Το φροντιστήριο σε υπουργούς και βουλευτές, τα αλκοτέστ του Χρυσοχοΐδη, οι εμμονές του Ανδρουλάκη και μερικά απλά μαθήματα ανάγνωσης δημοσκοπήσεων

Η εισήγηση Χατζηδάκη για πιο εντατική ενημέρωση υπουργών και βουλευτών και οι εμμονές του Ανδρουλάκη -και του Νατσιού- για τις δημοσκοπήσεις

Κωστής Χατζηδάκης © Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Αναβαθμισμένος ρόλος

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το επόμενο διήμερο για τη διεθνή παρουσία της χώρας μας, η οποία ως γνωστόν προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σήμερα θα προεδρεύσει του Συμβουλίου ο πρόεδρος Μητσοτάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει και ομιλία σχετική με την ασφάλεια στις θάλασσες. Ένα άκρως επίκαιρο θέμα, αφού έχει να κάνει και με τη ναυτιλία, όπου η Ελλάδα διατηρεί δεσπόζουσα θέση. Εκτός από την παρουσία του αρχηγού Κυριάκου, άκρως σημαντικά είναι και τα δύο events στα οποία θα μιλήσει ο υπουργός Γεραπετρίτης. Και είναι σημαντικά, αν κρίνω από το γεγονός ότι στο ένα θα ασχοληθούν με την κατάσταση στη Συρία και στο άλλο με την προστασία των αμάχων στις εμπόλεμες περιοχές. Αντιλαμβάνεστε ότι η συγκυρία που πραγματοποιούνται οι δύο αυτές συζητήσεις αναβαθμίζει τον ρόλο και κυρίως τη θέση της Ελλάδας στη διπλωματική σκακιέρα.

Διαπραγμάτευση για τα κοινοτικά κονδύλια

Είχε «ζουμί» η χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που, όπως σας έγραψα από νωρίς, πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Χατζηδάκη. Αν κατάλαβα καλά, επειδή από τα οικονομικά δεν σκαμπάζω, ουσιαστικά ξεκίνησε η προετοιμασία της χώρας για τα ευρωπαϊκά κονδύλια 2028-2034! Και στη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στους υπουργούς που προΐστανται των λεγόμενων «παραγωγικών» υπουργείων μπήκαν προτεραιότητες, συζητήθηκαν συμμαχίες και άρχισε να διαμορφώνεται η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας. Στην κυβέρνηση (και δη στην κεντρική) πιστεύουν ότι η νέα διαπραγμάτευση για τα κοινοτικά κονδύλια θα είναι πιο δύσκολη από τις προηγούμενες -όλες οι χώρες είναι πλέον πιο απαιτητικές. Όπως μου έλεγε υπουργός, απ’ αυτούς που είναι σε θέση να γνωρίζουν, η διαπραγμάτευση θα κορυφωθεί περί το δεύτερο εξάμηνο του 2027. Την περίοδο, δηλαδή, της ελληνικής προεδρίας. Αυτό ασφαλώς είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα μας, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε πολιτική σταθερότητα. Για να ακριβολογώ, επιβάλλεται να υπάρχει μια κυβέρνηση κι ένας πρωθυπουργός για να διαπραγματευθούν σωστά.

Ξεκινούν τα φροντιστήρια

Με την ευκαιρία, μαθαίνω ότι ο Χατζηδάκης εισηγείται την πιο εντατική ενημέρωση υπουργών και βουλευτών για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την επικαιρότητα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να κάτσουν κανονικά στα θρανία το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν κατάλαβα καλά, του αντιπροέδρου δεν του αρέσει και η εμφάνιση αρκετών κυβερνητικών στα Μέσα Ενημέρωσης, πράγμα που θέλει να διορθώσει…

Επίσκεψη στη Χίο

Στη Χίο θα ταξιδέψει αύριο γαλάζιο μεικτό κλιμάκιο (από κυβερνητικούς και κομματικούς). Η ομάδα θα απαρτίζεται από τους υφυπουργούς Τσάφο, Κέλλα και Θεμιστοκλέους, ενώ την Πειραιώς θα εκπροσωπήσουν οι Σμυρλής και Κονταδάκης, που εδώ και λίγο καιρό αποτελούν αχώριστο δίδυμο στις σχετικές εξορμήσεις… Αρχικά θα συζητηθεί το τοπικό σχέδιο ανάπτυξης της Περιφέρειας, ενώ θα ακολουθήσει κομματική μάζωξη. Επειδή ρώτησα κι έμαθα, παρών θα είναι και ο πολυαγαπημένος της στήλης Νότης Μηταράκης, αφού ανάπτυξη χωρίς τον ίδιο δεν νοείται… Είναι σαν να λένε ότι θα φτιάξουν σκορδαλιά χωρίς σκόρδο.

Μια περίεργη συμμαχία

Οι «σκληρά» αντιπολιτευόμενοι την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Μητσοτάκη συνεχίζουν να οργανώνονται, προκαλώντας στον πρωθυπουργό έντονη ανησυχία, μέχρι που έχει χάσει τον ύπνο του. Σας έχω λοιπόν ένα «καυτό» παρασκήνιο, που λογικά δεν θα μείνει κρυφό για πολύ. Φυσικά, δεν μιλάω για βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά για εν ενεργεία «γαλάζιους» και έναν πρώην. Ο λόγος για τους Ευριπίδη Στυλιανίδη, Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον ανεξάρτητο Μάριο Σαλμά. Καταλαβαίνουμε όλοι το μέγεθος της συμμαχίας αυτής. Έμαθα, λοιπόν, ότι εκτός μιας συνάντησης που είχαν πρόσφατα μεταξύ τους σε μια ταβέρνα στο κέντρο της Αθήνας για το πλάνο από εδώ και στο εξής, έφτασαν στο σημείο να πάρουν τηλέφωνο συναδέλφους τους, ελπίζοντας ότι θα αυξήσουν τη δυναμική τους, καθώς και κάποιους αυτοδιοικητικούς, ξεσηκώνοντάς τους κατά της κυβέρνησης. Απ’ όσο ξέρω, η σχετική πληροφορία έφτασε σε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και ήδη είναι ενήμερος και ο ίδιος.

Νέα σύμπλευση Ανδρουλάκη – Ζωής;

Σας έγραφα χθες ότι η προοπτική υποψηφιότητας του Δημήτρη Βερβεσού με την Πλεύση Ελευθερίας παραμένει ένα πολύ ισχυρό σενάριο. Καλά κάνει ο άνθρωπος, βλέπει ότι το όριο θητειών στους Δικηγορικούς Συλλόγους τον οδηγεί (τουλάχιστον για λίγο) στη «συνδικαλιστική σύνταξη» και κοιτάει το επόμενο βήμα του. Επειδή, όμως, μέχρι τότε φαίνεται πως έχουμε «γεμάτα» δύο χρόνια, η επικείμενη «σύμπλευση» του προέδρου Βερβεσού με την πρόεδρο Ζωή αναμένεται να προκαλέσει ακόμα έναν πονοκέφαλο στον… Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος (λέει ότι) θέλει να ξεφύγει από τον εναγκαλισμό με τη Ζωή και η ζωή δεν τον αφήνει. Προτού σας μπερδέψω περισσότερο, εξηγούμαι. Όπως με ενημέρωσαν κάτι φίλοι στη δικηγορική πιάτσα (πάντα χρήσιμες γνωριμίες, αχρείαστοι να είναι), η παράταξη του Δημήτρη Βερβεσού βρίσκεται σε συζητήσεις με την παράταξη του Μιχάλη Καλαντζόπουλου για κοινή κάθοδο στις δικηγορικές εκλογές του Νοεμβρίου. Επειδή, όμως, τόσο ο ίδιος ο Καλαντζόπουλος, όσο και η εκλεκτή του Βερβεσού, Χριστίνα Τσαγκλή, ερίζουν για τη θέση του επικεφαλής της παράταξης, βρίσκονται πολύ κοντά στο να «στήσουν» προκριματικές εκλογές, προκειμένου να μιλήσει η «βάση» της παράταξης. Όλα θα ήταν υπέροχα, αν ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος δεν ήταν προσωπικός φίλος, στενός συνεργάτης και δικηγόρος -καλά μαντέψατε- του Νίκου Ανδρουλάκη. Και εδώ προκύπτει ένα ερώτημα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Όσο «πράσινος από τα γεννοφάσκια του» και αν είναι ο Βερβεσός, θεωρεί καλή ιδέα ο κραταιός Νικόλας να ταυτιστεί (ξανά) με την Κωνσταντοπούλου στις αρχαιρεσίες του πρώτου επιστημονικού συλλόγου της χώρας; Πώς πιστεύει ότι θα δουν (και) αυτήν τη συνεργασία οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι του κόμματός του; Τα λέω με αγάπη από τώρα, γιατί μετά θα βλέπει ο σύντροφος Ανδρουλάκης τις δημοσκοπήσεις και θα θυμώνει.

Θετική και σοβαρή παρουσία 

Ιδιαιτέρως θετική ήταν, όπως πληροφορούμαι, η υποδοχή που επιφύλαξαν διακεκριμένοι φορολογικοί σύμβουλοι και στελέχη επιχειρήσεων στον υφυπουργό Κώτσηρα στο 13ο Thessaloniki Tax Forum, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο χθες στη συμπρωτεύουσα. Μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα για τις προτεραιότητες της φορολογικής πολιτικής, ο Κώτσηρας έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της σταθερότητας του φορολογικού περιβάλλοντος, θέμα κρίσιμης σημασίας για τους πολίτες, αλλά και για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που έχουν επιτευχθεί επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Νωρίτερα, μαθαίνω ότι σε πρωινό εργασίας, στο πλαίσιο της ολιγόωρης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, με συμμετέχοντες από το συνέδριο, ο Κώτσηρας εμφανίστηκε να γνωρίζει καλά τα θέματα, ιδίως μάλιστα όσα είχαν έντονο νομικό υπόβαθρο, καθ’ ότι υπήρξε ενεργός δικηγόρος σε θέματα διοικητικού δικαίου και διδάκτωρ της Νομικής Σχολής σε θέματα ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων, ενώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει στρωθεί στη δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών. Δήλωσε δε ανοιχτός σε προτάσεις, πεπεισμένος ότι μόνο μέσω του διαλόγου με ενδιαφερόμενους και θεσμικούς φορείς μπορεί η φορολογική πολιτική να αποδειχθεί αποτελεσματική στην πράξη.

