Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την εντατικοποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μειώνοντας το ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό αργό πετρέλαιο.
Η κίνηση στοχεύει στη μείωση των εσόδων του Κρεμλίνου από τον ενεργειακό τομέα, που παραμένει βασική πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική του δραστηριότητα στην Ουκρανία. Το νέο όριο τιμής, που θα τεθεί σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου 2025, καθορίζεται στα 47,60 δολάρια ανά βαρέλι, από 60 δολάρια που ίσχυε μέχρι σήμερα. Τα όρια για τα επεξεργασμένα προϊόντα, όπως η ντίζελ, η βενζίνη και το μαζούτ, δεν μεταβάλλονται.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την έγκριση του 18ου πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο περιλαμβάνει νέα περιοριστικά μέτρα στον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων, 20 ακόμη ρωσικές τράπεζες αποκόπτονται από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT, ενώ επιβάλλονται περιορισμοί και στο ρωσικό πετρέλαιο που διυλίζεται σε τρίτες χώρες. Στη μαύρη λίστα περιλαμβάνεται και ένα μεγάλο διυλιστήριο στην Ινδία, στο οποίο συμμετέχει η ρωσική κρατική εταιρεία Rosneft.
Οι κυρώσεις αποσκοπούν στην μείωση των εσόδων της Ρωσίας
Οι κυρώσεις αποσκοπούν στην περαιτέρω αποδυνάμωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας, ειδικά προς αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα. Αν και η αρχική επιβολή του πλαφόν από την Ομάδα των Επτά (G7) είχε περιορισμένο αντίκτυπο λόγω της ύπαρξης ενός εκτεταμένου σκιώδους στόλου δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο χωρίς χρήση δυτικών υπηρεσιών, το νέο σύστημα προβλέπει ότι το ανώτατο όριο θα καθορίζεται σε τιμή 15% κάτω από την τρέχουσα τιμή αγοράς και θα αναθεωρείται αυτόματα τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Η Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρέιτσελ Ριβς, δήλωσε πως η μείωση του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί μια αποφασιστική κίνηση που στοχεύει στον πυρήνα των ρωσικών εσόδων και ασκεί πίεση στον πρόεδρο Πούτιν, εκμεταλλευόμενη το μεγαλύτερο του αδύναμο σημείο, χωρίς να αποσταθεροποιείται η παγκόσμια ενεργειακή αγορά.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα για το πλαφόν πετρελαίου
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει με την πρόταση για χαμηλότερο πλαφόν και οι συνομιλίες με τα υπόλοιπα μέλη της G7 παραμένουν σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική αντίσταση δυσχεραίνει την επίτευξη πλήρους συναίνεσης.
Παράλληλα, οι νέοι περιορισμοί στα καύσιμα που παρασκευάζονται από ρωσικό πετρέλαιο ενδέχεται να προκαλέσουν επιδράσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς μεγάλο μέρος της ντίζελ που εισάγεται από την Ινδία προέρχεται από ρωσικό αργό. Οι αγορές δείχνουν ήδη σημάδια στενότητας σε προσφορά ντίζελ τις τελευταίες εβδομάδες.
Η «σκιώδης» ρωσική ναυτιλία περιλαμβάνεται στο πακέτο κυρώσεων
Το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει επίσης διεύρυνση των περιορισμών στη ρωσική «σκιώδη» ναυτιλία, με περισσότερα από 400 δεξαμενόπλοια να τίθενται υπό κυρώσεις, καθώς και εταιρείες και εμπόρους που συνεργάζονται με αυτά. Προστίθενται επίσης νέα αγαθά στις λίστες εξαγωγικών απαγορεύσεων, τα οποία χρησιμοποιούνται στον αμυντικό τομέα της Μόσχας, ενώ κυρώσεις επιβάλλονται και σε εταιρείες, κυρίως κινεζικές, που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμπτει τα ευρωπαϊκά εμπόδια στο εμπόριο και την ενέργεια. Ειδική αναφορά γίνεται και σε νέες κυρώσεις που σχετίζονται με τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.
Από τη ρωσική πλευρά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αποκτήσει πλέον ανοσία στις κυρώσεις και έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Παρόλα αυτά, η Μόσχα θα αναλύσει το νέο πακέτο για να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνέπειες.