Το έργο του ΒΟΑΚ, η θεία μου…
Έξαλλα πανηγύριζε η θεία μου από τα Χανιά, ακούγοντας σχεδόν στερεοφωνικά τον πολυαγαπημένο της Κυριάκο, αλλά και τον εργολάβο Περιστέρη, να λένε ότι τελικώς θα φτιαχτεί ο ΒΟΑΚ μέχρι την Κίσσαμο. Δεν μπορώ να σας πω τι έκανε. Χόρευε στο τηλέφωνο, λες και είχε αναστηθεί η μελωδική φωνή του συχωρεμένου του Ξυλούρη. Βλέπετε, η 85χρονη Χανιώτισσα έχει ένα δικαιολογημένο άγχος για το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου, αφού μια φορά τον χρόνο πηγαίνει και κάνει το μνημόσυνο του μακαρίτη του μπάρμπα μου. Οπότε, ακούγοντας τους Μητσοτάκη και Περιστέρη να μιλούν για το Χανιά – Κίσσαμος, ανακουφίστηκε, όπως ανακουφίζεται την προηγούμενη της κολονοσκόπησης στου Γαβριλάκη. Ωστόσο, εκείνο που προφανώς δεν γνωρίζει η θεία μου είναι ότι δύσκολα θα προλάβει να δει τον δρόμο, αφού η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη θέλει τον ΒΟΑΚ να τελειώνει σε 7-10 χρόνια.
…και η έναρξη των εργασιών
Επειδή ζω με τη σχετική αγωνία, ρώτησα κι έμαθα ότι τα έργα θα ξεκινήσουν το επόμενο δίμηνο, στα τμήματα του δρόμου που δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις. Μιλάμε γι’ αυτά που βρίσκονται πέριξ των πόλεων. Τώρα όμως που το ξανασκέφτομαι, ένα ακόμη τμήμα του ΒΟΑΚ, που δεν χρειάζεται πολλά-πολλά, είναι και το Χανιά – Κίσσαμος. Με δεδομένη την αγωνία της θείας μου, υποβάλλω δημοσίως το αίτημα να ξεκινήσει ο Περιστέρης να σκάβει από τα άγια χώματα που είναι ξαπλωμένος ανάσκελα ο μπάρμπας μου.
Παρέμβαση ετοιμάζει ο Τσίπρας
Από μια πηγή, απ’ αυτές που σπάνια με ρίχνουν στα βράχια, πληροφορήθηκα ότι εσχάτως ο πρόεδρος Τσίπρας έχει γίνει αποδέκτης απανωτών προτάσεων προκειμένου να παραχωρήσει συνέντευξη και να μιλήσει για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Αν και μέχρι πρότινος ήταν αρνητικός, εσχάτως έχει αρχίσει να το σκέφτεται. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί να δούμε τον πρόεδρο Αλέξη να «σπάει» τη σιωπή του, ακόμη και μέσα στον μήνα! Άλλωστε, όπως έλεγε και η συχωρεμένη η γιαγιά μου, ο Μάης είναι ο μήνας των βασιλιάδων και των γαϊδάρων, αφού τότε παντρεύονται.
Το deal Ζωής – Κασσελάκη και ο Βαρδινογιάννης
Στην Ελλάδα ευδοκιμούν τα σενάρια, με αποτέλεσμα να κάνουν λαμπρή καριέρα όσοι τα γράφουν. Με αφορμή τη συνεργασία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Κασσελάκης με την Πλεύση της Ζωής, έσπευσαν κάποιοι (σεναριολόγοι) να δουν δάκτυλο, αν όχι ολόκληρο χέρι διαπλοκής, πίσω από τη σύμπραξη. Άρχισαν για παράδειγμα να λένε ότι με δεδομένες τις διαχρονικές σχέσεις που είχε η οικογένεια Κωνσταντόπουλου με τους Βαρδινογιάννηδες, δήθεν ξύπνησε ο Τζίγγερ, μια από τις τελευταίες μέρες, και είπε να «παντρέψει» τη Ζωή με τον Κασσελάκη. Ειλικρινά, ούτε ξέρω, ούτε και μου πέφτει λόγος επί του θέματος, ωστόσο το κόβω δύσκολο να έχει ασχοληθεί ένας τέτοιος επιχειρηματίας με το αν θα μαζευτούν τριάντα βουλευτές εντός της Βουλής για να τιμωρήσουν τον Καραμανλή ή δεν ξέρω ποιον άλλον. Παρ’ όλα αυτά, και επειδή με ζουν κάτι τέτοια, είπα να σας το αναφέρω.
Στον Αλαφούζο οι «4 Τροχοί»
Εδώ και κάτι χρόνια η «Καθημερινή» του Θέμη Αλαφούζου είχε μια συνεργασία με την εταιρεία που εξέδιδε το ιστορικό περιοδικό «4 Τροχοί», το οποίο φιλοξενούνταν μια φορά τον μήνα στη ναυαρχίδα του Φαλήρου. Όπως έμαθα, απ’ αυτήν την εβδομάδα το συγκεκριμένο έντυπο θα εκδίδεται από την «Καθημερινή», εξέλιξη που σημαίνει ότι η προηγούμενη εταιρεία πούλησε το περιοδικό στον Αλαφούζο.