Τα αλκοτέστ του Χρυσοχοΐδη

Χαμός έχει γίνει το τελευταίο διάστημα με αφορμή την εντολή του υπουργού Χρυσοχοΐδη να διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι αλκοτέστ σε όλη την επικράτεια. Η αλλαγή της μεθοδολογίας (και αναφέρομαι στα καθολικά μπλόκα) έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα κάτι μου λέει ότι θα υπάρξουν και αντίστοιχοι έλεγχοι που θα εστιάζουν στην ολοένα και αυξανόμενη χρήση κινητών τηλεφώνων την ώρα της οδήγησης. Με αυτά και με κάτι άλλα, καταλαβαίνω ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει βαλθεί να καταπολεμήσει τη μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων.

Χαμηλώνουν τους τόνους Βαρδινογιάννης – Κυριακού

Αν κανείς παρακολουθήσει τα δελτία ειδήσεων, τόσο των καναλιών του Βαρδινογιάννη, όσο κι αυτού του Κυριακού, θα διαπιστώσει ότι εσχάτως έχουν πέσει οι τόνοι της κριτικής προς την κυβέρνηση του λαοπρόβλητου Μητσοτάκη. Επειδή ομολογώ ότι μου έκανε μια κάποια εντύπωση το συγκεκριμένο γεγονός, αναζήτησα τι κρύβεται πίσω από τη νέα πραγματικότητα. Έμαθα, λοιπόν, ότι πριν φύγει για τις ΗΠΑ ο πρόεδρος Κυριάκος, υπήρξαν κάτι καλές επαφές, που προφανώς και οδήγησαν στο αποτέλεσμα που βλέπουμε εσχάτως στις οθόνες μας.

Ο υπουργός που δίνει λύσεις

Μετά το πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ και το πλήθος σημαντικών επαφών, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Παπασταύρου βρέθηκε δις στη Βουλή, για να ψηφίσει τροπολογία για τον ΝΟΚ που θα επανεκκινήσει την οικοδομή, αλλά και για να αποσυμπιέσει με τον υφυπουργό του, Νίκο Ταγαρά, την ΚΟ με εξηγήσεις και διάλογο για το Προεδρικό Διάταγμα για τους οικισμούς. Την περασμένη Παρασκευή μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, και τον υφυπουργό, Νίκο Τσάφο, συγκάλεσαν ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΝ με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τους δημάρχους Αμύνταιου, Εορδαίας και Κοζάνης και την ηγεσία της ΔΕΗ, για να επιλύσουν σημαντικές εκκρεμότητες με την τηλεθέρμανση και την ενεργειακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας. Από τα πολλά της συγκεκριμένης συνάντησης συγκράτησα την ευχαριστήρια δήλωση του περιφερειάρχη Αμανατίδη, ο οποίος εξελέγη ως «αντάρτης» της Ν.Δ., οπότε δεν είχε καμία υποχρέωση να αποθεώσει τον υπουργό Σταύρο. Το γεγονός ότι το έκανε καταδεικνύει ότι αναγνώρισε τα όσα ουσιαστικά προέκυψαν από τη σύσκεψη.

Απλά μαθήματα ανάγνωσης δημοσκοπήσεων

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc, που καταγράφει ένα «οριζόντιο» κοινωνικό αίτημα ως προς την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, έχει διπλό ενδιαφέρον. Αρχικά είναι το ίδιο το εύρημα, που μπορεί να μην εξέπληξε όποιον ζει έξω από την «πολιτική φούσκα» που δημιουργούν οι συζητήσεις μόνο με ομοϊδεάτες μας, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι εντυπωσιακό να βλέπεις ακόμα και τους άμεσα ενδιαφερόμενους (τους δημόσιους υπαλλήλους) να τάσσονται υπέρ της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης. Υπάρχει, όμως, και ένα δεύτερο, ακόμα πιο αξιοπρόσεκτο στοιχείο -και αναφέρομαι στον τρόπο που «διαβάζουν» τα κόμματα το συγκεκριμένο εύρημα, αλλά και τις δημοσκοπήσεις ευρύτερα. Πάρτε, για παράδειγμα, τις αντιδράσεις των εκπροσώπων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι ρωτήθηκαν χθες για το θέμα με διαφορά λεπτών. Ο μεν Παύλος Μαρινάκης στο briefing εμμέσως πλην σαφώς άνοιξε ορθάνοιχτη την πόρτα άρσης της μονιμότητας, αφού απάντησε ότι «είναι άλλη μία σημαντική μέτρηση που δείχνει ότι η κοινωνία θέλει ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές. Διαχρονικά η Ν.Δ. πίστευε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση σε καθέναν. Η αξιολόγηση, προφανώς, πρέπει να έχει και συνέπειες. Το ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες και το αν θα φτάσουμε και σε αυτήν τη μεγάλη αλλαγή, είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί την ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης, με τον σωστό χρόνο, γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, για να υπάρξουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές, χρειάζονται και οι μεγαλύτερες δυνατές πλειοψηφίες». Πώς τοποθετήθηκε στο ίδιο θέμα ο Κώστας Τσουκαλάς όταν ρωτήθηκε στη δημόσια τηλεόραση; «Για να αλλάξει το Δημόσιο χρειάζονται πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα εισροών-εκροών, ώστε να ελέγχουμε τις ροές των δημόσιων οικονομικών, των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό σήμερα δεν γίνεται, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτές τις αρρυθμίες στη λειτουργία του κράτους Αν γίνει αυτό, τότε η αξιολόγηση θα μπορεί να είναι αποδοτική», ήταν τα πρώτα λόγια του συντρόφου Τσουκαλά. Και αν δεν σας είναι αρκετό αυτό το απόσπασμα, έχει και συνέχεια, καθώς, προκειμένου να αποφύγει την απάντηση, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έφτασε μέχρι το… 1994 και τον νόμο Πεπονή, για να αναρωτηθεί «πώς θα εμπιστευτεί κάποιος μια κυβέρνηση η οποία στην ουσία σηκώνει ως σημαία ευκαιρίας τη διαφάνεια, ενώ η ίδια είναι ταυτισμένη σε μεγάλο βαθμό με τη φαυλοκρατία και το ρουσφέτι;».

! Αυτό που διαβάσατε είναι η σύνοψη της απάντησης ενός κόμματος που φιλοδοξεί να πάρει κεντρώους ψηφοφόρους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ένα αίτημα που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Και εδώ ακριβώς είναι ένα από τα προβλήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Ανδρουλάκη προσωπικά: ότι αντί να αξιοποιούν τις δημοσκοπήσεις ως εργαλείο για να ακούσουν (και κατόπιν να συνομιλήσουν με) την κοινωνία, εκείνοι μένουν στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου. Και όσο συνεχίζουν σε αυτό το μοντέλο, τόσο οι δείκτες που κοιτούν θα εξακολουθούν να βγάζουν το ΠΑΣΟΚ τρίτο και καταϊδρωμένο.

Οι εμμονές του Νίκου -και του Νατσιού- για τις δημοσκοπήσεις

Θα μείνω και σήμερα για λίγο στο θέμα των δημοσκοπήσεων και στο πώς το χειρίζεται το ΠΑΣΟΚ. Οι διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη ξεκινούν από την ώρα που οι έρευνες δημοσιοποιούνται και δείχνουν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, να αγκομαχά να φτάσει τη Ζωή στη δεύτερη. Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι οι δημοσκοπήσεις γίνονται συχνά για να εμπεδωθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι η Ν.Δ. κυριαρχεί πολιτικά. Αυτό εξυπηρετείται από το τρίγωνο «Μαξίμου – έλεγχός του στα ΜΜΕ – δημοσκοπικές εταιρείες». Στα σοβαρά τώρα, πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση ελέγχει τα Μέσα Ενημέρωσης, ώστε να κάνει τέτοιο παιχνίδι; Κι αυτό την ώρα που πολλοί εκδότες και καναλάρχες ασκούν καθημερινά σκληρή αντιπολίτευση; Το ερώτημα είναι γιατί ακόμα και ο πρόεδρος Νίκος έχει δημοσιοποιήσει τις υπόνοιές του ότι οι δημοσκοπήσεις είναι «βαλτές». Άβυσσος η ψυχή του προέδρου, την ώρα μάλιστα που ο ίδιος επικοινωνεί συχνά με επικεφαλής των εταιρειών δημοσκοπήσεων, για να μάθει «πώς πάνε τα πράγματα». Εν τω μεταξύ, να σου χθες και ο Νατσιός της Νίκης, να λέει κι αυτός με τη σειρά του ότι είναι ύποπτο να γίνονται συχνά δημοσκοπήσεις. Κοντολογίς, όσοι ζορίζονται πολιτικά εξαιτίας των επιλογών τους κατηγορούν τα νούμερα (τα δημοσκοπικά). Το έχουμε ξαναδεί το έργο, απλώς δεν θα περίμενα και ο Νίκος Ανδρουλάκης να αναμασά τα ίδια και τα ίδια, λες και κατατρύχεται από μανία καταδίωξης.

Η πρόωρη επιστροφή του Καλπαδάκη

Όσοι βιαστήκαμε να αποχαιρετήσουμε τον Βαγγέλη Καλπαδάκη για τη μετάθεσή του στο εξωτερικό κάναμε λάθος. Θυμίζω ότι ο διπλωμάτης και στενός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και από τα ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού, είχε πάρει απόφαση να πάρει μετάθεση για διπλωματικό πόστο στην Αυστρία, όντας διπλωματικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών. Η απόφαση φαινόταν οριστική και μακράς διαρκείας, μετά μάλιστα και τις περιπέτειες που έζησε στον ΣΥΡΙΖΑ επί εποχής Κασσελάκη. Όμως έμαθα πως σύντομα η διαμονή στη Βιέννη θα έχει πρόωρο τέλος. Ο Καλπαδάκης ετοιμάζει βαλίτσες για επιστροφή στην Αθήνα, ώστε να ενεργοποιηθεί στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Μια ένδειξη ίσως ότι το σχέδιο για τη δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης του Αλέξη επιταχύνεται. Ίδωμεν.

