Ουκρανικά drones επιβραδύνουν τη ρωσική προέλαση

'Ενας από τους κύριους λόγους ανάσχεσης της ρωσικής προέλασης είναι η εκπληκτική πρόοδος των Ουκρανών στην αξιοποίηση των drones

Drone © Unsplash

Τον Ιούλιο του 2025, το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο έχει μετατραπεί σε μία πυκνή από drones «ζώνη θανάτου», όπου μη επανδρωμένα αεροσκάφη – αναγνωριστικά και επιθετικά – απειλούν τους στρατιώτες, τα οχήματα, τις μονάδες πυροβολικού και τα άρματα μάχης.

Τα drones έχουν εξελιχθεί στη βασική απειλή στο πεδίο της μάχης, αντικαθιστώντας πολλές παραδοσιακές μορφές πολέμου. Η Ουκρανία αξιοποιεί τα φθηνά και εγχώρια drone για να αντισταθμίσει τη ρωσική υπεροχή σε ανθρώπινο δυναμικό, πυρομαχικά και άρματα. Παράλληλα, και η Ρωσία έχει αυξήσει την παραγωγή της σε εκατομμύρια μονάδες ετησίως, εισάγοντας δικά της FPV drone και νέα τεχνολογία για να αντιμετωπίσει τα ουκρανικά πλεονεκτήματα.

Η Ουκρανία έχει επενδύσει στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Drone Line» (γνωστό και ως «drone wall»), που στοχεύει στη δημιουργία μιας αεροπορικής άμυνας βάθους 50 χιλιομέτρων κατά μήκος του μετώπου. Σε βάθος 0–5 km, όλα είναι ναρκοθετημένα. Σε βάθος 5–15 km στοχεύονται εχθρικές γραμμές υποστήριξης και τροφοδοσίας. Στα 15–20 km επιλέγονται στόχοι πυροβολικού, ενώ στα 20–50 km πλήττονται διοικήσεις, αποθήκες και εγκαταστάσεις.

Περίπου 10 km εκατέρωθεν της γραμμής του Μετώπου οι μετακινήσεις κάθε μονάδας είναι άμεσα εντοπίσιμες και ευάλωτες. Ο σχεδιασμός αυτός εξανάγκασε τη Ρωσία να αλλάξει τακτική: επιτίθεται πλέον με μικρές ομάδες πεζικού ή και θωρακισμένα οχήματα ώστε να ελαχιστοποιήσει την έκταση και βελτιστοποιήσει τη δυνατότητα επιβίωσης μετά από επιθέσεις drones.

H «γκρίζα ζώνη» μεταξύ των μετώπων έχει διευρυνθεί από μερικές εκατοντάδες μέτρα το 2024 σε έως και 7 km πλέον. Αναλυτές αναφέρουν ότι τα drones ευθύνονται για το 70% των απωλειών και στις δύο πλευρές – πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνον των παραδοσιακών όπλων .

Καινοτομίες και προκλήσεις

Η Ουκρανία αναπτύσσει φθηνά, αλλά αποτελεσματικά drones – από 50.000 $ έως 300.000 $ το καθένα, σημαντικά φτηνότερα από έναν πύραυλο αντίστοιχου βεληνεκούς, αλλά με μικρότερο ωφέλιμο φορτίο. Για το 2025 υπολογίζει να έχει εξαπολύσει συνολικά 30.000 μεγάλης εμβέλειας drones για στρατηγικές επιθέσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία .

Ταυτόχρονα, η περιορισμένη επίδραση των ηλεκτρονικών παρεμβολών έχει αναγκάσει την ανάπτυξη μη jammable drones με fiber‑optic σύνδεση. Η Ρωσία έχει αντιδράσει με παρόμοια οπλοστάσια και αντιμέτρα, περιλαμβανομένων ειδικών interceptors που επιτίθενται σε φίλια drones.

Δεν μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως παραδοσιακά όπλα

Παρά την αδιαμφισβήτητη συμβολή των drones, ουκρανοί διοικητές επισημαίνουν πως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως την ισχύ του πυροβολικού. Η αποτυχία η συστηματική να αναπτύξει επαρκή προμήθεια πυρομαχικών και πυροβόλων παραμένει αχίλλειος πτέρνα. Ως εκ τούτου, η συνεχιζόμενη υλική υποστήριξη – ιδίως μέσω αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας όπως τα Patriot και δορυφορική πληροφορία – θεωρείται κρίσιμη για την αντοχή στις ρωσικές επιθέσεις. Παρά τις προσπάθειες της Ευρώπης, η Ουκρανία συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ, αν και ευρωπαϊκές χώρες πλέον παρέχουν συνολικά περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

Η «ζώνη θανάτου» των drones στην Ουκρανία έχει μεταμορφώσει ριζικά τη φύση του σύγχρονου πολέμου: μετατρέποντας το πεδίο μάχης σε «ανοιχτό βιβλίο» — όπου όποιος κινείται είναι «ξακάθαρη» απειλή. Ενώ η Ρωσία συνεχίζει την αργή αλλά σταθερή προέλαση, η ουκρανική drone‑στρατηγική έχει επιτύχει τον πρωταρχικό στόχο: να επιβραδύνει, να απομυζήσει και να αποθαρρύνει, αναγκάζοντας τον εχθρό σε κόστος και προσεκτική τακτική. Αυτός ο ασύμμετρος πόλεμος με drones θα συνεχίσει να καθορίζει την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία όσο παραμένουν κρίσιμης σημασίας οι ξένοι εξοπλισμοί και η τεχνογνωσία.