Το «σουτ-τηλεφώνημα» στον νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία
Υποθέτω ότι σίγουρα θα θυμάστε τη θρυλική ατάκα του Μανώλη Μαυρομμάτη, το «σουτ-τηλεφώνημα», που, σύμφωνα με τον καλό σπίκερ, είναι το σουτ που ο τερματοφύλακας περιμένει λες και ο επιθετικός του έχει τηλεφωνήσει πιο πριν για να του πει ότι θα σουτάρει. Ε, κάτι αντίστοιχο έρχεται και στις περισσότερες διατάξεις του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για τις οποίες όλοι προεξοφλούν με απόλυτη βεβαιότητα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα φάνε το αναμενόμενο «σουτ» από την κυβερνητική πλειοψηφία, με τη νομοθέτηση ριζικών αλλαγών που θα καταστήσουν επιτέλους το συνολικό πλαίσιο λειτουργικό. Διαβάζοντας λοιπόν το σχετικό ρεπορτάζ στα ομόσταβλα «Παραπολιτικά», για όσα (συ)ζήτησε από τους πρυτάνεις στην πρόσφατη Σύνοδο η υπουργός Ζαχαράκη, καταλαβαίνει κανείς ότι στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να αφήσουν στην άκρη τα ημίμετρα, με στόχο τα ελληνικά Πανεπιστήμια να λειτουργούν όπως κάθε σοβαρό ίδρυμα του πλανήτη, δηλαδή ως κοιτίδα γνώσης και όχι σαν επαναστατική γιάφκα. Από τις εξαγγελίες, λοιπόν, της υπουργού Σοφίας σίγουρα ξεχωρίζει η επικείμενη αλλαγή του οργάνου που θα αποφασίζει τη διαγραφή ή την αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας όποιου φοιτητή σπάει το Πανεπιστήμιό του. Ωστόσο, περισσότερο από αυτό, εμένα ένα άλλο κομμάτι της τοποθέτησης Ζαχαράκη μου έκανε εντύπωση: ότι από το 2021, που έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, μόλις 8 από τα 24 Πανεπιστήμια (κοινώς ένα στα τρία) έχουν καταθέσει τα απαιτούμενα από τον νόμο σχέδια ασφαλείας! Ευλόγως θα ρωτήσετε πώς γίνεται αυτό. Γίνεται και παραγίνεται, θα σας πουν οι παροικούντες τα ελληνικά ΑΕΙ, γιατί ο νόμος του 2021 δεν είχε προβλέψει καμία σοβαρή και συγκεκριμένη κύρωση για τους πρυτάνεις που δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για την οργανωμένη προστασία της πραγματικής ακαδημαϊκής ελευθερίας από τα μπάχαλα. Μόνο ένα αόριστο ότι «το σχέδιο ασφαλείας θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της χρηματοδότησης» -τρέχα-γύρευε δηλαδή. Και, αν δεν με πιστεύετε, με τη φόρα που μαθαίνω ότι έχει πάρει η φίλη μου η Νίκη, ως συγγραφέας του νόμου του 2021, στην προσπάθεια να κάνει τηλεφωνική ΚΑΡΠΑ στο νομοθετικό της έργο, δεν αποκλείεται να έχετε την ευκαιρία να τη ρωτήσετε και προσωπικά, μια και δεν θα εκπλαγώ αν στην απελπισία της αρχίσει να τηλεφωνεί και σε απλούς ψηφοφόρους.
