Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στους επενδυτές η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το Bitcoin, με αφορμή τα πρόσφατα «σκαμπανεβάσματα» της τιμής του. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε άρθρο στο blog της EKT, η πρόσφατη άνοδος του «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων» δεν είναι παρά μία «τελευταία ανάσα», καθώς τη θεωρεί τεχνητή προβλέπει ότι δεν πρόκειται να σηματοδοτήσει την επιστροφή του σε νέα υψηλά.
Στο άρθρο που υπογράφουν ο γενικός διευθυντής της ΕΚΤ Ούλριχ Μπάιντσειλ και ο σύμβουλος της τράπεζας Γιούγκεν Σάαφ, υπενθυμίζεται ότι «Η αξία του Bitcoin βρέθηκε στο ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, για να υποχωρήσει στις 17.000 δολάρια μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2022». Σημειώνουν ότι «Από τότε, η αξία του κυμαίνεται γύρω στις 20.000 δολάρια. Για τους θιασώτες του Bitcoin, αυτή η σταθεροποίηση σηματοδοτεί μια μικρή παύση στο δρόμο προς νέα υψηλά». Όπως εκτιμούν «Φαίνεται μάλλον πιο πιθανό να είναι μια τεχνικά δημιουργημένη τελευταία ανάσα πριν τον δρόμο για την ασημαντότητα, κάτι που ήταν ήδη προβλέψιμο πριν την κατάρρευση του FTX που έστειλε την τιμή του Bitcoin πολύ χαμηλότερα από τις 16.000 δολάρια».
The apparent stabilisation of bitcoin’s value is likely to be an artificially induced last gasp before the crypto-asset embarks on a road to irrelevance. #TheECBblog looks at where bitcoin stands amid widespread volatility in the crypto markets.
Read more https://t.co/Hk1LuYX2de pic.twitter.com/I3Uidks8Xo— European Central Bank (@ecb) November 30, 2022
Υποστηρίζουν επίσης ότι ο σχεδιασμός και οι τεχνολογικές ανεπάρκειες του Bitcoin το καθιστούν αμφισβητήσιμο ως μέσο πληρωμών, χαρακτηρίζοντας τις συναλλαγές σε αυτό δυσκίνητες, αργές και ακριβές. Επισημαίνουν δε ότι το Bitcoin ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε σε ευρεία κλίμακα για νόμιμες συναλλαγές στον πραγματικό κόσμο.
Οι ίδιοι πιστεύουν ακόμη ότι είναι ακατάλληλο ως επένδυση, καθώς δεν δημιουργεί ταμειακές ροές (όπως το real estate) ή τα μερίσματα (όπως οι μετοχές), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά (όπως τα εμπορεύματα) ή να προσφέρει κοινωνικά οφέλη (όπως ο χρυσός). Η αξία του Bitcoin στην αγορά βασίζεται αποκλειστικά σε εικασίες, υπογραμμίζουν. Κάνουν λόγο για κερδοσκοπικές φούσκες που βασίζονται στην εισροή νέων κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι το Bitcoin έχει επανειλημμένως επωφεληθεί από κύματα νέων επενδυτών.
Προειδοποιούν ότι μεγάλοι επενδυτές στο Bitcoin έχουν ισχυρό κίνητρο να διατηρήσουν την ευφορία, θυμίζοντας ότι στα τέλη του 2020 ορισμένες επιχειρήσεις ξεκίνησαν να το προωθούν, ενώ και ονόματα από το χώρο των venture capital συνεχίζουν να επενδύουν σημαντικά στα κρυπτονόμισμα.
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρούν ότι η χρηματοοικονομική βιομηχανία θα πρέπει να είναι προσεκτική για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες ζημιές από την προώθηση επενδύσεων στο Bitcoin, παρά τα ενδεχόμενα βραχυπρόθεσμα κέρδη καταγράφονται.