Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει σοβαρά τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού υπέρ της Ουκρανίας, καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την πιο σκληρή στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στη Ρωσία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι το κόστος των προμηθειών.
Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι, και ο Γερμανός ομόλογός του, Μπόρις Πιστόριους, πρόκειται να συζητήσουν τη συμμετοχή της Βρετανίας στο πρόγραμμα αυτό σε ψηφιακή σύσκεψη της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας τη Δευτέρα.
Η βρετανική συμβολή στο σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει είτε την από κοινού αγορά συστημάτων αεράμυνας Patriot με τη Γερμανία, είτε την ξεχωριστή προμήθεια άλλων αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών για λογαριασμό της Ουκρανίας. Και τα δύο ενδεχόμενα βρίσκονται υπό εξέταση. Ο Τραμπ συμφώνησε πρόσφατα να παραδώσει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο —συμπεριλαμβανομένων συστημάτων Patriot και άλλων μέσων αεράμυνας και πυρομαχικών (ΗΙΜΑRS, ATACMS και ίσως ακόμα πιο προχωρημένων σε εμβέλεια)— υπό την προϋπόθεση ότι η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από συμμάχους του ΝΑΤΟ.
H Γερμανία θα χρηματοδοτήσει δύο συστοιχίες Patriot
Η Γερμανία έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να χρηματοδοτήσει την αγορά δύο συστοιχιών Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ουκρανία, με τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς να δηλώνει ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα διαμορφωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι στιγμής, άλλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν έχουν ανακοινώσει ανάλογες δεσμεύσεις.
Κάθε σύστημα Patriot, δηλαδή μια πλήρης πυροβολαρχία με 8 εκτοξευτές και λοιπά υποσυστήματα, όπως ραντάρ και πυραύλους, το οποίο κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία RTX (πρώην Raytheon), κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ κάθε πύραυλος που φέρει το σύστημα αγγίζει τα 4 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε επιπλέον με επιβολή «δευτερογενών δασμών» ύψους 100% στη Ρωσία, αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός εντός 50 ημερών.
Οι συνομιλίες μεταξύ Λονδίνου, Βερολίνου και Ουάσινγκτον βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει την πολιτική απόφαση να συμμετάσχει ενεργά στην πρόταση Τραμπ. Η στήριξη της Βρετανίας εκφράστηκε ξεκάθαρα στη Βουλή των Κοινοτήτων, με τον Υπουργό Άμυνας να δηλώνει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει το σχέδιο και προτίθεται να συμμετάσχει πλήρως». Παράλληλα, Βρετανία και Γερμανία έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στην παροχή κρίσιμων πυραύλων αεράμυνας προς την Ουκρανία.
Σύσκεψη για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες συμμετοχής
Η συνάντηση τη Δευτέρα θα συμπροεδρεύεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία και θα συμμετάσχουν επίσης ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε. Στόχος της συζήτησης είναι να καθοριστεί ποια κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι διατεθειμένα να διαθέσουν περισσότερα κονδύλια για την αγορά συστημάτων Patriot από τις ΗΠΑ και ποια είναι πρόθυμα να παραχωρήσουν συστήματα από τα δικά τους αποθέματα, ώστε να ενισχυθεί η ουκρανική αεράμυνα ενόψει μιας ενδεχόμενης νέας ρωσικής εκστρατείας κατά των υποδομών ενέργειας.
Πέραν της υλικής ενίσχυσης, η Βρετανία και η Γαλλία συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα να ιδρύσουν κοινή δομή διοίκησης και ελέγχου, η οποία θα αναλάβει την ηγεσία μιας μεταπολεμικής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, αν και όταν επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης. Το αρχηγείο θα εδρεύει στο Παρίσι για τους πρώτους 12 μήνες και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Λονδίνο, ενώ σε περίπτωση ανάπτυξης της δύναμης στο ουκρανικό έδαφος, η επιχειρησιακή διοίκηση θα πραγματοποιείται από το Κίεβο υπό την ευθύνη Βρετανού αξιωματικού.
Ο ευρύτερος σχεδιασμός αποσκοπεί στην ανασυγκρότηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ξηράς, αέρα και θάλασσας, μέσω παροχής λογιστικής υποστήριξης, στρατιωτικής εκπαίδευσης, εξοπλισμού και εξειδικευμένων μονάδων — συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και ειδικών αποστολών στη Μαύρη Θάλασσα.