Η… αποκάλυψη της Κεραμέως
Πάντως, μια και αναφέρθηκα στις αλλαγές που προωθεί η υπουργός Ζαχαράκη, σπεύδω να σημειώσω ότι ο νέος νόμος αποτελεί το πιο πανηγυρικό άδειασμα για την Κεραμέως από συστάσεως των κυβερνήσεων Μητσοτάκη. Εσχάτως το έχει συνειδητοποιήσει και η ίδια, ρίχνοντας την ευθύνη στους Χρυσοχοΐδη και Θεοδωρικάκο. Το τι λέει το στόμα της δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Γι’ αυτό μένω στην ουσία και μόνο, ότι δηλαδή έπειτα από χρόνια την πήρε χαμπάρι και ο αρχηγός Κυριάκος. Όχι τίποτε άλλο, επί έξι χρόνια δυσκολευόμουν να καταλάβω τι ήταν εκείνο που την έκανε ξεχωριστή στα… μάτια του. Ήταν η αποτελεσματικότητά της, ήταν ο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ήταν η ταχύτητα που έβγαζε τις δουλειές ή ήταν το γεγονός (όπως λένε όσοι ξέρουν) ότι προκειμένου να μην τον πρήζει, την κρατούσε στην κυβέρνηση;
Συνέδριο… ελεφάντων και χαμένων κινητών
Επειδή αν δεν είσαι ο Φουσκίδης κάθε Δευτέρα είναι μελαγχολική, θα συνεχίσω δίνοντάς σας μια εύθυμη νότα. Όπως πιθανώς (δεν) πήρατε χαμπάρι, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας. Μια και μάλλον ούτε το όνομα σας λέει πλέον πολλά, πρόκειται για το κόμμα του προέδρου Κασσελάκη, του μεγάλου ηγέτη, που θέλει (κι αυτός, όπως η σύντροφος Ζωή και οι σύντροφοι Αλέξης, Νίκος και Σωκράτης) να σώσει τη χώρα από τη λαίλαπα Μητσοτάκη. Το πόσο αχάριστος λαός είμαστε φαίνεται τελικά από το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι σωτήρες εξακολουθούν να βλέπουν την πλάτη του Μητσοτάκη. Καθώς, όμως, είμαι γνωστός «συνεδριάκιας» (σύνδρομο που μου έχει κολλήσει ο Κουρτάκης), σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας δύο όμορφες στιγμές του συνεδρίου, όπου συνέβησαν διάφορες «ομορφιές», που λέει και ο Λευτέρης Πανταζής (σ.σ. ξεκίνησε εμφανίσεις στο Posidonio). Στο πρώτο, λοιπόν, βίντεο (από το συνέδριο του κόμματος Κασσελάκη) ένας κύριος με χαίτη Τάκη Τσουκαλά ζητάει επιπλέον χρόνο ομιλίας, επικαλούμενος τον χρόνο που μίλησαν κάτι στρατηγοί, και, όταν το προεδρείο το αρνείται, αποχωρεί από το βήμα με ένα περήφανο «άντε γεια» Τάκη Τσουκαλά και τη συμπλήρωση «δεν λέω για τους άλλους ελέφαντες». Τώρα, για ποιον ελέφαντα έλεγε και ποιοι ήταν οι άλλοι ελέφαντες, θα το μάθουμε στο επόμενο συνέδριο -αν ποτέ γίνει, γιατί, όπως πάνε τα πράγματα, προβλέπω να μείνουμε στο πρώτο και… τέλος. Το δεύτερο σκηνικό, όμως, ήταν ακόμα πιο όμορφο: το προεδρείο καλεί στο βήμα συνέδρους για τις ομιλίες τους, αλλά επί δύο ολόκληρα λεπτά κανείς δεν εμφανίζεται. Όχι ένας, όχι δύο, δεκαέξι σύνεδροι κλήθηκαν να λάβουν τον λόγο, χωρίς ανταπόκριση. Και ξάφνου, στο δέκατο έβδομο όνομα ανεβαίνει στο βήμα μια κυρία, η οποία, όμως, δεν ήθελε να μιλήσει, αλλά έψαχνε το χαμένο της κινητό! Μεγάλες στιγμές!
Το Δελφινάριο και ο Stefanos
Πάντως, βλέποντας αυτόν τον τύπο με τη χαίτη, σκέφτηκα από τι γλιτώσαμε. Τελικά έχουμε άγιο ως χώρα. Πέραν τούτου, εσχάτως άρχισα να πιστεύω ότι αυτός που οφείλει να μην κλείνει μάτι είναι ο Σεφερλής, αφού με αυτά που βλέπουμε on camera στα κόμματα της Αριστεράς, νομίζω ότι δεν θα του μείνει και πολλή δουλειά για το Δελφινάριο. Για να το σοβαρέψω, να σας θυμίσω ότι πριν από κάμποσους μήνες σχεδόν σύσσωμο το σύστημα είχε γοητευτεί από το άστρο του Κασσελάκη. Μάλιστα, τον είχαν κάνει να πιστέψει ότι μπορούσε να κερδίσει και τον Μητσοτάκη, εκτός από τον Τζανακόπουλο και τους πέντε-έξι ακόμη που έφτιαξαν τη Νέα Αριστερά, νομίζοντας ότι ηγούνται κόμματος και όχι περιπτέρου στην πλατεία Συντάγματος
Εξαφάνιση Τάιλερ
Αυτό όμως που παρατήρησα από τα όσα έλαβαν χώρα στο συνέδριο του κόμματος Κασσελάκη ήταν η όχι και τόσο εμφανής παρουσία του συζύγου του, Τάιλερ. Δεν σας κρύβω ότι αν δεν τον έβλεπα να βγάζει βόλτα τον σκύλο στο Κολωνάκι, θα ανησυχούσα μέχρι και για την υγεία του ανθρώπου. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι υπέροχες στιγμές, με το ζεύγος Κασσελάκη να κυριαρχεί στα πρωινάδικα, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, τότε που Λιάγκας, Καινούργιου και ο απογευματινός Ευαγγελάτος τους έβγαζαν πιο συχνά από τον τίτλο της εκπομπής τους.
