Κατά τη διάρκεια μιας χαοτικής, μισάωρης συνέντευξης Τύπου στο Οβάλ Γραφείο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο πλευρό του, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες. Δήλωσε, απλώς, ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να πουλήσουν όπλα στην Ουκρανία, με τις χώρες του ΝΑΤΟ να καλύπτουν το κόστος, χωρίς να διευκρινίσει πόσα χρήματα θα διατεθούν. Δεν ανέφερε συγκεκριμένα ποσά ή είδη οπλισμού, αν και αναφέρθηκε στα συστήματα Patriot, ενώ ο Ρούτε μίλησε για «πυραύλους και πυρομαχικά».
Δεν είναι ξεκάθαρο ποιας κλίμακας στρατιωτική βοήθεια θα ήταν αρκετή για να ωθήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σκεφτεί σοβαρά μια εκεχειρία. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο Guardian, ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα έστελνε ισχυρό μήνυμα στη Μόσχα, ιδίως σε σύγκριση με τα 67 δισεκατομμύρια που είχε εγκρίνει ο Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία τα προηγούμενα τρία χρόνια.
Ο Τραμπ, επιπλέον, απείλησε ότι θα επιβάλει δασμούς 100% στη Ρωσία, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για τερματισμό του πολέμου μέσα σε 50 ημέρες. Ωστόσο, επειδή ο Τραμπ έχει στο παρελθόν επιβάλει και άρει δασμούς κατά το δοκούν, είναι αβέβαιο αν αυτή η απειλή θα υλοποιηθεί.
Η επιστροφή Τραμπ στην πραγματικότητα, ο ρόλος της Μελάνια
Παρά την έλλειψη οργής στις δηλώσεις του, ο τόνος του Τραμπ απέναντι στη Ρωσία ήταν σαφώς πιο έντονος. Αν και αρχικά είχε την πεποίθηση ότι μπορούσε να επιτύχει μια συμφωνία με τον Πούτιν, σταδιακά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν είχε σοβαρές προθέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αλλαγή στάσης έπαιξε και η σύζυγός του, Μελάνια, η οποία τον πίεσε να δει με πιο «κριτικό μάτι» τη συμπεριφορά της Ρωσίας, καθώς συνέχιζαν να πλήττονται ουκρανικές πόλεις ακόμα και μετά τις μεταξύ τους συνομιλίες.
Ο Τραμπ είπε ότι προσπάθησε τέσσερις φορές να καταλήξει σε συμφωνία με τον Πούτιν, αλλά κάθε φορά οι ρωσικές επιθέσεις ματαίωναν τα σχέδια. «Μόλις νομίζαμε ότι φτάσαμε σε συμφωνία, το ίδιο βράδυ έπεφταν βόμβες και όλα ακυρώνονταν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δικαιωμένος ο Ζελένσκι
Για τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αυτή η μεταστροφή του Τραμπ αποτελεί μια μορφή δικαίωσης. Είχε προηγηθεί μια περίοδος ψυχρότητας στις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον, κατά την οποία σταμάτησαν οι αποστολές όπλων και η ανταλλαγή πληροφοριών, εν μέσω έντονων συζητήσεων και συγκρούσεων για την επίμαχη «συμφωνία των ουκρανικών ορυκτών». Ωστόσο, ο Ζελένσκι είχε δείξει υπομονή, ελπίζοντας ότι ο Τραμπ θα καταλάβαινε τελικά τη στάση του Πούτιν και τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας -κάτι που φαίνεται πλέον να συμβαίνει.
Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες για να πιεστεί η Ρωσία προς την ειρήνη, η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και η διάθεση των Ευρωπαίων να καλύψουν οικονομικά την υποστήριξη προς την Ουκρανία δείχνουν ότι ο σημαντικότερος σύμμαχος του Κιέβου παραμένει ενεργός.