Ισραήλ: Δύο κόμματα αποχωρούν με κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησης Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αντιμέτωπος με πολιτική καταιγίδα ή και κατάρρευση αν αποχωρήσουν τα δύο κόμματα από τον κυβερνητικό συνασπισμό

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου © EPA/Yair Sagi / POOL

Το υπερορθόδοξο κόμμα Shas αποφάσισε να αποχωρήσει από την ισραηλινή κυβέρνηση, μετέδωσαν σήμερα αρκετά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει, εφόσον επιλυθεί το ζήτημα με την υποχρεωτική στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Ένα ακόμη θρησκευτικό κόμμα, ο Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά (UTJ), εγκατέλειψε επίσης πρόσφατα τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ, σε μια διαμάχη σχετικά με τη στρατιωτική θητεία.

Οι δύο υπερορθόδοξοι εταίροι του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Mπέντζαμιν Νετανιάχου – η Ενωμένη Τορά Ιουδαϊσμού (UTJ) και το Σας (Shas) – βρίσκονται ήδη εκτός ή ένα βήμα πριν την αποχώρησή τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό, απειλώντας να στερήσουν από την κυβέρνηση την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Η UTJ υπέβαλε τις παραιτήσεις των βουλευτών της τη Δευτέρα, με ισχύ εντός 48 ωρών, ενώ το Shas έχει ήδη απειλήσει δημόσια με αποχώρηση.

Κατά συνέπεια πλειοψηφία μόλις μίας έδρας διαθέτει πλέον στην Κνεσέτ ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου, μετά την αποχώρηση του υπερ-Ορθόδοξου κόμματος «Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τόρα (UTJ)», που διαθέτει επτά βουλευτές. Με την απώλεια των επτά βουλευτών του UTJ, ο Νετανιάχου έχει πλέον ελάχιστη πλειοψηφία, μόλις 61 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ.

Ο λόγος της αποχώρησης του υπερ-Ορθόδοξου κόμματος UTJ ήταν η μη ψήφιση νόμου για να εξαιρεθούν από τη στρατιωτική θητεία οι σπουδαστές της Γεσίβα στα εβραϊκά ιεροδιδασκαλεία. O Νετανιάχου διατηρεί έστω και ισχνή πλειοψηφία στην Κνεσέτ και δεν χρειάζεται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Το κοινοβούλιο θα διακόψει τις εργασίες του στις 27 Ιουλίου, για τρεις μήνες, δίνοντας στον Νετανιάχου μια ευκαιρία να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα της στράτευσης των υπερορθόδοξων Εβραίων σπουδαστών που μέχρι τώρα εξαιρούνταν από τη στρατιωτική θητεία.

Αιτία της κρίσης το νομοσχέδιο για στρατιωτική θητεία

Αιτία της κρίσης είναι η αποτυχία της κυβέρνησης να προωθήσει νομοσχέδιο που θα θεσπίζει πλήρη εξαίρεση από τη στρατιωτική θητεία για τους σπουδαστές ιερών σχολών (ιεσιβότ), γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη πίεση στους Χαρεντί βουλευτές από τους πνευματικούς τους ηγέτες. Ωστόσο, η αποχώρηση των κομμάτων δεν σημαίνει άμεσα εκλογές και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται περισσότερο για πολιτικό εκβιασμό παρά για πραγματική ρήξη.

Το γεγονός ότι το Kοινοβούλιο διακόπτει τις εργασίες του στις 27 Ιουλίου για τρεις μήνες, δίνει στον Νετανιάχου χρόνο για παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις. Το Shas, παρότι υπό πίεση, φαίνεται απρόθυμο να απαρνηθεί τις υπουργικές θέσεις που του εξασφαλίζουν επιρροή στους διορισμούς ραβίνων και στη μακροπρόθεσμη κομματική του ισχύ.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου δέχεται πίεση από τους ακροδεξιούς του εταίρους – Σμοτριτς και Μπεν Γκβιρ – που απειλούν να αποχωρήσουν εάν υπογραφεί συμφωνία κατάπαυσης πυρός με τη Χαμάς. Ο πρωθυπουργός παίζει σε δύο μέτωπα και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις.