Περισσότερες άδειες και μεγάλη ευελιξία για γονείς με το νέο εργασιακό

Προσλήψεις χωρίς γραφειοκρατία και πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης περιλαμβάνονται στις βασικές παραμέτρους της νέας εργατικής νομοθεσίας

Νίκη Κεραμέως ©Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης

Περισσότερες άδειες, μεγαλύτερη ευελιξία στην εβδομαδιαία εργασία -μία ώρα παραπάνω -(το 12ωρο γίνεται 13ωρο), προσλήψεις χωρίς γραφειοκρατία και πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της προστασίας των εργαζομένων, περιλαμβάνονται στις κεντρικές παραμέτρους του νέου εργασιακού, τις βασικές διατάξεις της οποίας παρουσίασε χθες η υπουργός εργασίας Νίκη Κεραμέως.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στο καλοκαίρι και περιλαμβάνει:

  1. Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία έως και σε ετήσια βάση με εργασία έως και 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη. Διατηρείται το 40ωρο εβδομαδιαίως. Οι επιπλέον ώρες εργασίας θα μπορούν να αντισταθμίζονται με μειωμένο ωράριο, ρεπό ή άδεια σε επόμενες ημέρες. Προβλέπεται εργασία 13 ώρες την ημέρα, σε έναν εργοδότη, επεκτείνοντας παλαιότερη ρύθμιση που όριζε τις 12 ώρες ως πλαφόν ωραρίου απασχόλησης σε δύο εργοδότες (ένα κανονικό οκτάωρο + μερική απασχόληση). Προϋπόθεση για το διευρυμένο ωράριο είναι να τηρούνται τα προβλεπόμενα από το νόμο ως προς τον ημερήσιο χρόνο ανάπαυσης ( 11 ώρες και τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας ( 40 ώρες) καθώς και για την προσαύξηση του μισθού.
  2. Υπερωριακή απασχόληση και στην εκ περιτροπής εργασία: Η διευθέτηση μπορεί να γίνει σε εβδομαδιαία, μηνιαία έως και σε ετήσια βάση παρέχοντας ευελιξία σε κάθε εργαζόμενο να προγραμματίσει τον ελεύθερο χρόνο του. Παράλληλα, θα επιτραπεί για πρώτη φορά, η δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις (40% στο ωρομίσθιο), ενισχύοντας τόσο το εισόδημα των εργαζομένων όσο και τη λειτουργικότητα των επιχειρήσεων, κυρίως δε αυτών που λειτουργούν στους κλάδους της εστίασης και έχουν αυξημένες ανάγκες κάποιες ημέρες την εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι, σήμερα, πέραν του 8ώρου, επιτρέπεται μία ώρα υπερεργασίας (με νόμιμη προσαύξηση +20%) και έως 3 ώρες υπερωρίας (με έγκριση και προσαύξηση +40%). Βασική προϋπόθεση είναι ότι δεν θα υπερβαίνει τις 150 ώρες ετησίως (εκτός αν δοθεί ειδική άδεια από το ΣΕΠΕ). Με την προωθούμενη ρύθμιση, το επιτρεπόμενο 12ωρο, θα γίνει 13ωρο, χωρίς να αλλάζουν οι υπόλοιπες προϋποθέσεις.
  3. Προσλήψεις εξπρές ακόμα και μέσω κινητού τηλεφώνου και οικειοθελείς αποχωρήσεις με ένα κλικ.
  4. Υποχρεωτικοί συντονιστές ασφαλείας στα τεχνικά έργα και τα εργοτάξια
  5. Δικαίωμα στη σπαστή άδεια:
  6. Θερινή άδεια: Παρέχεται η ελευθερία στον εργαζόμενο να κατανείμει την ετήσια άδεια αναψυχής του όπως ο ίδιος επιθυμεί, ύστερα από συνεννόηση με τον εργοδότη, ενισχύοντας την αυτοδιάθεση του στον χρόνο ανάπαυσης. Σήμερα, η κατάτμηση του χρόνου αδείας (σπαστή άδεια) επιτρέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση σε δύο περιόδους από τις οποίες η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες επί εξαήμερου εβδομαδιαίας εργασίας και 10 εργάσιμες ημέρες επί πενθημέρου μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζομένου προς τον εργοδότη.
  7. Πάγωμα της ΕΑΣ για εργαζόμενους συνταξιούχους που λόγω της προσαύξησης αλλάζουν κλιμάκιο στην παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  8. Άδεια κυοφορίας και λοχείας: Διευρύνεται η χορήγηση καθώς καταργείται η προϋπόθεση ελάχιστου ασφαλιστικού χρόνου σε έναν μόνο εργοδότη. Πλέον, περισσότερες γυναίκες θα δικαιούνται το επίδομα, ακόμα και αν έχουν αλλάξει εργασία.
  9. Επίδομα γονικής άδειας (880 ευρώ): Καθιερώνεται ως αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο, διασφαλίζοντας πλήρως την οικονομική στήριξη των γονέων κατά την περίοδο ανατροφής των παιδιών.
  10. Τέλος στις αυθαιρεσίες με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας: Θεσπίζεται ρητά ότι τυχόν μείωση αποδοχών που γίνεται μετά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή, προστατεύοντας τους εργαζομένους από καταχρηστικές πρακτικές.
  11. Αυστηρότερα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια: Η υποχρεωτική παρουσία του συντονιστή ασφαλείας στα τεχνικά έργα και τα αυστηρότερα μέτρα προστασίας είναι στο επίκεντρο του νέου κανονισμού υγιεινής και ασφάλειας. Το κατώφλι εργαζομένων κάτω από το οποίο ο εργοδότης μπορεί να αναλάβει ο ίδιος καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας μειώνεται από 50 σε 20 άτομα. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Εργασίας εισάγει υποχρέωση για εκπαίδευση ή πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων ως τεχνικών ασφαλείας.