Ο Will Somerindyke, ιδρυτής της εταιρείας Regulus Global, η οποία παρέχει αλυσίδες εφοδιασμού και λογιστικά συστήματα για στρατιωτική χρήση, άλλαξε πρόσφατα επιχειρηματική πορεία στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.
Εδώ και δέκα χρόνια, η Regulus μεσολαβούσε προμηθεύοντας όπλα σε διάφορες χώρες, όπως βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία και χειροβομβίδες σε αντάρτες στη Συρία. Με διασυνδέσεις σε κορυφαίους στρατιωτικούς αγοραστές, κατάφερε να καταστήσει την εταιρεία του έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς εμπόρους όπλων στις ΗΠΑ.
Αλλά, καθώς οι επενδυτές από τη Silicon Valley ξεκινούν να επενδύουν σε αμυντικές τεχνολογίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Somerindyke διέκρινε την ευκαιρία να περάσει από το ρόλο του μεσάζοντα σε αυτόν του κατασκευαστή οπλικών συστημάτων. Η νέα του επιχείρηση, η Union, έχει στόχο να εκσυγχρονίσει τις βιομηχανίες παραγωγής πυρομαχικών, χρησιμοποιώντας ρομποτική, ΑΙ και μηχανική ακριβείας.
«Έχω περάσει πολλά από τα 18 χρόνια μου στον τομέα αυτό», δήλωσε ο Somerindyke. «Αν η Union κάνει σωστά τη δουλειά της, θα κατασκευάζουμε συστήματα σε εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα εγκαταστάσεων με την ικανότητα να παράγουμε ένα ευρύ φάσμα αμυντικών προϊόντων».
Η Union, με έδρα το Τέξας, έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο γύρο από τη Bravo Victor Venture Capital (BVVC) και άλλους επενδυτές, όπως η Silent Ventures και η IronGate. Η πρώτη της εγκατάσταση, που θα παράγει βλήματα πυροβολικού, αναμένεται να ανοίξει το επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τον Somerindyke, η Union έχει ήδη εξασφαλίσει σύμβαση αξίας 225 εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση αυτών των βλημάτων.
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της συμφωνίας είναι ότι η Regulus παραμένει ο μεγαλύτερος πελάτης της Union, με τον ίδιο τον Somerindyke να βρίσκεται στην ηγεσία και των δύο εταιρειών, κάτι που αναπόφευκτα δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. Ο ίδιος όμως διαβεβαιώνει ότι «η συνεργασία αυτή είναι άριστη και υπάρχει διαφάνεια και κατανόηση μεταξύ των δύο εταιρειών».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και επιχειρηματικές ευκαιρίες
Η νέα εταιρεία έχει σκοπό να βοηθήσει στην κάλυψη των ελλείψεων πυρομαχικών που έχουν προκύψει στις δυτικές χώρες, ένα πρόβλημα που ο Somerindyke γνώριζε από πρώτο χέρι, καθώς είχε προμηθεύσει την Ουκρανία με βλήματα. Η αμερικανική κυβέρνηση, για παράδειγμα, έχει επενδύσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή νέων εργοστασίων που θα παράγουν 155 χιλιοστών βλήματα, αν και οι στόχοι αυτοί έχουν καθυστερήσει σημαντικά.
Η Union στοχεύει να αναπτύξει αυτό το πεδίο χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία και αυτονομία, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό από κορυφαίες εταιρείες της Silicon Valley, όπως η Tesla, η SpaceX και η Anduril. Η εταιρεία σκοπεύει να παράγει πάνω από 300.000 βλήματα το επόμενο έτος, ενώ μέχρι το 2030 φιλοδοξεί να φτάσει τα 9 εκατομμύρια βλήματα ετησίως, με προσδοκώμενα έσοδα 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι προοπτικές για την Union είναι θετικές, ιδιαίτερα καθώς οι παγκόσμιες συγκρούσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, καθιστούν την αύξηση των στρατιωτικών αποθεμάτων ζωτικής σημασίας. Ο Musselman, ένας από τους επενδυτές της Union, πιστεύει ότι η ανάπτυξη αυτών των βιομηχανιών στις ΗΠΑ είναι απαραίτητη για την ανταγωνιστικότητα της χώρας απέναντι στις αμυντικές βιομηχανίες της Κίνας.
Η ιστορία αυτή δείχνει τη σύγκλιση δύο πολύ διαφορετικών κόσμων: αυτόν της τεχνολογίας και των μεσαζόντων αμυντικής βιομηχανίας. Η Union φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί αυτή την τάση και να αναδείξει τη Silicon Valley ως τον επόμενο μεγάλο παίκτη στην αμυντική βιομηχανία.