμματος των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ, που ισχύει έως το 2027.

20 εκατομμύρια Πακιστανοί ήδη κατέχουν κρυπτονομίσματα

Σύμφωνα με τον Σακίμπ, 15 έως 20 εκατομμύρια Πακιστανοί ήδη κατέχουν κρυπτονομίσματα, καθιστώντας τη χώρα έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους χρήστες crypto παγκοσμίως — παρά τις προειδοποιήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Η συνεργασία ενισχύθηκε περαιτέρω από επιστολή πρόθεσης που υπεγράφη τον Μάιο μεταξύ του Pakistan Crypto Council και του World Liberty Financial, του οικονομικού οργανισμού που συνδέεται με την οικογένεια Τραμπ, με στόχο την επιτάχυνση της υιοθέτησης blockchain.

Αν και το Πακιστάν απέφυγε την πτώχευση το 2023, οι δημοσιονομικές του ανάγκες παραμένουν τεράστιες. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα θα χρειαστεί πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερική χρηματοδότηση έως το 2029 — καθιστώντας αναγκαία την προσέλκυση νέων μορφών επενδύσεων, όπως αυτές που σχετίζονται με την κρυπτοοικονομία.