Η σύμπλευση Ελλάδας και Γερμανίας, στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, της μετανάστευσης, της οικονομίας και της Άμυνας, εκφράστηκε μεταξύ άλλων στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν από το Βερολίνο οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Φρίντριχ Μερτς. Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο και γεύμα εργασίας.
Υπενθυμίζεται, ότι το βράδυ στο ετήσιο Συνέδριο του Economic Council Germany, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος, όπου θα βραβευθεί για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Όπως τόνισε αρχικά ο Φρίντριχ Μερτς, μιλώντας για την συνάντηση που προηγήθηκε, «αναφερθήκαμε στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, συζητήσαμε τις κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία δεν δεχτεί τις προτάσεις μας. Θα επιβάλουμε κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών».
Όπως πρόσθεσε, η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη δεν είναι κάτι το αυτονόητο, Γερμανία και Ελλάδα συνεργάζονται στον αμυντικό τομέα. Για το μέτωπο της μετανάστευσης, σημείωσε ότι οι νέοι αυστηροί κανόνες για το άσυλο θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα.
Υπογράμμισε, ότι «έχουμε μια βαθιά και μακροχρόνια συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο, προσβλέπω σε μια πολύ καλή συνεργασία».
Παίρνοντας τον λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «είμαι ο πρώτος Ευρωπαίος εταίρος που υποδέχεστε (Ο Μερτς) και αυτό έχει έναν βαθύ συμβολισμό για το δρόμο που έχουμε διανύσει στις σχέσεις μας (Ελλάδας-Γερμανίας).
Τόνισε πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια κρίσης, γράφει ένα νέο κεφάλαιο, με έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, Γερμανοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα, καταγράφονται πρωτογενή πλεονάσματα, υπάρχει ταχύτατη συρρίκνωση του δημόσιου χρέος, περιορισμός της φοροδιαφυγής κ.α. Πρόσθεσε, ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για γερμανικές επενδύσεις.
Περνώντας στο ουκρανικό και στη Άμυνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «συμφωνούμε στην άμεση και ανευ όρων εκεχειρία 30 ημερών, υπογραμμίσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο κάθε ειρηνευτικής συνομιλίας. Να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί στην Άμυνα. Υπό τον νέο καγκελάριο πήρε σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων», πρόσθεσε. Συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητη και η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, μια πορεία που η Ελλάδα ακολουθεί με συνέπεια.
Το μήνυμα Μητσοτάκη για Τουρκία
«Η Γερμανία πήρε σημαντικές αποφάσεις για να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες κάτι που ανοίγει περιθώρια για συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα. Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Για να συμβεί αυτό έχουμε ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στο πεδίο αυτό. Πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Αλλιώς θα υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας και αξιοπιστίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία .
Για το μεταναστευτικό, είπε πως είναι «ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Να δώσουμε έμφαση στις επιστροφές και στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης» και κατέληξε στο ότι οι ελληνογερμανικές γέφυρες γίνονται ακόμα πιο δυνατές.