Τραμπ: Σημαντική ανακοίνωση αναμένεται μετά τη συνάντηση με Μαρκ Ρούτε (ΝΑΤΟ)

Τα νέα όπλα προς την Ουκρανία αναμένεται να αλλάξουν την πορεία του πολέμου και να επηρεάσουν τον Πούτιν για πιθανή κατάπαυση του πυρός

O Ντόναλντ Τραμπ © Ιntime

Ο Πρόεδρος Τραμπ θα ανακοινώσει ένα νέο σχέδιο για την εξοπλισμό της Ουκρανίας σήμερα Δευτέρα 14/7, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει αποστολή νέων επιθετικών και αμυντικών όπλων, μεταξύ των οποίων και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Patriot, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

Η αποστολή κρίσιμων αμερικανικών όπλων θα συνιστούσε σημαντική μεταστροφή για τον Τραμπ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα τόνιζε ότι θα παρείχε μόνο όπλα στα πλαίσια προηγούμενων «πακέτων» που είχαν αποφασιστεί επί Μπάϊντεν, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης. Στην ουσία δηλαδή ο Τραμπ είχε παγώσει την αποστολή πρόσθετων όπλων – έως σήμερα.

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Ευρώπη ελπίζουν ότι τα όπλα αυτά θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου και θα επηρεάσουν τους υπολογισμούς του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.

Το σχέδιο Τραμπ πιθανώς θα περιλαμβάνει, εκτός από Patriot (που είναι αντιαεροπορικοί), επιθετικούς πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, HIMARS και κυρίως ATACMS (εμβέλεια έως 300 χλμ) που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια.

Ο Τραμπ είναι πραγματικά εξοργισμένος με τον Πούτιν

«Ο Τραμπ είναι πραγματικά εξοργισμένος με τον Πούτιν. Η αυριανή ανακοίνωσή του θα είναι πολύ επιθετική», δήλωσε ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ (Ρεπουμπλικανός – Νότια Καρολίνα).

Άλλοι αναλυτές υπογραμμίζουν πως δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Η νέα πρωτοβουλία, η οποία θα παρουσιαστεί σε συνάντηση του Τραμπ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε σήμερα, θα περιλαμβάνει την χρηματοδότηση από ευρωπαϊκές χώρες για την αγορά αμερικανικών όπλων, τα οποία θα αποσταλούν στην Ουκρανία.

Το σχέδιο αυτό προτάθηκε από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ πριν από δύο εβδομάδες. Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής ήταν η καλύτερη τους μέχρι στιγμής.

«Ο Ζελένσκι ήρθε σαν φυσιολογικός άνθρωπος, όχι τρελός, και ήταν ντυμένος όπως πρέπει να είναι κάποιος στο ΝΑΤΟ. Είχε μαζί του μια ομάδα ανθρώπων που επίσης έμοιαζαν φυσιολογικοί. Οπότε είχαν μια καλή συνομιλία,» δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Ο Ζελένσκι φόρεσε κοστούμι στη σύνοδο για πρώτη φορά από το 2022.

Ο Τραμπ έχει γίνει όλο και πιο απογοητευμένος τις τελευταίες δύο εβδομάδες με την απροθυμία του Πούτιν να κινηθεί προς μια κατάπαυση του πυρός και με τις κλιμακούμενες επιθέσεις της Ρωσίας στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις.

Ένα από τα γεγονότα που τον ώθησαν προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ένα τηλεφώνημα με τον Πούτιν στις 3 Ιουλίου, στο οποίο ο Ρώσος ηγέτης ξεκαθάρισε ότι σχεδιάζει να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες 60 ημέρες σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα επίθεση για να καταλάβει πλήρως τα διοικητικά όρια των ουκρανικών περιοχών όπου η Ρωσία έχει ήδη σημαντικό έλεγχο.

«Θέλει να τα πάρει όλα,» είπε ο Τραμπ στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν λίγο μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πούτιν, σύμφωνα με πηγή με άμεση γνώση του θέματος.

Ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής ότι τα όπλα που θα σταλούν στην Ουκρανία μέσω των ευρωπαϊκών χωρών θα περιλαμβάνουν «διάφορα πολύ προηγμένα στρατιωτικά συστήματα,» όπως συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «θα μας πληρώσουν 100% για αυτά. Θα είναι μια επιχειρηματική ευκαιρία για εμάς.»

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» από τον Πούτιν επειδή είχε πει ότι θέλει ειρήνη και μετά κλιμάκωσε τις επιθέσεις του στην Ουκρανία.