Allianz: Ισχυρή ανάπτυξη 8,1% στην ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2024

Εντυπωσιακή ανάπτυξη το 2024, τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Allianz

Allianz © Eurokinissi

Ισχυρή άνοδο σε όλους τους τομείς κατέγραψε το 2024 η ελληνική ασφαλιστική αγορά, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,1%, αναφέρει η Allianz στην ετήσια έκθεσή της, Global Insurance Report. Για την παγκόσμια αγορά βλέπει αύξηση 8,6% για το 2024 στα 557 δισ. ευρώ, αλλά και θετικές προοπτικές για ανάπτυξη 5,3% την επόμενη δεκαετία.

Allianz: Εντυπωσιακή ανάπτυξη στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά το 2024

Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά εκτιμάται ότι σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 8,6% το 2024, υπερβαίνοντας την ήδη εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 8,2% του προηγούμενου έτους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως κατέγραψαν αύξηση ασφαλίστρων ύψους 557 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος ασφαλίστρων στα 7,0 τρισ. ευρώ. Ο κλάδος της ασφάλισης ζωής παρέμεινε ο μεγαλύτερος τομέας, με έσοδα από ασφάλιστρα ύψους 2.902 δισ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν οι ασφάλειες περιουσίας και ατυχημάτων (P&C) με 2.424 δισ. ευρώ και υγείας με 1.682 δισ. ευρώ.

Η ασφάλιση περιουσίας και ατυχημάτων (P&C) κατέγραψε το προηγούμενο έτος ανάπτυξη +7,7%, ελαφρώς χαμηλότερη από το +8,3% του 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη αγορά, αυτή της Βόρειας Αμερικής, όπου τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά +8,2%. Πάνω από το 50% των παγκόσμιων ασφαλίστρων προέρχεται από την περιοχή αυτή. Ενώ τα ασφάλιστρα στη Δυτική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά +6,0%, η ασιατική αγορά παρουσίασε πιο συγκρατημένη δυναμική, με ανάπτυξη μόλις +4,0%. Έτσι, η ασιατική αγορά παραμένει μικρότερη από τη δυτικοευρωπαϊκή.

Η ασφάλιση ζωής παρουσίασε ανάπτυξη 10,4% το 2024, ξεπερνώντας και τους δύο άλλους κλάδους, καταγράφοντας μάλιστα υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2023 (+8,2%). Ο βασικός μοχλός αυτής της ανάπτυξης ήταν για άλλη μια φορά η Βόρεια Αμερική, με την εντυπωσιακή αύξηση του +14,4%. Καθώς τα επιτόκια έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα, υπήρξε έντονη ζήτηση για συνταξιοδοτικά προϊόντα. Τα υψηλότερα επιτόκια συνέβαλαν επίσης στην αύξηση των ασφαλίστρων στη Δυτική Ευρώπη (+7,1%). Στην Ασία, οι περισσότερες αγορές σημείωσαν έντονη ανάπτυξη, με πρωτοπόρα την Κίνα, καταγράφοντας ρυθμό αύξησης 15,4%. Σε αντίθεση με την κυριαρχία των ΗΠΑ στον κλάδο P&C, τα μερίδια της παγκόσμιας αγοράς στην ασφάλιση ζωής κατανέμονται ισομερώς, με την Ασία (συμπεριλαμβανομένων Ιαπωνίας και Κίνας) να κατέχει πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών ασφαλίστρων.

Η ασφάλιση υγείας κατέγραψε αύξηση 7,0%, με τη ζήτηση να παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή, ειδικά στην Ασία, όπου η ανάπτυξη έφτασε το 12,6%. Αυτό αντανακλά τη χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση στην περιοχή (ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ), η οποία παραμένει κάτω του 1% σε όλες τις αγορές, εκτός από την Ταϊβάν. Ακόμη περισσότερο από ό,τι στην ασφάλιση ζωής, η ζήτηση καθορίζεται από την κατάσταση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, δηλαδή το επίπεδο και την ποιότητα της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης.

Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και οι εμπορικές εντάσεις ενδέχεται να επιβαρύνουν τον όγκο των ασφαλίσεων, εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, της κάμψης του εμπορίου και της αύξησης των πιστωτικών και αγοραίων κινδύνων. Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να εμφανιστεί ένα «φαινόμενο προστασίας», καθώς οι επιχειρήσεις αναζητούν περισσότερες λύσεις διαχείρισης κινδύνων μέσα σε αυτό το αβέβαιο και γεμάτο κρίσεις περιβάλλον. Μακροπρόθεσμα, ο χρηματοπιστωτικός κατακερματισμός και η αποδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της κλιματικής αλλαγής, της κυβερνοασφάλειας ή της προετοιμασίας για πανδημίες, θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος ασφάλισης αυτών των κινδύνων.

Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη ύψους 8,1% το 2024, με συνολικά ασφάλιστρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Αυτό σηματοδοτεί ότι η αγορά έχει πλέον αφήσει πίσω της τα δύσκολα χρόνια της κρίσης του ευρώ και έχει ξεπεράσει τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από περίπου 15 χρόνια. Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει η μικρότερη αγορά στην περιοχή, καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν λιγότερα σε σχέση με όλα τα κράτη, για ασφάλιση: η ασφαλιστική διείσδυση παραμένει χαμηλή, στο 2,5%, έναντι του περιφερειακού μέσου όρου 7,8%. Όλοι οι τομείς συνέβαλαν σε αυτή την ισχυρή ανάπτυξη: Η ασφάλιση περιουσίας και ατυχημάτων (P&C) συνέχισε να αυξάνεται με ρυθμό 9,6% και οριακά υψηλότερο από το +9,2% του προηγούμενου έτους. Η ασφάλιση ζωής σημείωσε άνοδο 6,6% (σε σχέση με το +5,7% του 2023). Με μερίδιο περίπου 9% στο σύνολο των ασφαλίστρων, η ασφάλιση υγείας παραμένει κατά πολύ ο μικρότερος τομέας της αγοράς.

Προοπτικές: Αυξανόμενη η ζήτηση για προστασία

Σύμφωνα με την έκθεση, οι προοπτικές για την Ευρώπη είναι πιο αισιόδοξες φέτος, ιδίως για τον κλάδο ασφαλίσεων περιουσίας και ατυχημάτων (P&C). Δύο είναι οι βασικοί λόγοι: Πρώτον, η αναμενόμενη άνθηση στις επενδύσεις για την άμυνα και τις υποδομές αναμένεται να έχει θετική επίδραση και στον ασφαλιστικό τομέα. Δεύτερον, η περαιτέρω αύξηση των φυσικών καταστροφών θα οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα. Με ποσοστό διείσδυσης ασφάλισης μόλις 2,5%, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις προς το παρόν δαπανούν σχετικά λίγα για κάλυψη σε αυτό τον τομέα, σε σύγκριση με το 4,4% στις ΗΠΑ, κάτι που επρόκειτο να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, προβλέπεται ετήσια αύξηση ασφαλίστρων στην ευρωπαϊκή ασφάλιση P&C κατά 4,2%, δηλαδή αύξηση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή μας. Αντιθέτως, για τις ΗΠΑ και την Ασία, οι προβλέψεις για τον κλάδο P&C έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα κάτω.

Συνολικά, η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά αναμένεται να σημειώσει ετήσιο ρυθμό 5,3% κατά την επόμενη δεκαετία, λίγο υψηλότερα από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Για την Ελλάδα, η συνολική ετήσια αύξηση προβλέπεται στο +5,3% (ονομαστικό ΑΕΠ: 3,3%). Στον κλάδο των ασφαλίσεων περιουσίας και ατυχημάτων (P&C), αναμένουμε ετήσια αύξηση +4,5% έως το 2035 (Ελλάδα: 3,9%). Ο τομέας αυτός θα εμφανίσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν σε όλες τις αγορές, καθώς η αυξανόμενη ανάγκη για προστασία αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Η Allianz Research διατηρεί επίσης θετικές προσδοκίες για τον κλάδο ζωής, ο οποίος μπορεί να αναμένει ετήσια αύξηση 5,0%, χάρη στα υψηλότερα επιτόκια. Η Ασία και η Κίνα παραμένουν οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης, λόγω της αυξημένης ανάγκης για ιδιωτική πρόνοια, ενόψει της επιταχυνόμενης δημογραφικής γήρανσης (Ελλάδα: 3,9%). Ο μικρότερος τομέας, η ασφάλιση υγείας, αναμένεται να παραμείνει ο πιο δυναμικός, με ετήσια αύξηση 6,7% (Ελλάδα: 14,1%). Η Ασία ειδικότερα έχει ακόμη μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης.

Σε απόλυτους αριθμούς, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο ασφαλίστρων αναμένεται να αυξηθεί κατά 5.319 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης θα προέλθει από την ασφάλιση ζωής (2.055 δισ. ευρώ). Πάνω από το ήμισυ των επιπλέον ασφαλίστρων θα προέλθει από την Ασία και την Κίνα (1.071 δισ. ευρώ), περισσότερα από τη Βόρεια Αμερική (416 δισ. ευρώ) και τη Δυτική Ευρώπη (351 δισ. ευρώ) μαζί. Στον κλάδο των ασφαλίσεων περιουσίας και ατυχημάτων (P&C), περίπου το 40% των επιπλέον ασφαλίστρων ύψους 1.522 δισ. ευρώ θα προέλθει από τη Βόρεια Αμερική. Στον κλάδο της υγείας, αναμένονται επιπλέον ασφάλιστρα 1.743 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από την αγορά των ΗΠΑ. «Η ασφάλιση παραμένει ένας κλάδος με προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσε ο Ludovic Subran, Chief Economist της Allianz. «Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την απραξία σε επίπεδο πολιτικής: η υποεπένδυση στην προσαρμογή οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερες ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα απαιτούν αυξημένες αποταμιεύσεις από τα άτομα. Μακροπρόθεσμα, όμως, ο ιδιωτικός ασφαλιστικός κλάδος δεν μπορεί να επωμιστεί μόνος του τον ρόλο του “συνεργείου” της κοινωνίας. Μόνο μέσω συνεργασίας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις «διπλής μετάβασης».

© Allianz