Ακόμα και ο Νίκος Μπίστης απηύδησε 

«Όσοι απορούν με την εμφανιζόμενη στις δημοσκοπήσεις ανθεκτικότητα, σε χαμηλά βέβαια επίπεδα, της Ν.Δ. πρέπει να κατανοήσουν την πανευρωπαϊκή γενική τάση, σε συνδυασμό με το σκορποχώρι που παρουσιάζει η προοδευτική αντιπολίτευση». Ποιος τα λέει αυτά; Και προσθέτει μάλιστα πως «πολιτική δεν γίνεται μόνο με Τέμπη και σκάνδαλα»; Όταν τα λέγαμε τα ίδια εμείς, ακούγαμε τα εξ αμάξης από αριστερούς ινστρούχτορες και τιμητές των πάντων, ότι σιγοντάρουμε την κυβέρνηση που θέλει συγκάλυψη και τα συναφή. Κι όμως, αυτά τα λέει ο συνήθως συγκρατημένος και υπομονετικός σύντροφος Νίκος Μπίστης, απηυδισμένος και αυτός από τις ίντριγκες, τα παράκεντρα, τα μυστικά δείπνα. Αφού ούτε αυτός αντέχει τη μίζερη εικόνα που παρουσιάζει η κατακερματισμένη Αριστερά, εμείς τι να πούμε;

Η προθεσμία για το Γνωμοδοτικό

Σας έγραφα πριν από δέκα ημέρες ότι εν όψει της κατάθεσης του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή, ο πρόεδρος Ανδρουλάκης δέχεται εισηγήσεις να «σπάσει την παρθενιά» της προσφυγής στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο -ένα όργανο που αποτελείται από τρεις δικαστικούς και, ουσιαστικά, συνδράμει τους βουλευτές στο έργο της Προανακριτικής. Διαβάζοντας χθες το αίτημα του ΠΑΣΟΚ (που περιλαμβάνει υπουργούς και υφυπουργούς Μεταφορών και Υποδομών από το 2015 και μετά), θα διαπιστώσετε ότι τελικά οι εισηγήσεις προς τον Ανδρουλάκη έμειναν εισηγήσεις. Ωστόσο, επειδή ο Κανονισμός της Βουλής δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου εντός επτά ημερών, μην αποκλείετε τελικά να το δούμε να ενεργοποιείται για πρώτη φορά. Πάντως, είναι απορίας άξιον γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν επέλεξε τη συγκεκριμένη δυνατότητα, τη στιγμή που -κατά τα λεγόμενα του Ανδρουλάκη και των συν αυτώ- θέλει να ισορροπήσει μεταξύ θεσμικότητας και σκληρής αντιπολίτευσης. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν πιστεύω αυτό που μου είπαν κάτι φίλοι δικηγόροι (κακιά φάρα), ότι δηλαδή το αδίκημα της διατάραξης συγκοινωνιών νομικά δεν «στέκεται» με τίποτα στην υπόθεση των Τεμπών και, άρα, τυχόν προσφυγή στο Γνωμοδοτικό θα είχε συνέπεια η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να πάει απευθείας στον κάλαθο των αχρήστων.

Η σημειολογία της εκλογής Χατζηβασιλείου 

Η εκλογή του υφυπουργού Χατζηβασιλείου στη Διεθνή Δημοκρατική Ένωση έχει δύο θετικές αναγνώσεις. Η πρώτη, ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. παραμένουν στον πυρήνα της παγκόσμιας κεντροδεξιάς σκηνής, καθώς χαίρουν σεβασμού και αναγνώρισης απ’ όλα τα αδελφά κόμματα. Με αυτήν τη λογική εξελέγη και ο Κωστής Χατζηδάκης αντιπρόεδρος στο πανίσχυρο ΕΛΚ. Η δεύτερη ανάγνωση λέει ότι ο Σερραίος υφυπουργός Εξωτερικών έχει πράγματι χτίσει ένα διεθνές δίκτυο επαφών, που καθίσταται χρήσιμο και για την κυβέρνηση, αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία, διαχρονικά. Έχω και μια λεπτομέρεια: την ώρα που γίνονταν εκλογές στην IDU στις Βρυξέλλες ο Χατζηβασιλείου μιλούσε για επενδύσεις και εμπόριο σε τραπεζίτες… στη Νέα Υόρκη. Μαθαίνω ότι έκανε τα κουμάντα του διά τηλεφώνου. Αυτό σημαίνει ότι στην IDU τον εκτιμούν ξεκάθαρα.

Περιφέρεια Αττικής: Πάνω από 60.000 ευρώ για άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια

Μετά τους διαγωνισμούς για την τουριστική προβολή και το περίεργο «σπάσιμο» του άλλου (διαγωνισμού) για την αγροτοδιατροφή, τον διαγωνισμό για τον δάκο και τις ακρίδες, εσχάτως έμαθα ότι ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς άρχισε να ενδιαφέρεται και για τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή. Δηλαδή τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια… που ζουν χωρίς επιτήρηση στην Περιφέρεια Αττικής. Λοιπόν γι’ αυτά τα άλογα και τα γαϊδούρια, στις 24 Οκτωβρίου 2024, είχε βγει διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού ύψους 62.409 ευρώ για τη διαχείριση των ιπποειδών. Μάλιστα, στη σχετική διακήρυξη γίνεται λόγος ότι αντικείμενο της σύμβασης είναι η περισυλλογή, η μεταφορά, η φύλαξη, αλλά και η διατροφή των άλογων, των γαϊδουριών και των μουλαριών που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να έχει ο ανάδοχος είναι, μεταξύ άλλων, και τα καπίστρια. Πόσα άραγε να είναι τα άλογα που ζουν χωρίς επιτήρηση στην Περιφέρεια Αττικής; Γιατί εκτός των νησιών του Αργοσαρωνικού, άντε και στα Μέγαρα, έχετε δει άλογα και γαϊδούρια στο Κολωνάκι, στη Γλυφάδα, στον Πειραιά να κυκλοφορούν ελεύθερα; Επειδή, όμως, ο Χαρδαλιάς είναι σχεδόν αλάνθαστος, εκτός από υπέρ το δέον έντιμος, είμαι σίγουρος ότι από τη στιγμή που προσδιόρισε σε αυτό το ποσό τη σχετική δαπάνη, έχει μετρήσει πόσα γαϊδούρια κυκλοφορούν αδέσποτα!

37.200 ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες διαφήμισης του axiologisi.ypes.gr.

Θυμάστε που σας είχα γράψει για μια εταιρεία από την Πάτρα, η οποία είχε αναλάβει τη διοργάνωση της εκδήλωσης που έγινε από τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την παρουσίαση της πλατφόρμας για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από τους πολίτες; Στη Διαύγεια αλίευσα ακόμη μια απόφαση με την οποία θα δοθεί το ποσό των 37.200 ευρώ για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα διαφήμισης της πλατφόρμας axiologisi.ypes.gov.gr μέσω του gov.gr.

 

Στις πιο κερδοφόρες της Ευρώπης

Διψήφιες αποδόσεις επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών βλέπει για τη διετία 2025-2026 η Scope Ratings. Η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ήταν από τους βασικούς λόγους για την αναβάθμιση στη βαθμίδα ΒΒΒ, με σταθερές προοπτικές, που μας έδωσε τον περασμένο Δεκέμβριο η Scope. Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης επανήλθε χθες με έκθεσή του για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, όπου αναφέρεται εκτενώς στις ελληνικές τράπεζες. Οι οποίες, όπως επισημαίνει, συγκαταλέγονται στις πιο κερδοφόρες της Ευρώπης και βιώνουν μία περίοδο αναγέννησης, που υποστηρίζεται από την ισχυρή αύξηση των δανείων τους, τα υψηλά επιτοκιακά τους περιθώρια, τους μειούμενους δείκτες κόστους προς έσοδα, όπως και του κόστους πιστωτικού κινδύνου, καθώς και την ισχυρή ποιότητα ενεργητικού. Σχετικά με την τελευταία, η Scope επισημαίνει την υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών στο 3,6% τον Δεκέμβριο του 2024, από 49% το 2017, τονίζοντας ότι οι τράπεζες όχι μόνο έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους, αλλά έχουν επίσης βελτιώσει τα πρότυπα δανεισμού και παρακολούθησης των δανείων. Η Scope επισημαίνει και την επιστροφή των καταθέσεων στη χώρα, ύστερα από το bank run στη διάρκεια της κρίσης χρέους. Οι καταθέσεις έχουν ξεπεράσει την αύξηση των δανείων εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Επισημαίνω τα δύο αυτά σημεία από την έκθεση της Scope γιατί «κόκκινα» δάνεια και έλλειψη ρευστότητας είναι αυτά που μπορούν να βουλιάξουν ένα τραπεζικό σύστημα και είχαν κοντέψει να το κάνουν προ δεκαετίας στις ελληνικές τράπεζες.

! Αισθητά χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο μακροπρόθεσμο επίπεδο έχει πλέον η Ελλάδα, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τη Moody’s. Χθες η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ομολόγου ξεπέρασε το φράγμα του 5%, επίπεδο που είχε να δει από τα τέλη του 2023. Την ίδια ώρα, το ελληνικό 30ετές ομόλογο κινείται στο 4,26%. Δηλαδή, η χώρα μας δανείζεται μακροπρόθεσμα περίπου 0,8 μονάδες φθηνότερα από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, βεβαίως, εξακολουθούν να έχουν τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στο αξιόχρεό τους και μπορούν να ανακάμψουν το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, με τη συμπλήρωση τριπλής υποβάθμισης, από S&P, Fitch και Moody’s, τους τρεις ισχυρότερους οίκους αξιολόγησης στον πλανήτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, για πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα, δεν θεωρούνται πλέον το «ασφαλές καταφύγιο» επενδύσεων. Μιλάμε για «σημείο καμπής» όπως το χαρακτήρισε ο Μάριο Ντράγκι. Και σε τέτοιες φάσεις, κάλλιο να φυλάς τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά. Η επιφυλακή παραμένει αυξημένη στον δικό μας ΟΔΔΗΧ, που έσπευσε να ακυρώσει τη νέα έκδοση ομολόγου που είχε προγραμματίσει για αύριο, 21 Μαΐου.

