Στα 45 δολάρια το νέο πλαφόν της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Σλοβακίας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετεί το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Κτίριο Κομισιόν, ΕΕ, Βρυξέλλες © EPA/OLIVIER MATTHYS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω του πολέμου της στην Ουκρανία. Το νέο πακέτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μείωση της ανώτατης τιμής στην οποία επιτρέπεται να εξάγεται το ρωσικό πετρέλαιο, όπως ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές, που μίλησαν στο Reuters. «Έχουμε πλέον συμφωνήσει σ’ ένα νέο, ισχυρό και αποτελεσματικό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας», δήλωσε ένας διπλωμάτης μετά τη συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής (18/7).

Η Σλοβακία, η οποία μέχρι τώρα εμπόδιζε την υιοθέτηση των νέων μέτρων, συμφώνησε τελικά να άρει το βέτο της, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις για την ενεργειακή της ασφάλεια. Η χώρα ζητούσε εγγυήσεις για την προμήθειά της σε φυσικό αέριο, καθώς η ΕΕ έχει στόχο να σταματήσει εντελώς τις εισαγωγές ρωσικού αερίου έως το 2027. Μεταξύ των νέων μέτρων περιλαμβάνεται και η μείωση της τιμής-οροφής (σ.σ. πλαφόν) για το ρωσικό αργό πετρέλαιο, που πλέον καθορίζεται λίγο πάνω από τα 45 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή περίπου 15% κάτω από τη μέση τιμή αγοράς. Μέχρι σήμερα το πλαφόν ήταν στα 60 δολάρια, τιμή που θεωρούνταν πλέον υψηλή με βάση τις σημερινές τιμές στην αγορά.

Το μήνυμα Κάλας για τις νέες κυρώσεις στης Ρωσία

«Η ΕΕ μόλις υιοθέτησε ένα από τα πιο αυστηρά πακέτα κυρώσεων έως τώρα κατά της Ρωσίας», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, εκφράζοντας την ικανοποίησή της. Και διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να πέφτουν, το νέο σύστημα θα προσαρμόζεται, διατηρώντας πάντα τη διαφορά του 15% από τη μέση τιμή -κάτι που θεωρείται πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό σε σχέση με το παλαιότερο μοντέλο. Η Κάλας τόνισε ακόμη πως η ΕΕ θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Ρωσία μέχρι να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι προσβλέπουν και στη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες μέχρι στιγμής εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμες να επανακαθορίσουν το πλαφόν που είχε συμφωνηθεί στην G7 στα 60 δολάρια. Η βασική ιδέα πίσω από την επιβολή ανώτατης τιμής είναι να περιοριστούν τα οικονομικά έσοδα της Ρωσίας, ώστε να δυσκολευτεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Κάλας, το πλαφόν των 60 δολαρίων είχε ήδη μειώσει τα ρωσικά έσοδα από πετρέλαιο κατά 30%, κάτι που έχει μεγάλη σημασία, καθώς αυτά τα έσοδα παίζουν κρίσιμο ρόλο στη στήριξη της ρωσικής πολεμικής μηχανής στην Ουκρανία.

«Τσίμπησε» το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, υποστηριζόμενες επίσης από τις ανησυχίες για την προσφορά μετά τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε πετρελαιοπηγές στο βόρειο Ιράκ και τα σφιχτά θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent σημείωσαν άνοδο 62 σεντς ή 0,89% στα 70,14 δολάρια το βαρέλι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) προχώρησαν κατά 64 σεντς ή 0,95% στα 68,18 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το CNBC.