Η Σλοβενία νομιμοποίησε σήμερα την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, μετά το δημοψήφισμα στο οποίο η πλειονότητα των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ, αν και αυτό το θέμα διχάζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε τον νόμο με 50 ψήφους υπέρ, 34 κατά και τρεις αποχές.
Με βάση τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Εξαιρούνται όσοι πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Ο νόμος μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στην περίπτωση που οι θεραπείες δεν προσφέρουν κάποια λογική ανακούφιση ή βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς.
Θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες θεραπείας.
H ευθανασία παραμένει απαγορευμένη
Η ευθανασία, δηλαδή ο θάνατος που προκαλείται από έναν γιατρό ή νοσηλευτή κατόπιν αιτήματος του ασθενούς, παραμένει απαγορευμένη.
Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία και η ευθανασία δεν είναι το ίδιο, αν και σχετίζονται, καθώς και οι δύο αφορούν τον τεχνητό τερματισμό της ζωής σε περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας ή ανυπόφορου πόνου. Η βασική διαφορά είναι ποιος εκτελεί την τελική πράξη που οδηγεί στον θάνατο. Στην πρώτη το κάνει ο ίδιος ο ασθενής λαμβάνοντας κατάλληλα σκευάσματα, ενώ στη δεύτερη ενεργεί ο ίδιος ο γιατρός κατόπιν συναίνεσης του ασθενή.
Η βουλευτής του κυβερνώντος Φιλελεύθερου κόμματος Τερέζα Νόβακ ωστόσο είπε ότι «θα ήταν ανήθικο η ιατρική να στερεί από τους ανθρώπους το δικαίωμα να πεθάνουν εάν το επιθυμούν και η ιατρική δεν μπορεί να τους βοηθήσει».