Το σπριντ της Attica Bank

Η στήλη έγραφε για τις κορυφαίες επιδόσεις των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών (και οι τέσσερις στην πρώτη πεντάδα διεθνώς, με τη Eurobank να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη UBS και τις άλλες να ακολουθούν) στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας. Σπριντ, ωστόσο, έχει τρέξει και η Attica Bank για να μπει στον χώρο της ναυτιλίας. Με επιτυχή αποτελέσματα, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της ετήσιας μελέτης της Petrofin για τη «Δανειοδότηση της Ελληνικής Ναυτιλίας». Η Attica Bank κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των 30 ελληνικών και ξένων τραπεζών στην ετήσια αύξηση του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου κατά 173,7%. Παράλληλα, είναι πρώτη μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών στα sustainability green inked δάνεια και τρίτη σε παγκόσμιο επίπεδο, πίσω από την BNP και την ΑΒΝ Amro, με το ποσοστό των δανείων της που συνδέονται με κίνητρα μείωσης ρύπων να ανέρχεται στο 12%.

Η καυτή ανάσα της Revolut

Καυτή την ανάσα της Revolut αισθάνονται οι ελληνικές τράπεζες, καθώς, όπως ακούω, η διείσδυσή της στην πελατεία τους (ευτυχώς όχι αποκλειστικά) φτάνει στο 15%-20%. Η Revolut έχει ήδη 1,5 εκατομμύριο πελάτες στην Ελλάδα και θέτει στόχο τα 2 εκατομμύρια το 2026. Χθες η Revolut ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας έδρας στη Δυτική Ευρώπη, στο Παρίσι, η οποία θα συμπληρώσει την υπάρχουσα ευρωπαϊκή βάση της στη Λιθουανία και θα φιλοξενήσει τις μελλοντικές δραστηριότητες της εταιρείας σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Η Revolut θα επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ στη Γαλλία τα επόμενα τρία χρόνια, δημιουργώντας πάνω από 200 νέες θέσεις εργασίας, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη επένδυση στον γαλλικό χρηματοπιστωτικό τομέα εδώ και μια δεκαετία. Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη αγορά της Revolut, με 5 εκατομμύρια πελάτες, και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά της Ε.Ε. (+1,6 εκατομμύριο πελάτες το 2024).

! Περισσότερα από 200 στελέχη τραπεζών απ’ όλο τον κόσμο, την Ελλάδα και την Κύπρο παρευρέθησαν στο συνέδριο Global Financial Institutions Conference της Citi στο Λαγονήσι. Μεταξύ άλλων, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν και για το μέλλον των υπηρεσιών θεματοφυλακής και τη σημασία τους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι αλλαγές στη θεματοφυλακή είναι καταιγιστικές και έπονται κι άλλες με την ενσωμάτωση του Gen AI στο τραπεζικό σύστημα, όπως είπε ο Amit Agarwal, Global Head of Custody της Citi, αναφέροντας ότι το 85% -90% όλων των αγορών θα έχουν μεταβεί στο T+1 (διακανονισμός μιας συναλλαγής, με μεταφορά τίτλων ή χρημάτων σε μία μόλις ημέρα) μέχρι το 2030. Σημειώνεται ότι η Citi αποτελεί τη μόνη ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται αδιάλειπτα με φυσική παρουσία εδώ και 60 χρόνια στην Ελλάδα, προσφέροντας στους πελάτες της, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες θεματοφυλακής από το 1989. Η Citi Ελλάδος βρίσκεται σήμερα στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τη συνολική αξία διακανονισμών στο Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων. Παράλληλα, η Citi αποτελεί σήμερα την τράπεζα επιλογής για ξένους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

