Ανατροπή στην ηλεκτροκίνηση: Η BYD ξεπέρασε την Tesla σε πωλήσεις στην ΕΕ

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, η κινεζική BYD πούλησε περισσότερα οχήματα από την Tesla

Chuan-Fu Wang, πρόεδρος και CEO της BYD © EPA/ROB WIDDIS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, η κινεζική BYD πούλησε περισσότερα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Tesla, σηματοδοτώντας μια καμπή («watershed moment») για τον κλάδο, σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας αυτοκινητιστικής ανάλυσης JATO Dynamics.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για τις νέες ταξινομήσεις στην Ευρώπη δείχνουν ότι η BYD κατέγραψε άνοδο 359% στις πωλήσεις BEV τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, καθώς η εταιρεία συνεχίζει με ταχύτητα την παγκόσμια επέκτασή της.

Αντίθετα, η Tesla εμφάνισε πτώση 49% στις ευρωπαϊκές πωλήσεις της, σε ένα ακόμη αδύναμο μήνα για τον αμερικανικό κολοσσό, ενώ στην Ευρώπη συνεχίζονται οι αντιδράσεις προς το πρόσωπο του CEO Έλον Μασκ και την πολιτική της εταιρείας του.

Η BYD αλλάζει τους συσχετισμούς

Παρότι η απόλυτη διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών τον Απρίλιο ήταν σχετικά μικρή, οι επιπτώσεις είναι τεράστιες, υπογραμμίζει ο Felipe Munoz, αναλυτής της JATO:

«Είναι μια κομβική στιγμή για την ευρωπαϊκή αγορά. Η Tesla κυριαρχούσε για χρόνια στα BEV, ενώ η BYD μόλις ξεκίνησε επίσημα να δραστηριοποιείται εκτός Νορβηγίας και Ολλανδίας στα τέλη του 2022».

Η BYD όχι μόνο κερδίζει έδαφος έναντι της Tesla, αλλά ξεπερνά και ευρωπαϊκές μάρκες, όπως η Fiat και η Seat — π.χ. στη Γαλλία, όπου πούλησε περισσότερα οχήματα και από τις δύο.

Και όλα αυτά πριν καν ξεκινήσει η παραγωγή στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ουγγαρία, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει το βασικό κόμβο ευρωπαϊκής παραγωγής της BYD τα επόμενα χρόνια.

«Δεν τη σταμάτησαν ούτε οι δασμοί»

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η δυναμική πορεία της BYD ήρθε παρά την επιβολή τιμωρητικών δασμών από την ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα από τον Οκτώβριο του 2023, επικαλούμενη «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».

Η Tesla, αν και κατασκευάζει ορισμένα μοντέλα της στην Κίνα, υπάγεται σε δασμό μόλις 7,8%, ενώ η BYD χρεώνεται με 17%, με άλλους Κινέζους κατασκευαστές να επιβαρύνονται με έως και 35%. Η βασική δασμολογική επιβάρυνση εισαγωγής αυτοκινήτων στην ΕΕ είναι 10%.

Ωστόσο, η BYD κατάφερε να παρακάμψει τους δασμούς με στρατηγική διαφοροποίηση, εισάγοντας plug-in υβριδικά μοντέλα στη γκάμα της. Σύμφωνα με τη JATO, η Κίνα πλέον ηγείται παγκοσμίως και στην τεχνολογία PHEV (plug-in hybrid electric vehicles).

Τα BEV λειτουργούν αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ τα PHEV συνδυάζουν ηλεκτρικό μοτέρ με θερμικό κινητήρα και δεν υπάγονται ακόμα στους νέους ευρωπαϊκούς δασμούς.

Ανερχόμενη ζήτηση στην ΕΕ για EV και PHEV

Παρά τη μείωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, η ζήτηση για ηλεκτροκίνητα οχήματα στην Ευρώπη παραμένει έντονα ανοδική:

  • Οι ταξινομήσεις BEV αυξήθηκαν κατά 28% σε ετήσια βάση
  • Οι ταξινομήσεις PHEV αυξήθηκαν κατά 31%
  • Οι ταξινομήσεις όλων των κινεζικών EV αυξήθηκαν κατά 59%, αγγίζοντας σχεδόν τις 15.300 μονάδες μόνο για τον Απρίλιο

Να σημειωθεί ότι η Rhodium Group είχε εκτιμήσει το 2023 πως για να αποθαρρυνθούν ουσιαστικά οι κινεζικές εξαγωγές EV στην ΕΕ, οι δασμοί θα έπρεπε να φτάσουν το 55%.

Η Tesla σε καθοδική τροχιά

Συνολικά, η Tesla έχασε τα πρωτεία από την BYD και στις ετήσιες πωλήσεις παγκοσμίως το 2024, κάτι που ενίσχυσε το αρνητικό κλίμα γύρω από την εταιρεία.

Οι μετοχές της Tesla έχουν χάσει πάνω από 10% φέτος, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας για τη σχέση του Έλον Μασκ με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και εντάσεων με θεσμικούς επενδυτές. Ο Μασκ πάντως δεσμεύτηκε πρόσφατα ότι θα παραμείνει στο τιμόνι της Tesla για την επόμενη πενταετία.

Αντίθετα, η BYD βλέπει τη μετοχή της να εκτοξεύεται στο Χονγκ Κονγκ, καταγράφοντας άνοδο 3,9% την Παρασκευή και συνολικά 78% από την αρχή του έτους.