Η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αγωνίζονταν να ανακάμψουν από το πλήγμα που τους επέφερε η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ και μια σειρά αυξήσεων φόρων.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,1% τον Μάιο, μετά από συρρίκνωση 0,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από την αύξηση 0,1% που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι σε έρευνα της Bloomberg.
Τα στοιχεία αυτά θέτουν την οικονομία σε κίνδυνο συρρίκνωσης κατά το δεύτερο τρίμηνο, προκαλώντας ένα νέο πλήγμα στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και την υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, μετά από μια σειρά πρόσφατων πολιτικών αποτυχιών.
Η κυβέρνηση των Εργατικών βασίζεται σε ισχυρότερη ανάπτυξη για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της, μετά από τις πρόσφατες ανατροπές στην πολιτική περιορισμού των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων θέρμανσης για τους συνταξιούχους, που έκαναν το ήδη δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον ακόμη πιο σφιχτό.
Συρρικνώθηκαν μεταποίηση και κατασκευές
Η μεταποίηση και οι κατασκευές συρρικνώθηκαν τον Μάιο, καθώς η αδυναμία επεκτάθηκε από τον «απαίσιο Απρίλιο», όταν η παραγωγή σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε 1 1/2 χρόνια, εν μέσω των πιέσεων από τους αμερικανικούς δασμούς και μιας σειράς αυξήσεων του κόστους που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, από τους λογαριασμούς ενέργειας έως τους φόρους ακίνητης περιουσίας. Οι υπηρεσίες αυξήθηκαν μόλις κατά 0,1%. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα ωθεί τις επιχειρήσεις να αναβάλλουν τις επενδύσεις τους.
Το πρώτο τρίμηνο ενισχύθηκε από την αύξηση της παραγωγής των εξαγωγέων εν όψει των αναμενόμενων αμερικανικών δασμών και από τους αγοραστές ακινήτων που έσπευσαν να ολοκληρώσουν τις αγορές τους πριν από την αύξηση των φόρων επί των συναλλαγών την 1η Απριλίου, γεγονός που έδωσε δουλειά σε δικηγόρους και κτηματομεσίτες.
Αντίθετα, το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία αντιμετώπισε αντιξοότητες λόγω των διαταραχών στο εμπόριο, της επιβολής φόρου μισθοδοσίας ύψους 26 δισεκατομμυρίων λιρών στους εργοδότες, των αυξήσεων των ρυθμιζόμενων τιμών, όπως των σιδηροδρομικών ναύλων και των λογαριασμών ύδρευσης, που οδήγησαν σε πληθωρισμό, και της αύξησης του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Οι εργοδότες, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού, αντέδρασαν με την κατάργηση περισσότερων από 250.000 θέσεων εργασίας από τον προϋπολογισμό του Οκτωβρίου.
Αν και η κυβέρνηση Στάρμερ κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ για τη μείωση των δασμών στις αρχές Μαΐου και πιο πρόσφατες επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ανάκαμψη της δυναμικής, η οικονομία αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση φέτος.
Με την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Αύγουστο και ξανά μέχρι το τέλος του έτους, με περαιτέρω μειώσεις το 2026.