ΟΛΘ
1.23%
32.80
ΑΣΤΑΚ
-3.26%
7.12
ΞΥΛΠ
2.27%
0.36
ΜΠΕΛΑ
-0.07%
28.76
ΟΛΥΜΠ
0.43%
2.31
ΠΡΟΝΤΕΑ
1.69%
6.00
ΧΑΙΔΕ
0.00%
0.00
ΚΟΥΕΣ
1.83%
7.24
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
0.30%
1.68
ΜΥΤΙΛ
0.09%
43.94
ΑΤΡΑΣΤ
0.48%
8.32
ΚΡΙ
0.57%
17.56
ΡΕΒΟΙΛ
-1.56%
1.58
ΠΛΑΘ
-1.16%
3.83
ΑΤΤ
0.92%
0.77
ΦΛΕΞΟ
1.31%
7.75
CNLCAP
-0.76%
6.55
ΒΙΟΚΑ
2.25%
1.82
ΔΟΜΙΚ
-2.56%
1.90
ΑΚΡΙΤ
-2.26%
0.95
AEM
0.91%
4.22
ΟΡΙΛΙΝΑ
0.52%
0.78
ΣΠΙ
1.13%
0.54
CENER
-0.43%
9.19
ΔΟΥΡΟ
0.00%
0.00
ΑΒΑΞ
-0.48%
2.07
ΜΠΤΚ
0.00%
0.00
ΕΛΤΟΝ
1.13%
1.79
ΕΚΤΕΡ
-2.59%
2.07
OPTIMA
1.07%
17.00
ΜΑΘΙΟ
0.00%
0.00
EVRR
0.00%
0.00
ΣΑΡΑΝ
-8.41%
0.98
ΑΛΦΑ
-0.85%
2.58
ΙΛΥΔΑ
1.24%
2.45
ΕΤΕ
0.05%
10.20
ΠΑΙΡ
-0.96%
0.82
ΚΕΠΕΝ
0.00%
1.70
ΤΡΑΣΤΟΡ
0.87%
1.16
ΙΝΛΟΤ
-1.85%
1.06
ΓΕΒΚΑ
-1.70%
1.45
ΕΛΧΑ
-0.93%
2.14
ΕΛΠΕ
0.19%
7.75
ΕΛΣΤΡ
0.00%
2.30
ΠΕΤΡΟ
0.86%
9.38
ΛΑΝΑΚ
-0.56%
0.90
ΛΕΒΠ
0.00%
0.00
ΕΥΔΑΠ
0.17%
5.88
ΜΕΒΑ
6.44%
4.96
ΦΑΙΣ
-0.41%
3.66
ΣΑΤΟΚ
0.00%
0.00
ΚΕΚΡ
-2.08%
1.18
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
1.42%
19.30
ΑΤΕΚ
1.55%
0.98
ΕΛΙΝ
0.00%
2.22
ΝΑΥΠ
-1.39%
0.71
ΣΑΡ
0.29%
13.98
ΕΒΡΟΦ
-0.50%
1.99
ΕΛΛ
0.36%
13.85
ΔΡΟΜΕ
1.28%
0.32
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0.00%
3.90
ΦΡΙΓΟ
-2.00%
0.29
BOCHGR
4.18%
6.48
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-1.05%
1.32
ΟΠΑΠ
-0.30%
20.06
ΒΙΟΤ
0.00%
0.00
ΠΡΕΜΙΑ
1.40%
1.30
ΒΙΟΣΚ
-2.15%
1.60
ΙΚΤΙΝ
0.43%
0.35
ΜΠΡΙΚ
1.54%
2.64
ΑΛΜΥ
-1.17%
5.06
ΑΝΔΡΟ
-2.34%
6.68
ΑΒΕ
-3.33%
0.47
ΣΕΝΤΡ
0.93%
0.32
ΛΟΓΟΣ
0.00%
0.00
ΠΕΡΦ
0.84%
5.98
ΙΝΛΙΦ
2.38%
5.16
ΕΛΒΕ
1.00%
5.05
ΙΑΤΡ
-1.10%
1.81
ΕΠΙΛΚ
0.00%
0.00
ΙΝΤΕΚ
-1.10%
6.28
ΙΝΤΕΤ
-0.40%
1.25
ΑΤΤΙΚΑ
-0.47%
2.11
ΞΥΛΚ
-0.44%
0.23
ΛΑΒΙ
-2.10%
0.79
ΣΠΥΡ
8.46%
0.14
ΜΟΝΤΑ
-0.25%
3.97
ΟΤΟΕΛ
0.34%
11.92
ΣΙΔΜΑ
0.74%
1.37
ΑΣΚΟ
-2.45%
3.58
ΛΑΜΨΑ
0.00%
0.00
NOVAL
6.56%
2.60
ΦΡΛΚ
-1.46%
4.04
ΕΥΑΠΣ
-0.31%
3.25
ΝΑΚΑΣ
0.66%
3.06
ΕΧΑΕ
0.34%
5.85
DIMAND
-4.20%
8.22
ΠΛΑΚΡ
0.00%
0.00
ΤΖΚΑ
0.79%
1.27
ΔΑΑ
3.17%
9.75
QLCO
-2.61%
5.96
ΜΙΓ
9.97%
3.42
ΚΤΗΛΑ
-2.83%
2.06
ΒΟΣΥΣ
0.00%
0.00
ΠΡΔ
-1.46%
0.27
ΔΕΗ
-0.79%
13.76
ΙΝΤΚΑ
0.48%
3.16
ΜΕΡΚΟ
0.00%
0.00
ΠΡΟΦ
-0.17%
5.79
ΚΥΡΙΟ
-1.30%
1.14
ΛΟΥΛΗ
0.50%
3.99
TITC
-0.60%
41.55
ΕΣΥΜΒ
0.17%
1.18
ACAG
-0.49%
6.04
ΣΠΕΙΣ
-0.63%
6.26
ΑΡΑΙΓ
-0.15%
13.00
ΚΑΡΕΛ
0.00%
320.00
ΑΔΜΗΕ
0.17%
2.98
ΜΕΝΤΙ
7.59%
2.41
ΟΤΕ
0.95%
16.98
ΛΕΒΚ
0.00%
0.00
ΥΑΛΚΟ
-10.00%
0.14
ΒΙΟ
-1.19%
5.80
ΕΥΡΩΒ
0.00%
2.60
ΑΑΑΚ
0.00%
0.00
ΜΟΥΖΚ
-0.41%
0.48
AKTR
-0.74%
5.35
ΜΟΤΟ
0.36%
2.79
ΕΕΕ
1.43%
46.86
EVR
-0.28%
1.79
ΔΑΙΟΣ
-4.31%
4.00
ΜΟΗ
0.89%
22.80
ΜΙΝ
5.59%
0.51
ΠΑΠ
0.74%
2.72
ΛΑΜΔΑ
0.91%
6.63
ΟΛΠ
-0.99%
45.05
ΚΟΡΔΕ
-0.48%
0.41
ΚΟΥΑΛ
0.71%
1.14
ΠΕΙΡ
0.22%
5.54