Παρέμβαση κυβέρνησης για το κόστος νοσηλίων ζητούν οι ασφαλιστικές

Η Πολιτεία θα πρέπει να κατανοήσει ότι πίσω από τις ασφαλιστικές εταιρείες υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες κόστους

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Δύο σοβαρά θέματα που αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους για περίθαλψη στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ για φυσικές καταστροφές, ανέδειξε το συνέδριο της ασφαλιστικής αγοράς, που ολοκληρώνεται σήμερα στην ‘Υδρα.

Για την ασφάλιση των επιχειρήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, τόνισε ότι η Ένωση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, ώστε όλες οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €500.000 να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να καλύπτει ζημιές από φυσικές καταστροφές -δασική πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμό- σε ποσοστό τουλάχιστον 70% της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η υποχρέωση κάλυψης αφορά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής, οχήματα επαγγελματικής χρήσης και αποθηκευμένα προϊόντα.

Από την πλευρά του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ζητάει παράταση της προθεσμίας ασφάλισης, αλλά και την επανεξέταση του πλαισίου ασφάλισης των επιχειρήσεων.

Σχετική επιστολή έστειλε ο πρόεδρος του ΒΕΑ στον υπουργό Οικονομικών, έπειτα από καταγγελίες δεκάδων βιοτεχνών όσον αφορά το κατά πόσο ο τρόπος κοστολόγησης, σε συνδυασμό με το επίπεδο ευθύνης, επιβαρύνουν οικονομικά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις-μέλη του.

Σύμφωνα με το ΒΕΑ, η ασφάλιση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων επιβαρύνει υπέρογκα το λειτουργικό τους κόστους και οι περισσότεροι επιχειρηματίες αδυνατούν να το καλύψουν.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να αναπτύξουν προϊόντα με εξειδικευμένες καλύψεις, ενώ παράλληλα θέτει το πλαίσιο για το μέγεθος των ασφαλιστικών ποσών, τις εισφορές και τους όρους αποζημίωσης.

«Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες να υποχρεούνται αφενός μεν σε αναλογικότερα ασφάλιστρα, αφετέρου δε σε εξισορρόπηση του κόστους με την παροχή επαρκούς κάλυψης», αναφέρει στην επιστολή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο.

Ζητάει δε, τη θέσπιση διαλόγου μεταξύ διοικήσεως – ασφαλιστικών εταιρειών – επιχειρήσεων, για τη δημιουργία και υιοθέτηση ελκυστικών και ευέλικτων προγραμμάτων ασφάλισης, στο πλαίσιο εκπλήρωσης του νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου 2025 όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να καλύπτει ζημιές στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις από φυσικές καταστροφές, σε ποσοστό τουλάχιστον 70% της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ο νόμος διευκρινίζει ότι ως φυσική καταστροφή εννοούνται δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμοί, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φθορές ή ολικές καταστροφές στις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, μέσα παραγωγής ή και οχήματα επαγγελματικής χρήσης και αποθηκευμένα προϊόντα της επιχείρησης.

Σε περίπτωση μη τήρησης του νόμου, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, με διπλασιασμό του σε βάθος χρόνου, αν οι επιχειρηματίες δεν ευθυγραμμιστούν.

Παρέμβαση κυβέρνησης για το κόστος νοσηλίων ζητούν οι ασφαλιστές

Στο θέμα που έχει ανακύψει με την κόντρα κλινικών και ασφαλιστικών ως προς το κόστος τιμολόγησης των νοσηλίων, ο κ. Σαρρηγεωργίου ζήτησε την παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να μειωθεί το κόστος της Υγείας.

O κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε πως υπάρχουν συνθήκες στον κλάδο της Υγείας που διαμορφώνουν υψηλό κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες, την ώρα που οι τελευταίες επιβαρύνονται δραστικά και από την υιοθέτηση των νέων, ακριβότερων τεχνολογιών στον χώρο της Υγείας.

Η Πολιτεία θα πρέπει να κατανοήσει ότι πίσω από τις ασφαλιστικές εταιρείες υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες κόστους και ότι δεν μπορεί ο ασφαλιστικός κλάδος να συνεχίσει να επωμίζεται ζημίες.

Αντίθετα, η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για μείωση των τιμών των ιδιωτικών κλινικών (εφαρμογή των προτύπων DRGs), δηλαδή μέσος όρος τιμολόγησης αντίστοιχης με τα κρατικά νοσοκομεία για κάθε ασθένεια και όχι ο ασφαλιστικός κλάδος να πέφτει θύμα όλης αυτής της αρνητικής δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τον Α. Σαρρηγεωργίου, η κυβέρνηση κατά τα τελευταία έξι χρόνια έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την οικονομία, αντιλαμβάνεται το ασφαλιστικό κενό που πρέπει να καλυφθεί στην ελληνική κοινωνία και έχει πάρει ορισμένα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως πχ. τα φορολογικά κίνητρα για την περιουσία, που ώθησαν 300.000 ιδιοκτήτες κατοικιών να τις ασφαλίσουν, με αποτέλεσμα το ποσοστό των καλυμμένων κατοικιών να αυξηθεί από το 15% στο 19%, όταν όμως στην Ισπανία είναι 86%.

Επίσης, ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στο μεγάλο ασφαλιστικό κενό, το οποίο επικρατεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει προσπάθειες προς την ορθή κατεύθυνση.

Ακόμη, επισήμανε ότι θα χρειαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για την ασφαλιστική κάλυψη των νέων εργαζομένων (μέσω Επαγγελματικών Ταμείων), το οποίο θα ενισχύσει την ασφαλιστική συνείδηση, αλλά επίσης θα δημιουργήσει και μία κρίσιμη μάζα κεφαλαίων, τα οποία θα επενδύουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Τέλος, ο κ. Σαρρηγεωργίου πρότεινε την ιδέα ότι θα μπορούσαν να μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες πλήττουν τον κλάδο, και συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία η ασφάλιση, αντί να λειτουργεί ως φορολογική απαλλαγή, επιπλέον φορολογείται.