Συνάντηση Παπασταύρου-Burgum στην Ουάσιγκτον και στο βάθος ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Σας είχα πει ότι ο υπουργός Παπασταύρου δεν πάει για βόλτα στις ΗΠΑ, αλλά ότι πηγαίνει μαζί με τον πολυαγαπημένο υφυπουργό του, για να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με προέδρους και αντιπροέδρους των αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών Chevron, ExxonMobil και Cheniere. Αυτό που δεν είχα μυριστεί ήταν και οι πολιτικές επαφές που κανόνισε ο Έλληνας υπουργός, με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. Είναι αυτά τα καλά της οικονομικής και εσχάτως ενεργειακής διπλωματίας, που σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται καλύτερα από τα γνωστά της κανονικής διπλωματίας. Να σας πω λοιπόν ότι ο υπουργός Σταύρος συνάντησε στο Τέξας το Σαββατοκύριακο το μέλος του Κογκρέσου Randy Weber, ο οποίος στην περιφέρεια που εκλέγεται έχει όλα τα μεγάλα λιμάνια της περιοχής απ’ όπου ξεκινούν τα πλοία Ελλήνων εφοπλιστών και εξάγουν το αμερικανικό LNG σε όλο τον κόσμο. Ο Παπασταύρου μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Chris Wright, και συμφώνησαν να έρθει στην Αθήνα -εκείνος και μια δεκάδα υπουργών- για την επόμενη συνεδρίαση της Σύμπραξης για τη Διατλαντική Συνεργασία για την Ενέργεια τον επόμενο Νοέμβρη. Σήμερα, δε, και για να ακριβολογώ σε λίγες ώρες στην Ουάσιγκτον, συναντά τον υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής του πανίσχυρου Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ, Doug Burgum. Βλέποντας όλα αυτά, καταλαβαίνω πως όσοι επένδυαν στην αδυναμία του προέδρου Μητσοτάκη να βρει άκρη με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ μάλλον έκαναν λάθος επένδυση.
Τι συζήτησαν Παπασταύρου – Wright
Επειδή όμως σας έγραψα για την επικοινωνία που είχε ο Παπασταύρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, νομίζω ότι έχει μια κάποια αξία να σας πω και τι συζήτησαν οι δύο. Όπως μου είπε άνθρωπος που τα παρακολουθεί όλα αυτά, στο επίκεντρο της κουβέντας βρέθηκαν θέματα όπως η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα -όπου οι αμερικανικές εταιρείες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο-, η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο (στην οποία κομβικό ρόλο διαδραματίζουν ελληνικές ενεργειακές υποδομές, όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης, στο οποίο έφτασε το πρώτο φορτίο αμερικανικού LNG, που τροφοδότησε την Ουκρανία, σηματοδοτώντας την de facto ενεργοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου), η στενότερη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στον κλάδο LNG, οι ισχυρές ελληνοαμερικανικές σχέσεις -στο φόντο του σχήματος 3+1, δηλαδή Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ +ΗΠΑ, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κογκρέσου για την Ανατολική Μεσόγειο και οι προοπτικές επενδύσεων αμερικανικών εταιρειών στον ενεργειακό κλάδο της Ελλάδας, σε τομείς όπως η αποθήκευση και τα έξυπνα δίκτυα.
Στη Ρώμη ο Νίκος Τσάφος για MoU ΑΔΜΗΕ – TERNA
Όπως σας έγραψα και παραπάνω, ο υφυπουργός Τσάφος συνοδεύει από τα μέσα της προηγούμενης βδομάδας τον υπουργό Παπασταύρου στο ταξίδι που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ. Ωστόσο, από προχθές τον άφησε μόνο του (τον υπουργό), αφού σήμερα ο υφυπουργός Τσάφος θα βρίσκεται στη Ρώμη, συνοδεύοντας τον πρόεδρο Μητσοτάκη, ο οποίος θα μετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπου τα θέματα ενέργειας βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη, με προεξάρχουσα τη δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, για την οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπογραφεί ΜοU μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Ιταλίας TERNA. Στη συνέχεια ο Τσάφος θα μεταβεί (όπως έμαθα) στη Βαρσοβία, για να συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., όπου το βασικό θέμα είναι η ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας της Ουκρανίας και της Μολδαβίας τον χειμώνα, στο κάδρο των γεωπολιτικών εξελίξεων, θέμα που φέρνει με ένταση στο προσκήνιο το project του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, κάτι που αναμένεται να αναδείξει ο Έλληνας αξιωματούχος στην παρέμβασή του.
