Μπέιλι (BoE): Τα stablecoin απειλούν την εμπιστοσύνη στο χρήμα

Η άνοδος των stablecoin συνιστά απειλή για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας

Ο Άντριου Μπέιλι, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας © EPA/ANDY RAIN

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη χρήση stablecoin μπορεί να υπονομεύσει τη δημόσια εμπιστοσύνη στο χρήμα, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις από την ευρύτερη υιοθέτηση ψηφιακών νομισμάτων συνδεδεμένων με το δολάριο.

Σε ομιλία του στην ετήσια διάλεξη προς τιμήν του Άντριου Κρόκετ, ο Άντριου Μπέιλι τόνισε την ανάγκη οι κεντρικές τράπεζες να παρακολουθούν στενά τις καινοτομίες στον τομέα των πληρωμών, καθώς ενδέχεται να εισάγουν νέα στοιχεία ευθραυστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Αν, για παράδειγμα, τα stablecoin αναδειχθούν ως νέα μορφή χρήματος, πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα διασφαλιστεί η ενιαία φύση του χρήματος και, επομένως, η εμπιστοσύνη σε αυτό, καθώς και ποιος θα είναι ο ρόλος του αποθεματικού νομίσματος σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι ανησυχίες εντείνονται καθώς τα stablecoin που συνδέονται με το δολάριο μπορεί να οδηγήσουν σε ένα είδος ψηφιακής «δολαριοποίησης» σε τρίτες χώρες, εάν υιοθετηθούν ευρέως. Τον προηγούμενο μήνα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε νομοθεσία-ορόσημο για τα stablecoin, με στόχο τη θεσμική τους ενσωμάτωση και ρύθμιση.

Τα stablecoin, σε αντίθεση με άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin, σχεδιάζονται ώστε να διατηρούν σταθερή αξία, συνδεόμενα συνήθως με κάποιο επίσημο νόμισμα, όπως το δολάριο. Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, σχολίασε ότι η σχετική νομοθεσία μπορεί να ενισχύσει τη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, εν μέσω ανησυχιών για αποδυνάμωση της αμερικανικής επιρροής.

Ο Μπέιλι, που πρόκειται να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board), επανέλαβε τη θέση του ότι η άνοδος των stablecoin συνιστά δυνητική απειλή για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τόνισε πως το θέμα θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της θητείας του.

«Για τις μεγάλες οικονομίες, τίθεται πλέον το ερώτημα: ποιος είναι ο ρόλος των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων; Κατά την άποψή μου, ο ρόλος τους σήμερα συνδέεται κυρίως με τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε περιόδους έντονων πιέσεων», δήλωσε ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης.