Στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κατατέθηκε νέο νομοσχέδιο που στοχεύει στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Νόμος για την Καταγραφή της Συνεργασίας Ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας», αποτελεί διακομματική πρωτοβουλία και προτείνει την εξέταση δυνατοτήτων για επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα μας, ακόμη και στα ελληνικά νησιά.
Με βάση το σχέδιο, ο εκάστοτε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ θα πρέπει να υποβάλει στο Κογκρέσο έκθεση που να εντοπίζει νέες ευκαιρίες για εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Η έκθεση θα περιλαμβάνει αναφορά στα δικαιώματα που προβλέπει η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία ήδη επιτρέπει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.
Την πρόταση κατέθεσαν οι βουλευτές Γκρέις Μενγκ, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη. Όπως τονίζουν, το νομοσχέδιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής αστάθειας στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, που έχει αυξήσει την αμερικανική στρατιωτική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Αμερικανοί νομοθέτες αναφέρουν ότι εγκαταστάσεις όπως αυτές στην Αλεξανδρούπολη και στον Κόλπο της Σούδας αποτελούν κεντρικά σημεία για τη στρατηγική του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, παρέχοντας κρίσιμη στήριξη στις επιχειρήσεις και τον εφοδιασμό -ιδιαίτερα προς την Ουκρανία.
Στενότερη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας
Η ίδια η Γκρέις Μενγκ, η οποία είχε καταθέσει παρόμοια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2024, υπογραμμίζει τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξή τους από το Κογκρέσο. Οι συνυπογράφοντες τονίζουν ακόμη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως η Ελλάδα αποτελεί βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό και μέσω του νομοσχεδίου επιδιώκουν να διασφαλίσουν τη διαρκή στρατιωτική συνεργασία, την αντιμετώπιση απειλών στην περιοχή και την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο υποστηρίζεται από σημαντικές ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, όπως το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC), το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) και την ΑΧΕΠΑ. Οι εκπρόσωποί τους χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ετήσιας αξιολόγησης της αμυντικής συνεργασίας και τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.