Το δίευρω, ο Φάμελλος και ο Τσίπρας
Κίνηση με πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναφορά του πρόεδρου Φάμελλου ότι μπαίνει τέλος στα «μέλη του δίευρου«, στους περαστικούς δηλαδή που πλήρωναν δύο ευρώ για να ψηφίσουν στην εσωκομματική κάλπη του κόμματος τον εκλεκτό τους. Μάλλον όμως προς τους εκτός στρέφει τα πυρά του ο Σωκράτης Φάμελλος. Όχι μόνο για το αυτογκόλ της ανάδειξης του Κασσελάκη στη θέση του προέδρου, αλλά, κυρίως, στον εμπνευστή της διαδικασίας του δίευρου, που δεν ήταν άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα, που μάλιστα έκανε εσωκομματικές εκλογές χωρίς αντίπαλο και είχε εκλεγεί πανηγυρικά. Με άλλα λόγια, κλείνει ο δρόμος οριστικά στο όποιο σχέδιο του Αλέξη, είτε να εισχωρήσει στην Κουμουνδούρου -που δεν το βλέπω να περνάει πια από το μυαλό του-, είτε να κηρύξει «προοδευτική πανστρατιά» για έναν νέο φορέα, καπελώνοντας τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, με διαδικασίες εκλογής «από τον λαό». Μένει να δούμε ποιοι εντός του κόμματος θα προβάλουν αντιρρήσεις στην αλλαγή πλεύσης και την προοπτική εκλογής πλέον με εσωκομματικές διαδικασίες και όχι ανοιχτές κάλπες για τον «πάσα έναν».
! Θυμίζω εδώ, για να σας φρεσκάρω τη μνήμη, ότι στο Big Mouth σε ανύποπτο χρόνο είχαμε την πληροφορία ότι στο προσεχές συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος Ανδρουλάκης ετοιμάζεται να στείλει στις ελληνικές καλένδες την πρόταση εκλογής από τη βάση, που λάνσαρε πρώτος ο Γιώργος Παπανδρέου. Αλλά για το θέμα αυτό θα επανέλθω συντόμως.
Και ο Μάξιμος στέλνει μήνυμα από το Documento
Μετά τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, άλλος ένας βουλευτής της Ν.Δ. υπέκυψε στον πειρασμό να δώσει συνέντευξη στο Documento του Βαξεβάνη. Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά του εκ Θεσσαλίας ορμώμενου Μάξιμου Χαρακόπουλου να απολαύσει τη θερμή φιλοξενία του κάποτε κολλητού του προέδρου Τσίπρα. Εννοείται είχε την ευκαιρία να δει τη συνέντευξή του πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα, μαζί με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις ενός ακόμη Καππαδόκη, του Αργύρη Ντινόπουλου, που «έδωσε» το πρώτο θέμα στο κυριακάτικο φύλλο. Ο Μάξιμος δεν παρέλειψε, μάλιστα, να στείλει και προειδοποιητική βολή προς το Μαξίμου, με αφορμή καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων στον Θεσσαλικό Κάμπο μετά τις καταστροφές του Ντάνιελ. Κάνει λόγο για «αστοχίες, λάθη και παραλείψεις» -εντάξει, θεμιτό-, αλλά στέλνει και το σινιάλο ότι «αν το μήνυμα δεν είναι ευχάριστο, δεν φταίει ο αγγελιαφόρος». Δεν είμαι μάντης, αλλά μυρίζομαι ότι στον σύντροφο Βαξεβάνη θα παρελάσουν και άλλοι δυσφορούντες της Ν.Δ., αξιοποιώντας το βήμα μιας εφημερίδας που στο παρελθόν ήταν ο κουβαλητής της ασχήμιας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μήπως και οι της Ν.Δ. ξεχνούν σε ποιο μέσο μιλούν και τα θεωρούν όλα περασμένα ξεχασμένα;
! Με την ευκαιρία, και επειδή δεν διάβασα την επίμαχη συνέντευξη, θα είχε αξία να μάθαινα αν ανάμεσα στις ερωτήσεις που έγιναν στον Χαρακόπουλο, έγινε και ερώτηση για τον αδερφό του, που, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ήταν αστυνομικός διευθυντής Λάρισας όταν έγινε το πολυσυζητημένο μπάζωμα στα Τέμπη. Αν και δεν έχω διαβάσει τη συνέντευξη, είμαι σίγουρος ότι η συγκεκριμένη ερώτηση υπεβλήθη, αφού όταν έχεις τον Χαρακόπουλο και είσαι το αποκαλυπτικό Documento, μάλλον από αυτήν (την ερώτηση) ξεκινάς τη συνέντευξη.
Το καλύτερο παιδί
Ύστερα από μήνες είχα τη μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσω στο τηλέφωνο με τον παλιό μου φίλο, Νίκο Χαρδαλιά. Επειδή δεν πήγε και τόσο καλά το τηλεφώνημα, δεν σας κρύβω ότι από το βράδυ της Παρασκευής με συνοδεύουν κάποιες τύψεις, για τα όσα αναγκάστηκαν να ακούσουν δύο δικά μου πρόσωπα. Η σύζυγός μου και ο… σκύλος μου. Τους ζητώ συγγνώμη, γιατί δεν είχαν κανέναν (μα κανέναν) λόγο να υποστούν τη μισάωρη ταλαιπωρία. Με την ευκαιρία, οφείλω και μια ακόμη συγγνώμη, προς τον Χαρδαλιά, γιατί, όπως προέκυψε από το τηλεφώνημα, τελικώς δεν είχε πει αυτά που μου είχε μεταφέρει ένας Μπίκας. Σε κάθε περίπτωση, ομολογώ ότι ακούγοντας έπειτα από κάμποσους μήνες τον περιφερειάρχη Αττικής, κατάλαβα ότι ο άνθρωπος έχει γίνει το καλύτερο παιδί της πιάτσας. Για παράδειγμα, όταν του είπα για κάτι δουλειές που κάνει, μου απάντησε ότι κάνει ό,τι του ζητούν από πάνω. Υποθέτω το «από πάνω» είναι το Μαξίμου. Ωστόσο, αν δεν κάνω λάθος, οι πολίτες της Αττικής δεν τον επέλεξαν ως σερβιτόρο των «από πάνω», αλλά ως περιφερειάρχη. Σε κάθε περίπτωση, αν αυτό τον ικανοποιεί, εμένα μου περισσεύει.
Τα 17 εκατ. ευρώ και η Newtons
Πάμε τώρα στα δικά μας. Αυτή η ιστορία με τα διαφημιστικά της Περιφέρειας έχω την αίσθηση ότι κάπου μπάζει. Και μπάζει γιατί εμπλέκονται πολλές εταιρείες, που κινδυνεύουν με αυτά που έχουν γίνει να βρουν για τα καλά τον μπελά τους. Να γίνουν κάτι σαν τη V+O. Για παράδειγμα, άκουσα ότι από τα χρήματα που έχουν βγει,θα πληρωθεί λέει και ένα υπόλοιπο ύψους 2 εκατ. ευρώ, που είχε ο Πατούλης σε μία εκ των διαφημιστικών. Σε κάθε περίπτωση, ο διαγωνισμός των 17 εκατ. ευρώ για την Τουριστική Προβολή της Περιφέρειας προορίζεται για τη διαφημιστική Newtons, που προσφάτως έκανε αυτό το φοβερό διαφημιστικό της Metlen, η οποία Metlen, αν δεν με απατά η μνήμη μου, χορήγησε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις που έκανε ο Χαρδαλιάς τα Χριστούγεννα στο Πεδίον του Άρεως. Επειδή γνωρίζω χρόνια την Κατερίνα Σάββα (και της οφείλω πολλά), δεν θα διστάσω να της δώσω δημοσίως μία συμβουλή: Να φύγει γρήγορα από τη συγκεκριμένη δουλειά, όχι τίποτε άλλο, δεν έχει κανέναν, μα κανέναν λόγο να μπλέξει με τα… κακά.
! Με την ευκαιρία, θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποια εταιρεία θα επικρατήσει στον διαγωνισμό των 700.000 ευρώ, που θα αναλάβει τις απομαγνητοφωνήσεις του περιφερειακού Συμβουλίου.
Διαγωνισμός για τον δάκο
Επειδή όμως το υποσχέθηκα στον αγαπημένο μου περιφερειάρχη, και σήμερα θα σας δώσω μια ακόμη δουλειά. Σύμφωνα με κάτι χαρτάκια, ο Χαρδαλιάς, μετά τον διαγωνισμό για μίσθωση μηχανημάτων για την αντιπυρική περίοδο, τον διαγωνισμό για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Αττικής και για τις απομαγνητοφωνήσεις, χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση έβγαλε διαγωνισμό για την καταπολέμηση του δάκου. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει να διαθέσει για την καταπολέμηση του δάκου σε δύο δήμους, τον Δήμο Πόρου και τον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων, το ποσόν των 150.000 ευρώ συνολικά. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα σχετικά, η προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία που είχε κάνει η Περιφέρεια Αττικής ήταν άγονη. Και όλοι καταλαβαίνουμε πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσει ο δάκος στις ελιές και να καταστραφούν οι παραγωγοί.. Ωστόσο, άνθρωποι που στο παρελθόν έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο (επί το πλείστον αγρότες) λένε πως έπαιρναν μόνο για την τοποθέτηση των δακοπαγίδων και την καταμέτρηση των δάκων πάνω-κάτω 2.000 ανά αγρότη για μια περίοδο 4-5 μηνών.
! Η διαδικασία είναι σύνθετη και απαιτείται σημαντικός χρόνος για την καταπολέμηση του δάκου. Ξεκίναγε η διαδικασία από αρχές Ιουνίου – Μαΐου μέχρι μέσα Οκτώβρη, πριν από το μάζεμα της ελιάς. Τώρα, όταν επαναλαμβάνεται η διαγωνιστική διαδικασία μέσα Μάη, πότε θα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, πότε θα βγει ο ανάδοχος και πότε θα γίνει το ράντισμα στις ελιές που υπάρχει το πρόβλημα; Και τι θα κάνει η Περιφέρεια αν και αυτός ο διαγωνισμός θα βγει άγονος; Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα που βγήκε όλο αυτό το έργο ως ένα και να το πάρει κάποιος εργολάβος; Περίεργες καθυστερήσεις και διαδικασίες εις βάρος της αγροτικής παραγωγής; Και, απ’ όσο γνωρίζω, οι συγκεκριμένες περιοχές στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ελαιοπαραγωγή.
