Η απαγωγή ενός Δρούζου εμπόρου λαχανικών από έναν Βεδουίνο ήταν η αφορμή των βίαιων αναταραχών που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στη Συρία και ώθησαν το Ισραήλ να προχωρήσει σε εναέριες επιθέσεις, ενώ η Τουρκία άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής είναι η «ισραηλινή επιθετικότητα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου πως προφασίζεται την ασφάλεια των Δρούζων για να αποσταθεροποιήσει τη Συρία.
Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει τη Συρία να μην προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει στρατιωτική παρουσία στις περιοχές κοντά στα κοινά σύνορα των δύο χωρών. Έχει επίσης ορκιστεί να προστατεύσει την κοινότητα των Δρούζων στη νότια Συρία, θεωρώντας την εθνοτική μειονότητα – η οποία ακολουθεί μια θρησκεία που αποτελεί πρώιμη παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ – ως ζωτικό μέρος της στρατηγικής του για την προστασία των Ισραηλινών πολιτών από διασυνοριακές επιθέσεις. Στο επίκεντρο της στρατηγικής αυτής βρίσκονται τα Υψίπεδα του Γκολάν.
Από τα Υψίπεδα του Γκολάν τροφοδοτείται ένα μεγάλο μέρος του Ισραήλ με υδάτινους πόρους. Από το 1967, μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, η περιοχή αυτή βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή που όμως δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Μόνον η πρώτη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποδέχτηκε την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν, το 2019. Αναμφίβολα είναι μια περιοχή με στρατηγική σημασία για τον Ισραήλ, το οποίο σήμερα διεκδικεί να τη θωρακίσει περαιτέρω. Η γεωπολιτική κατάσταση είναι ευνοϊκή για την κυβέρνηση Νετανιάχου. Η κατάρρευση του 50ετούς καθεστώτος Άσαντ στη Συρία συνέβαλε στην περαιτέρω αποδυνάμωση του Άξονα της Αντίστασης του Ιράν. Επί σειρά ετών, η Χεζμπολάχ, ένα από τα μεγάλα παρακλάδια του Άξονα της Αντίστασης, παρείχε υποστήριξη στον Άσαντ που πολεμούσε το Ισλαμικό Κράτος.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απαιτεί από τη νέα ηγεσία της Συρίας την αποστρατικοποίηση μιας ζώνης στα νότια της Δαμασκού, δηλαδή από τα Υψίπεδα του Γκολάν μέχρι «το Βουνό των Δρούζων». Δεσμεύτηκε, επίσης, πως θα συνεχίζει να υπεραμύνεται τα δικαιώματα των Δρούζων στο πλαίσιο ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος την περασμένη Πέμπτη, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στο κτίριο του υπουργείου Αμύνης της Δαμασκού.
Όσοι Δρούζοι κατοικούν στο Ισραήλ είναι πλήρως ενσωματωμένοι από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, το 1948. Σήμερα κατέχουν υψηλές θέσεις στον στρατό, την πολιτική και την κοινωνία του Ισραήλ, ενώ υπήρξαν και θύματα στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023. Αυτή η αραβική σέκτα απαριθμεί περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, η πλειοψηφία των οποίων κατοικεί, κυρίως, στη Συρία. Εκτός του Ισραήλ, μέλη αυτής της αραβικής μειονότητας βρίσκονται στον Λίβανο και την Ιορδανία. Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού των Δρούζων κατοικεί στα Υψίπεδα του Γκολάν. Σταδιακά από το 1967, όλο και πιο πολλοί έχουν αποκτήσει ισραηλινή υπηκοότητα.
Η τύχη των Δρούζων στη Συρία συνδέεται με ένα νέο κύμα βίας σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Απαλλάχθηκε από τη στυγνή δικτατορία του Μπασάρ αλ Άσαντ στα τέλη του περσινού έτους και έκτοτε οι Σύριοι προσπαθούν να βρουν τις ισορροπίες τους ώστε να μην παγιδευτούν σε μια εμφύλια σύρραξη. Τόσο η Τουρκία, όσο και η προσωρινή κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Αχμέντ Χουσεΐν αλ Σαράα στη Δαμασκό θεωρούν, ωστόσο, πως οι επεμβάσεις του Ισραήλ έχουν ως στόχο την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Συρίας.
Προτεραιότητα της Τουρκίας, η οποία μοιράζεται σύνορα με το βόρειο τμήμα της Συρίας, είναι να επιστρέψουν οι πρόσφυγες από τον εμφύλιο που ξέσπασε επί Άσαντ αλλά και να υπάρξει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό είναι ο λόγος που ο Ερντογάν τόνισε πως δεν θα επιτρέψει τη διαίρεση της Συρίας, ούτε θα δεχτεί πλήγμα στην εδαφική της ακεραιότητα.