Σημαντική τομή στο ασφαλιστικό σύστημα φέρνει ο ΕΦΚΑ, καθώς από το φθινόπωρο του 2026 θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η έκδοση κύριας και επικουρικής σύνταξης μέσα σε μόλις έναν μήνα από την υποβολή της αίτησης. Αυτό το βήμα προόδου θα καταστεί δυνατό δυνατή χάρη στην ψηφιοποίηση των παλαιών ενσήμων, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η ψηφιοποίηση αφορά το σύνολο των ασφαλιστικών φορέων, με τα ένσημα από το 1980 και μετά να εντάσσονται σταδιακά στην ψηφιακή πλατφόρμα. Το εγχείρημα καλύπτει πλήρως όσους άρχισαν να εργάζονται από την ηλικία των 20 ετών και εξασφαλίζει την καταγραφή της ασφαλιστικής τους ιστορίας για τουλάχιστον 45 έτη.
Η εν λόγω διαδικασία αποτελεί τη βάση για την ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, η οποία θα ξεκινήσει ήδη από τον Αύγουστο του 2025 με την ανάγνωση των ασφαλιστικών δεδομένων από τα συστήματα του ΕΦΚΑ, προκειμένου να γίνει ο άμεσος υπολογισμός της σύνταξης.
Ήδη σημαντικό μέρος των ταμείων έχει προχωρήσει τη διαδικασία. Στα ταμεία επιστημόνων, όπως το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) και το ΤΣΑΥ (γιατροί), η ψηφιοποίηση έχει φτάσει στο 98% και 92% αντίστοιχα, ενώ το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αγγίζει το 75%. Αντιθέτως, στα μεγάλα ταμεία, όπως το ΙΚΑ και τα επιμέρους ταμεία του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ), τα ποσοστά παραμένουν χαμηλότερα: 60% στο ΙΚΑ και 42% αντίστοιχα.
Ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, υπογραμμίζει πως από τον Ιανουάριο του 2021 έχουν εκδοθεί πάνω από 1.000.000 κύριες συντάξεις, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία του οργανισμού. Οι εκκρεμείς αιτήσεις πλέον δεν ξεπερνούν τις 15.000 και αφορούν κατά κύριο λόγο πολύπλοκες περιπτώσεις, όπως αυτές με διαδοχική ασφάλιση ή ελλιπή στοιχεία.
Στο Δημόσιο η κατάσταση είναι ακόμη πιο ομαλή. Ο ασφαλιστικός φάκελος των δημόσιων υπαλλήλων είναι ήδη καταγεγραμμένος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επιτρέποντας την ταχύτατη απονομή σύνταξης, εκτός αν υπάρχει εμπλοκή διαδοχικής ασφάλισης.
Επιπλέον, έχει ήδη συντομευτεί και ο χρόνος αναμονής για διαδοχική ασφάλιση, που μέχρι το 2019 έφτανε τα 2-5 χρόνια και πλέον έχει περιοριστεί σε μόλις 18 μήνες. Ο ΕΦΚΑ έχει θέσει ως στόχο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026 να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφιοποίησης στο σύνολό της, ώστε οι συντάξεις να αποδίδονται μέσα σε λίγες ώρες από την αίτηση, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή εξυπηρέτησης και αξιοπιστίας για τους ασφαλισμένους.
Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι οι ψηφιακοί χρόνοι ασφάλισης θα πρέπει να «διαβάζονται» από τα συστήματα του ΕΦΚΑ. Πρακτικά, το δεύτερο στάδιο προϋποθέτει ότι από τη στιγμή που ο ασφαλισμένος κάνει την αίτηση για συνταξιοδότηση ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να βλέπει σε ποια ταμεία ασφαλίστηκε και με τι αποδοχές, ώστε να υπολογίζει άμεσα τη σύνταξη.
Αυτό το στάδιο, της επεξεργασίας δηλαδή του ψηφιακού αρχείου με τους χρόνους ασφάλισης, θα πάρει αρκετούς μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026, που ο ΕΦΚΑ έχει θέσει ως ορόσημο απονομής των κύριων συντάξεων μέσα σε μερικές ώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει μειωθεί δραστικά και ο χρόνος αναμονής για διαδοχική ασφάλιση και σήμερα φτάνει τα τον ενάμισι χρόνο, από 2-5 χρόνια που ήταν το 2019 η αναμονή στα περισσότερα ταμεία.