Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ παρέμειναν στάσιμες τον Ιούνιο, καθώς η σημαντική μείωση στο κόστος υπηρεσιών που σχετίζονται με τα ταξίδια εξισορρόπησε την άνοδο στις τιμές αγαθών, σηματοδοτώντας επιβράδυνση του πληθωρισμού χονδρικής.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) δεν μεταβλήθηκε σε μηνιαία βάση, μετά την αναθεωρημένη άνοδο 0,3% τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας (BLS) που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Σε ετήσια βάση, οι χονδρικές τιμές αυξήθηκαν κατά 2,3%, καταγράφοντας τη μικρότερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο. Εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και των υπηρεσιών εμπορίου, ο δείκτης παρέμεινε επίσης αμετάβλητος. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 2,5% — η χαμηλότερη ετήσια μεταβολή από τα τέλη του 2023.
Η έκθεση για τον PPI ακολουθεί τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) για τον Ιούνιο, τα οποία έδειξαν ότι οι υψηλότεροι δασμοί έχουν αρχίσει να περνούν σε διάφορες κατηγορίες, όπως έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και είδη αναψυχής. Αν και ο πληθωρισμός παραμένει συγκρατημένος το 2025, πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν σταδιακή άνοδο, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιχειρούν να μετακυλήσουν τα αυξημένα κόστη εμπορίου στους πελάτες τους, μεταδίδει το Bloomberg.
Τα τελευταία στοιχεία χονδρικών τιμών δείχνουν ότι οι παραγωγοί και οι έμποροι λιανικής κινούνται ακόμη με προσοχή ως προς το πόσο μπορούν να μεταφέρουν τους υψηλότερους δασμούς στους καταναλωτές. Οι περιθώρια κέρδους στις χονδρικές και λιανικές τιμές παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα τον Ιούνιο, μετά από έντονη αύξηση τον Μάιο.
Οι τιμές αγαθών, εξαιρουμένων τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 0,3%. Οι ενεργειακές τιμές ενισχύθηκαν, με το φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή να σημειώνει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων τριών ετών.
Οι τιμές υπηρεσιών, αντίθετα, υποχώρησαν κατά 0,1%. Πάνω από το ήμισυ της πτώσης οφειλόταν στη μείωση κατά 4,1% στις υπηρεσίες καταλυμάτων για ταξιδιώτες, σύμφωνα με το BLS. Οι υπηρεσίες επιβατικών αεροπορικών μεταφορών μειώθηκαν κατά 2,7%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2024.
Οι προοπτικές του πληθωρισμού
Οι οικονομολόγοι παρακολουθούν στενά τον δείκτη τιμών παραγωγού, καθώς επιμέρους κατηγορίες του χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό του προτιμώμενου από τη Fed δείκτη πληθωρισμού: του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE). Οι σχετικές κατηγορίες, όπως τα αεροπορικά εισιτήρια, παρουσίασαν μικτή εικόνα τον Ιούνιο.
Τα τέλη διαχείρισης χαρτοφυλακίων αυξήθηκαν, αντικατοπτρίζοντας την άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών, ενώ οι κατηγορίες που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες. Η έκθεση για τον PCE αναμένεται να δημοσιευτεί αργότερα μέσα στον μήνα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου, καθώς περιμένουν περισσότερα στοιχεία για τον αντίκτυπο της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ. Οι συχνές τροποποιήσεις στους δασμούς από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – όπως οι πρόσφατες αυξήσεις σε εισαγωγές από το Μεξικό, τον Καναδά και τον χαλκό – καθιστούν δύσκολη την αποτίμηση του κόστους από τις επιχειρήσεις.
Όπως και στην έκθεση για τον CPI, τα στοιχεία του PPI δείχνουν ορισμένα σημάδια πληθωρισμού που σχετίζεται με τους δασμούς. Οι τιμές διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,4% μετά από άνοδο 0,5% τον προηγούμενο μήνα – η μεγαλύτερη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση των τελευταίων τριών ετών.
Η έκθεση έδειξε επίσης ότι οι τιμές επεξεργασμένων αγαθών για ενδιάμεση ζήτηση, που αντανακλούν τις μεταβολές τιμών στα πρώτα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, σημείωσαν οριακή άνοδο. Οι τιμές μη επεξεργασμένων αγαθών αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες.