Τραμπ σε Ζελένσκι: Με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, θα χτυπήσεις τη Μόσχα;

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για χτυπήματα μέσα στη Ρωσία

Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι © EPA/Chip Somodevilla/ EPA/ MAXYM MARUSENKO

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να εξετάζει μια κίνηση που θα μπορούσε να μεταβάλει σημαντικά τις ισορροπίες στον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του για τη στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν, την οποία χαρακτήρισε «απογοητευτική». Δημοσίευμα στους Financial Times αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της ηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Τραμπ φέρεται να τον ρώτησε αν η Ουκρανία θα ήταν σε θέση να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, ακόμα και τη Μόσχα, εφόσον της παρασχεθούν τα κατάλληλα όπλα.

Παράλληλα, δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποστείλει στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας, τύπου Tomahawk -όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν. Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, το ενδεχόμενο αυτό τέθηκε ήδη στο τραπέζι από τις 11 Ιουλίου, παρότι δεν συμπεριλήφθηκε τελικά στο τελευταίο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Ωστόσο, οι πύραυλοι αυτοί ενδέχεται να σταλούν στο μέλλον ως μοχλός πίεσης στον Πούτιν, ώστε να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία στην Ουκρανία.

Γιατί ο Τραμπ σκέφτεται να δώσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Τρεις λόγοι φαίνεται να ώθησαν τον Τραμπ προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η αίσθηση ότι ο Πούτιν τον εξαπάτησε, κάνοντας ότι ενδιαφέρεται για ειρήνη, χωρίς όμως να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.
  2. Η πεποίθηση του Τραμπ ότι η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ, όπως αποδείχθηκε και στον βομβαρδισμό του Ιράν, είναι αποτελεσματική.
  3. Η εκτίμησή του ότι μόνο υπό την απειλή σοβαρότερης στρατιωτικής δράσης ο Πούτιν θα δεχτεί να διαπραγματευτεί ουσιαστικά για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, πηγή του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει και την άρση των περιορισμών που ισχύουν για τους πυραύλους ATACMS, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στα χέρια της Ουκρανίας. Η άρση αυτών των περιορισμών θα επέτρεπε στο Κίεβο να αξιοποιήσει πλήρως την εμβέλειά τους, που φτάνει τα 300 χλμ., τα οποία είναι αρκετά για να πλήξει κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας. Ωστόσο, δεν αρκούν για να χτυπήσουν την πρωτεύουσα, Μόσχα, κάτι που δεν ισχύει με τους πυραύλους Tomahawk, οι οποίοι έχουν εμβέλεια άνω των 1.600 χλμ.