Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ανέκαμψαν δυναμικά, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις και μετριάζοντας ορισμένες ανησυχίες για υποχώρηση της καταναλωτικής δαπάνης. Παράλληλα η πτώση των αιτήσεων ανεργίας προκαλούν ανακούφιση στους επενδυτές και δίνουν περιθώριο αναμονής στη Fed.
Η αξία των λιανικών αγορών, χωρίς προσαρμογή για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιούνιο, έπειτα από δύο διαδοχικούς μήνες πτώσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Η επίδοση αυτή ξεπέρασε σχεδόν όλες τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,5%.
Δέκα από τις δεκατρείς κατηγορίες κατέγραψαν άνοδο, με αιχμή τις πωλήσεις αυτοκινήτων, που ενισχύθηκαν μετά από συνεχείς πτώσεις. Οι δαπάνες σε εστιατόρια και μπαρ –η μόνη κατηγορία υπηρεσιών στην έκθεση λιανικών πωλήσεων– αυξήθηκαν κατά 0,6%.
Η έκθεση προσφέρει μια ανακούφιση εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την ανθεκτικότητα του καταναλωτή. Οι Αμερικανοί εμφανίζονται γενικά απαισιόδοξοι για την οικονομία και τα προσωπικά τους οικονομικά φέτος, καθώς οι δασμοί απειλούν να επιδεινώσουν μια μακροχρόνια κρίση κόστους διαβίωσης. Ωστόσο, το κλίμα βελτιώθηκε κάπως πρόσφατα.
Η βελτίωση αυτή συμπίπτει με τη μερική υποχώρηση των δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αν και την τελευταία εβδομάδα επανήλθε με απειλές για επιβολή νέων δασμών σε βασικούς εμπορικούς εταίρους και αγαθά, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή, οι τιμές προϊόντων που πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς –όπως παιχνίδια και ηλεκτρικές συσκευές– αυξήθηκαν αισθητά στα τελευταία στοιχεία πληθωρισμού, δείχνοντας ότι το κόστος των εισαγωγών περνά στους καταναλωτές.
Για τους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν οι δασμοί θα προκαλέσουν μια εφάπαξ αύξηση τιμών ή αν οι επιπτώσεις θα αποδειχθούν πιο επίμονες. Η Fed διατηρεί προς το παρόν σταθερά τα επιτόκια και αναμένεται να πράξει το ίδιο και στη συνεδρίαση στο τέλος του μήνα.
Οι λιανικές πωλήσεις αποτυπώνουν κυρίως την αγορά αγαθών, που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών καταναλωτικών δαπανών. Τα στοιχεία για τις δαπάνες σε αγαθά και υπηρεσίες, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, για τον Ιούνιο θα δημοσιευτούν αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λεγόμενη «ομάδα ελέγχου» στις λιανικές πωλήσεις — μια μέτρηση που χρησιμοποιείται στον υπολογισμό των δαπανών για αγαθά στο ΑΕΠ — η οποία αυξήθηκε επίσης κατά 0,5%, προσθέτοντας μια ισχυρή νότα για το τέλος του πρώτου εξαμήνου.
Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα
Στο μέτωπο της εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου, γεγονός που αποτυπώνει μια αγορά εργασίας με αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.
Οι αρχικές αιτήσεις μειώθηκαν κατά 7.000 στις 221.000 την εβδομάδα που έληξε στις 12 Ιουλίου, πολύ χαμηλότερα από τις 233.000 που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, που αποτελούν ένδειξη του αριθμού των ατόμων που λαμβάνουν τακτικά επιδόματα, διαμορφώθηκαν σχεδόν αμετάβλητες στα 1,96 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία περιλάμβανε την Ημέρα Ανεξαρτησίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις έχουν υποχωρήσει ξανά σε επίπεδα παρόμοια με αυτά πριν από την πανδημία, αφού είχαν αυξηθεί αισθητά τον Μάιο και τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο σχετικά υψηλός αριθμός των επαναλαμβανόμενων αιτήσεων –κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021– δείχνει ότι οι άνεργοι δυσκολεύονται να βρουν νέα εργασία, καθώς ο ρυθμός προσλήψεων έχει επιβραδυνθεί.
Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των νέων αιτήσεων, ένας δείκτης που μειώνει τη μεταβλητότητα, υποχώρησε στις 229.500 — το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου.
Πριν από εποχική προσαρμογή, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 19.539 στις 260.900. Οι μεγαλύτερες μη προσαρμοσμένες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Νέα Υόρκη, τη Νεβάδα και το Τέξας, ενώ πτώση καταγράφηκε σε Μίσιγκαν, Νιου Τζέρσεϊ και Τενεσί.
Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες μεγάλες εταιρείες, όπως η Recruit Holdings και η Intel, ανακοίνωσαν πρόσφατα νέους γύρους απολύσεων.