Διεγράφη η Intrum από τα μητρώα των εισπρακτικών εταιρειών
Διάβασα στη Διαύγεια ότι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, η εταιρεία Intrum διεγράφη από τα μητρώα Εγγραφής Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών. Αυτό συνέβη καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση, έχει λυθεί και έχει τεθεί σε εκκαθάριση από τον Απρίλιο του 2025. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε ενταχθεί στο σχετικό μητρώο το 2022.
Αποτίμηση των αποτελεσμάτων στο Χ.Α.
Την αποτίμηση των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες για το α’ τρίμηνο θα κάνει η αγορά και οι αναλυτές την εβδομάδα αυτήν, ενώ οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων θα συνεχιστούν από την Τράπεζα Κύπρου (σήμερα), την Optima bank (αύριο) και την Attica Bank (μεθαύριο). Χωρίς αμφιβολία, οι τέσσερις μεγάλες είχαν καλύτερο πρώτο τρίμηνο και από αυτό που περίμεναν, δεδομένου ότι παραδοσιακά το α’ τρίμηνο είναι το ασθενέστερο της χρήσης και στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ένα πρώτο τρίμηνο που ακολούθησε ένα αξεπέραστο δ’ τρίμηνο 2024. Αν και τα επιτοκιακά έσοδα -που ήταν και το μεγάλο ερωτηματικό για τους αναλυτές-, υποχώρησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, δεδομένης της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η πτώση τους συγκρατήθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό, χωρίς να ανατρέπει τους ετήσιους στόχους στα business plans. Τα έσοδα από προμήθειες -αν και μειωμένα στο τρίμηνο λόγω της κατάργησης των «λαϊκών προμηθειών»- έδειξαν δυναμική από τη διείσδυση σε νέους τομείς, με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, με αιχμή τη διαχείριση κεφαλαίων πελατών. Και η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις (μένει να ακολουθήσει και η στεγαστική πίστη) αποδεικνύεται η τουρμπίνα για την κερδοφορία της διετίας 2025-2026. Τα δεδομένα των τραπεζών προδιαθέτουν για ένα καλό ξεκίνημα εβδομάδας στο Χρηματιστήριο. Ειδικά αν οι αγορές έχουν να ακούσουν καλά νέα για την εκτόνωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας μετά το διήμερο των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.
Γαϊτανάκι αναβαθμίσεων
Τα φώτα στον νέο χρησμό της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο θα πέσουν την Παρασκευή 16 Μαΐου. Ο διεθνής οίκος έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα (BBB- με σταθερές προοπτικές) τον Νοέμβριο του 2023, αλλά έκτοτε δεν έχει προχωρήσει σε κάποια αναβάθμιση της αξιολόγησης ή των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Η αξιολόγηση της ερχόμενης Παρασκευής υπόσχεται μία αναβάθμιση, λαμβανομένης υπόψη της προαναγγελίας του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, για την πρόωρη αποπληρωμή, το 2031 αντί για το 2041 που λήγουν, δανείων 31,6 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο, επιπλέον των 21,3 δισ. ευρώ που έχει ήδη αποπληρώσει πρόωρα το Ελληνικό Δημόσιο. Τον Δεκέμβριο του 2025 το ελληνικό κράτος θα προβεί σε περαιτέρω πρόωρη αποπληρωμή του μνημονιακού δανείου, ύψους τουλάχιστον 5,29 δισ. ευρώ, με το ποσό αυτό να αφορά τις λήξεις από το 2033 έως και το 2041. Σημειωτέον ότι το δημόσιο χρέος της χώρας έχει καλύτερους όρους εξυπηρέτησης σε σχέση με το γερμανικό, αλλά και άλλων κρατών-μελών, καθώς εξυπηρετείται με κόστος 1,73%. Μαζί με τη δημοσιονομική πειθαρχία, η σπουδή για την τακτοποίηση του δημόσιου χρέους και την διασφάλιση της βιωσιμότητάς του προδιαγράφουν περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας. Στις 30 Μαΐου αναμένουμε και την ετυμηγορία της Scope. Έχουν προηγηθεί τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις της Ελλάδας, από Moody’s, DBRS και S&P, και με τις αξιολογήσεις από Fitch και Scope κλείνουν οι προγραμματισμένες αξιολογήσεις της χώρας μας για το α’ εξάμηνο του 2025. Όπως αναμένεται με 5 στα 5, εκτός και αν υπάρξει συγκράτηση λόγω διεθνούς κλίματος.
Το πραγματικό στοίχημα
Οι ελληνικές επιτυχίες και το αδιαμφισβήτητο δημοσιονομικό θαύμα που έχουν επιτύχει κυβέρνηση και κοινωνία, πάντως, δεν πρέπει να δημιουργούν εφησυχασμό. Το πραγματικό στοίχημα, πλέον, είναι η μετάβαση σε ένα δίκαιο, βιώσιμο και αναπτυξιακό μοντέλο, στο οποίο όλοι θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στον πλούτο που παράγεται, όπως επισημαίνει ο πολύπειρος πρώην τραπεζίτης και νυν πρόεδρος του Ομίλου Lyktos, Μιχάλης Σάλλας. Ο οποίος κρούει τριπλό καμπανάκι. Πρώτον, για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που παραμένει ελλειμματικό, κυρίως λόγω της αδυναμίας της παραγωγικής βάσης της χώρας. Οι εξαγωγές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις εισαγωγές, με αποτέλεσμα η οικονομία να εξαρτάται από εξωτερική χρηματοδότηση και από έσοδα ευμετάβλητης φύσης, όπως ο τουρισμός. Δεύτερον, για τα «κόκκινα», δάνεια που συνεχίζουν να βαραίνουν την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Παρά τις προσπάθειες σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, πάνω από 500.000 δάνεια παραμένουν μη εξυπηρετούμενα, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τρίτον, και ίσως πιο φαρμακερό, η απαξίωση της εργασίας και της αποταμίευσης. Η απόκτηση κατοικίας, βασικών αγαθών ή η οικονομική εξασφάλιση των παιδιών έχει καταστεί σχεδόν άπιαστο όνειρο για τη μεσαία και χαμηλότερη τάξη, καθώς οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αυξάνονται πολύ ταχύτερα από τα εισοδήματα. Η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις δεν μπορεί να είναι μόνο τεχνοκρατική, λέει ο Μιχάλης Σάλλας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα πρέπει να επενδύσει στη μεταποίηση, στη σύγχρονη γεωργία, στη φαρμακοβιομηχανία, στην ενέργεια και στην τεχνολογία.
Το ήθος των σκέψεων
Τα μεγάλα γεγονότα, όπως ήταν ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου τη Δευτέρα του Πάσχα, δίνουν πάντα κίνητρα για μάθηση. Προσωπικά, ήμουν από αυτούς που ξαναείδαν τη βραβευμένη ταινία του 2019 The Two Popes (Άντονι Χόπκινς και Τζόναθαν Πράις παρουσιάζουν καθηλωτικά τη σχέση μεταξύ του Πάπα Βενέδικτου και του τότε Καρδινάλιου Μπεργκόλιο, μετέπειτα Πάπα Φραγκίσκου), εκτοξεύοντάς την στην κορυφή των θεάσεων στο Netflix. Και όχι μόνο. Διάβασα και το βιβλίο του αποδημήσαντος εις Κύριον Πάπα Φραγκίσκου «Ας ονειρευτούμε: Η πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον». Και διαπίστωσα ότι επρόκειτο περί ενός θρησκευτικού ηγέτη που ενδιαφερόταν για την οικονομία και αντιλαμβανόταν τα σύγχρονα προβλήματα. Παραθέτω ένα απόσπασμα (σελ. 64): «Το βιβλίο της Mariana Mazzucato “Η Αξία των Πάντων” μου προκάλεσε πολλές σκέψεις. Με εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρηματικές επιτυχίες που επαινούνται στην οικονομική μας σκέψη ως αποτέλεσμα των ατομικών προσπαθειών ή της ιδιοφυΐας είναι στην πραγματικότητα καρπός μαζικών δημόσιων επενδύσεων στην έρευνα και την εκπαίδευση. Ή σκέφτομαι την Kate Raworth, οικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία μιλάει για “οικονομία του ντόνατ”: πώς να δημιουργήσουμε μια διανεμητική, αναγεννητική οικονομία, που βγάζει τους ανθρώπους από την “τρύπα” της φτώχειας, αλλά αποφεύγει το “οροφή” της περιβαλλοντικής ζημίας. Όπως και η Mazzucato, αμφισβητεί την απερίσκεπτη εμμονή των πολιτισμών μας με την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ως τον μοναδικό κυρίαρχο στόχο των οικονομολόγων και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Δεν με ενδιαφέρει να αξιολογήσω τις θεωρίες τους -δεν είμαι κατάλληλος-, αλλά να αξιολογήσω το ήθος αυτής της σκέψης. Βλέπω μια σκέψη που δεν είναι ιδεολογική, η οποία κινείται πέρα από την πόλωση του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς και του κρατικού σοσιαλισμού και η οποία έχει στην καρδιά της την ανησυχία ότι όλη η ανθρωπότητα έχει πρόσβαση σε γη, στέγαση και εργασία. Όλα αυτά μιλούν για τις προτεραιότητες του Ευαγγελίου και τις αρχές του κοινωνικού δόγματος της Εκκλησίας», γράφει, μεταξύ άλλων, ο αείμνηστος Πάπας Φραγκίσκος.