Τουρκοκύπριοι καταγγέλλουν συστηματική μεταφορά πληθυσμού στα κατεχόμενα

Βάλλουν κατά Άγκυρας οι Τουρκοκύπριοι, με επιστολή στον Χριστοδουλίδη. Μιλούν για μεταφορά πληθυσμού στα κατεχόμενα

Κατεχόμενα εδάφη © Eurokinissi

Για μεταφορά πληθυσμού στα κατεχόμενα κατηγορούν Τουρκοκύπριοι την Άγκυρα. Με αιχμηρή επιστολή, υπογεγραμμένη από το Κίνημα Κυπρίων για Ειρήνη και Αλληλεγγύη, την οποία παρέδωσαν στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ζητούν να προχωρήσει σε καταγγελία της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η καταγγελία αφορά τη συστηματική μεταφορά πληθυσμών από την Τουρκία στα κατεχόμενα, πράξη που σύμφωνα με την επιστολή συνιστά αλλοίωση του πληθυσμού.

Οι συντάκτες ζητούν επίσης από τον Χριστοδουλίδη να καλέσει τον ΟΗΕ να διενεργήσει απογραφή πληθυσμού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Η επιστολή κάνει λόγο ανοιχτά για «εθνοκάθαρση» που διαπράττει η Άγκυρα στα κατεχόμενα.

Η παράδοση της επιστολής, ενόψει της άτυπης διάσκεψης στη Νέα Υόρκη, έχει και σαφή πολιτική διάσταση, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Το περιεχόμενο της επιστολής αποδομεί πολλούς από τους ισχυρισμούς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για την κατάσταση στο βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ παράλληλα αντικρούει τη ρητορική της Τουρκίας περί προστασίας των Τουρκοκυπρίων, καθώς οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι ζητούν την προστασία τους από την ίδια την Τουρκία, απευθυνόμενοι προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κεντρικό σημείο της επιστολής είναι η σκόπιμη και συστηματική αλλοίωση του πληθυσμού στα κατεχόμενα, την οποία οι υπογράφοντες θεωρούν εμπόδιο για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η Τουρκία, που αρχικά επενέβη στρατιωτικά με το πρόσχημα του εγγυητή για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξεπέρασε τις εγγυητικές της αρμοδιότητες, προκαλώντας εθνοκάθαρση στο βόρειο μέρος του νησιού. Η Άγκυρα διαίρεσε το νησί, λεηλάτησε ελληνοκυπριακές περιουσίες και, παραβιάζοντας τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949, μετέφερε πληθυσμούς, αλλοιώνοντας τη δημογραφική σύνθεση της περιοχής και δημιουργώντας ένα πολιτικό καθεστώς-μαριονέτα, απόλυτα εξαρτημένο από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους, η Άγκυρα, προκειμένου να διατηρήσει αυτό το καθεστώς, επέβαλε πολιτικές κατοχής και εποικισμού, μεταβάλλοντας τη δημογραφική ισορροπία και υφαρπάζοντας την πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων.

Επικαλούνται επίσης συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία: Στις τελευταίες ευρωεκλογές, είχαν δικαίωμα ψήφου 103.000 Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2025, οι «αρχές» στο βορρά ανακοίνωσαν ότι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται σε 216.000 – σχεδόν διπλάσιοι. Αυτό, όπως λένε, αποδεικνύει την έκταση του εποικισμού.

Απευθυνόμενοι στον Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίζουν ότι μετά τις «εκλογές» του Οκτωβρίου στα κατεχόμενα, στις διαπραγματεύσεις θα συμμετέχει ουσιαστικά η Τουρκία και όχι οι Τουρκοκύπριοι, καθώς η πολιτική τους βούληση έχει καταπατηθεί.

Κατεχόμενα: Πέντε αιτήματα από τους Τουρκοκύπριους

  1. Προσφυγή στη Χάγη: «Ζητούμε όπως, ως Κυπριακή Δημοκρατία, θέσετε το θέμα της συστηματικής μεταφοράς πληθυσμού από την Τουρκία στο βόρειο τμήμα του νησιού μας κατά παράβαση των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949 και της αλλαγής της δημογραφικής δομής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα Ηνωμένα Έθνη και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και καταθέσετε καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης».
  2. Απογραφή πληθυσμού από τον ΟΗΕ: «Σας προτρέπουμε να ζητήσετε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη να διεξάγουν απογραφή πληθυσμού στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου υπό την επίβλεψη διεθνών παρατηρητών. Αυτή η απογραφή πρέπει να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί προσεκτικά για να προσδιορίσει με ακρίβεια τον πραγματικό αριθμό των Τουρκοκυπρίων που είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και, το σημαντικότερο, να προσδιορίσει οριστικά τον αριθμό και την ταυτότητα των παράνομων εποίκων. Αυτή η δημογραφική πρωτοβουλία δεν πρέπει να θεωρηθεί απλώς μια ακαδημαϊκή άσκηση. Είναι απαραίτητη για μια υγιή αξιολόγηση της κατάστασης και τη διατήρηση της δημογραφικής ακεραιότητας του νησιού μας».
  3. Συστηματικός εποικισμός: «Θεωρούμε ότι η πολιτική μεταφορά πληθυσμού που επιβάλλεται από την Τουρκία αποτελεί παραβίαση της πολιτικής βούλησης των Τουρκοκυπρίων και έλλειψη σεβασμού προς τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κατοχή της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία και ο χαρακτηρισμός της ως υποδιοίκηση της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει καταστήσει την παρέμβαση των Τούρκων στρατιωτικών και πολιτικών γραφειοκρατών στις «εκλογές» τακτικό φαινόμενο σε κάθε προεκλογική περίοδο». Σημειώνουν επίσης ότι μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον δεν είναι δυνατή η διεξαγωγών υγιών εκλογών και ζητούν από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναλάβει δράση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα «υγιείς ‘εκλογές’ στη βόρεια Κύπρο, οργανωμένες και ελεγχόμενες από τα Ηνωμένα Έθνη».
  4. Αποσχιστική, αποικιοκρατική πολιτική: «Σας ζητούμε περαιτέρω να αναλάβετε δράση για να τερματιστεί αυτό το επικίνδυνο εκλογικό παιχνίδι, το οποίο εξυπηρετεί την αποσχιστική, αποικιοκρατική πολιτική της Τουρκίας και εξουδετερώνει την πολιτική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. Όσο οι παράνομοι έποικοι συνεχίζουν να συμμετέχουν στις εκλογές και να σφετερίζονται τη βούληση των Τουρκοκυπρίων, είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να μην αμφισβητεί τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξάγονται στο κατεχόμενο τμήμα της χώρας μας».
  5. Αμφισβήτηση του αποτελέσματος: «Σας ζητούμε να αμφισβητήσετε τα αποτελέσματα αυτών των απατηλών εκλογών, προκειμένου να προστατεύσετε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εγγυηθείτε τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της. Μια τέτοια πολιτική στάση θα ξεπεράσει το αδιέξοδο στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και θα αποτρέψει τη μεταφορά πληθυσμών».