Ισλανδία: Συζητά στρατιωτική συνεργασία με ΕΕ

Οι συνομιλίες αφορούν συνεργασία προστασίας κρίσιμων υποδομών, επενδύσεις σε προηγμένες τεχνολογίες και αντιμετώπιση υβριδικών απειλών

Ισλανδία © Pixabay

Η Ισλανδία ανακοίνωσε την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σύναψη μιας συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Κρίστρουν Φροσταδότιρ, επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνεργασίας με την ΕΕ σε βασικούς τομείς όπως η προστασία κρίσιμων υποδομών, οι επενδύσεις σε προηγμένες τεχνολογίες και η αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 και θα αποτελέσει τη βάση για τη στενότερη ενσωμάτωση της Ισλανδίας στο αμυντικό πλέγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια ιστορική πρωτοβουλία, καθώς, αν και η Ισλανδία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν διαθέτει μόνιμες ένοπλες δυνάμεις και στηρίζεται παραδοσιακά σε συμμαχικές συμφωνίες για την άμυνά της.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η μελλοντική συμφωνία θα επιτρέψει στην Ισλανδία να αποκτήσει πρόσβαση στο νέο δανειακό ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ταμείο αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο «ReArm Europe», στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βάσης και στην προώθηση κοινών επενδύσεων σε τεχνολογίες στρατηγικής σημασίας.

Η προσέγγιση ΕΕ–Ισλανδίας έχει σχέση με εξελίξεις σε Ρωσία & Κίνα

Η προσέγγιση ΕΕ–Ισλανδίας αντανακλά τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού, ιδίως λόγω της επιθετικής στάσης της Ρωσίας αλλά και της αυξανόμενης κινεζικής παρουσίας στην Αρκτική. Η γεωστρατηγική θέση της Ισλανδίας, ως κόμβος ανάμεσα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, θεωρείται κρίσιμη για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Παράλληλα, η Ισλανδία θα επωφεληθεί από τη συνεργασία σε τομείς όπως η πολιτική προστασία, η κυβερνοασφάλεια και η ανθεκτικότητα των υποδομών, αποκτώντας πρόσβαση σε τεχνογνωσία, ευρωπαϊκά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και δίκτυα πληροφοριών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, ενισχύει τη στρατηγική της αυτονομία και τη διατλαντική συμπληρωματικότητα, επιδιώκοντας παράλληλα να ενσωματώσει στενότερα εταίρους εκτός της ΕΕ οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και προτεραιότητες στον τομέα της ασφάλειας.

Η συμφωνία Ισλανδίας–ΕΕ θα αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας, η οποία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για παρόμοιες συμφωνίες με άλλες βόρειες και αρκτικές χώρες. Πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει πιο ενεργό και αυτόνομο ρόλο στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ειδικά σε μια εποχή αβέβαιης διεθνούς ισορροπίας.