Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών έφτασε η ανεργία στη Βρετανία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας την εικόνα μιας αποδυναμωμένης βρετανικής αγοράς εργασίας.
Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,7% κατά τους τρεις μήνες έως τον Μάιο, σε σύγκριση με 4,6% την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη. Ο αριθμός των μισθωτών στη χώρα μειώθηκε κατά περισσότερο από 41.000 τον Ιούνιο, ξεπερνώντας αρνητικά τις προβλέψεις των οικονομολόγων, που ανέμεναν πτώση περίπου 35.000.
Ενώ τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αύξηση του φόρου μισθοδοσίας κατά 26 δισ. λίρες (35 δισ. δολάρια) στις εταιρείες που επέβαλε η κυβέρνηση των Εργατικών τον Απρίλιο, έδειξαν επίσης ότι ο αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρός από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Η μείωση των μισθοδοσιών τον Μάιο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε 25.000 από τις 109.000 που είχαν αναφερθεί προηγουμένως, μια αλλαγή που η ONS απέδωσε σε ιδιαιτερότητες του κύκλου αναφοράς εκείνου του μήνα.
Η λίρα κατέγραψε διακυμάνσεις μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, αρχικά σημειώνοντας πτώση, πριν ανακτήσει το έδαφος που έχασε με την ανακοίνωση των αναθεωρήσεων. Οι στοιχηματισμοί για μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθεροί, με τους επενδυτές να εκτιμούν μείωση 50 μονάδων βάσης φέτος, από 51 την Τετάρτη.
Η έκθεση για την απασχόληση κατέδειξε μια ευρύτερη επιβράδυνση στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας τα επιχειρήματα υπέρ περαιτέρω μειώσεων επιτοκίων το επόμενο διάστημα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, έχει ήδη τονίσει τη σταδιακή επιδείνωση της αγοράς εργασίας, καθοδηγώντας τις αγορές προς νέες μειώσεις. Οι επενδυτές πλέον αποτιμούν σε ποσοστό άνω του 80% την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.
Η αύξηση των μισθών, εξαιρουμένων των μπόνους, μειώθηκε στο 5% κατά τους τρεις μήνες έως τον Μάιο από 5,3%, με τον πληθωρισμό των μισθών στον ιδιωτικό τομέα να επιβραδύνεται στο 4,9% από 5,2% — η πρώτη μέτρηση κάτω από 5% από τις αρχές του 2022.
Οι μισθοί μειώθηκαν κατά 185.000 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, λίγο πριν η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς ανακοινώσει αλλαγές στον προϋπολογισμό που αύξησαν το κόστος απασχόλησης για τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι πολύ καλύτερο από τη μείωση κατά 276.000 που είχε εκτιμήσει η ONS στην ανακοίνωση του περασμένου μήνα.
Τα πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν τις οικονομικές επιπτώσεις του πρώτου προϋπολογισμού της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς. Η αύξηση των φόρων έχει αναφερθεί ως παράγοντας για τις διαδοχικές συρρικνώσεις του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τον Απρίλιο και τον Μάιο, και επίσης θεωρήθηκε εν μέρει υπεύθυνη για την αύξηση του πληθωρισμού στο 3,6% στα στοιχεία για τον Ιούνιο που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Η Ριβς ενδέχεται να αναγκαστεί να επιστρέψει με περισσότερες αυξήσεις φόρων το φθινόπωρο, παρά τις προειδοποιήσεις της αρχής εποπτείας του προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει κίνδυνος να καταπνίξουν την ανάπτυξη. Πέρυσι δήλωσε ότι ήταν απαραίτητος ένας εφάπαξ προϋπολογισμός με αυξήσεις φόρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που άφησε η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.