Γιατί ο Τραμπ μήνυσε τη Wall Street Journal

Στα άκρα ο Aμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά το δημοσίευμα της WSJ για την σχέση του με τον Έπσταϊν

Nτόναλντ Τραμπ ©EPA/FRANCIS CHUNG / POOL

Μήνυση κατά της Wall Street Journal και των ιδιοκτητών της (ανάμεσά τους και Ρούπερτ Μέρντοχ) κατέθεσε χθες Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαιτώντας τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια, με αφορμή δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας ότι το όνομά του βρισκόταν σε μια ευχή για τα γενέθλια του Τζέφρι Επστάιν το 2003, η οποία περιελάμβανε ένα σεξουαλικό σχέδιο και μια αναφορά σε μυστικά που μοιράζονταν.

Σύμφωνα με το Reuters, η αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι κατονομάζει ως κατηγορούμενους τον Μέρντοκ, τη Dow Jones, τη News Corp και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ρόμπερτ Τόμσον, καθώς και δύο δημοσιογράφους της Wall Street Journal, λέγοντας ότι δυσφήμισαν τον Τραμπ και του προκάλεσαν «συντριπτική» ζημιά στα οικονομικά του και στο κύρος του. Ο Έπσταϊν, αυτοκτόνησε σε κελί φυλακής της Νέας Υόρκης το 2019.

Η υπόθεσή του πυροδότησε θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση κάλυπτε τους δεσμούς του Επστάιν με τους πλούσιους και ισχυρούς. Από τη μεριά του ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι διακόψει τις σχέσεις του με τον Επστάιν πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο το 2006.

«Μόλις καταθέσαμε ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ εναντίον όλων όσοι εμπλέκονται στη δημοσίευση του ψευδούς, κακόβουλου, δυσφημιστικού, FAKE NEWS άρθρου στην άχρηστη “κουρελού” που είναι η Wall Street Journal. Ελπίζω ο Ρούπερτ και οι “φίλοι” του να ανυπομονούν για τις πολλές ώρες καταθέσεων και μαρτυριών που θα πρέπει να δώσουν σε αυτή την υπόθεση», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social.

Εκπρόσωπος της Dow Jones ανέφερε σε δήλωσή του: «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη σοβαρότητα και την ακρίβεια των ρεπορτάζ μας και θα υπερασπιστούμε σθεναρά οποιαδήποτε αγωγή».

Η αγωγή χαρακτήρισε τον υποτιθέμενο χαιρετισμό του Τραμπ για τα γενέθλια «ψεύτικο» και ανέφερε ότι η Journal δημοσίευσε το άρθρο της για να βλάψει το κύρος του Τραμπ.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι το άρθρο δεν εξηγεί αν οι εναγόμενοι έχουν λάβει αντίγραφο της επιστολής, αν την έχουν δει, αν τους την έχουν περιγράψει ή αν υπάρχουν άλλες περιστάσεις που θα προσέδιδαν αλλιώς αξιοπιστία στο άρθρο», τονίζεται στην αγωγή.

Για να δικαιωθεί στις αξιώσεις του για δυσφήμιση, ο Τραμπ πρέπει να αποδείξει ότι οι εναγόμενοι ενήργησαν με «πραγματική κακία», δηλαδή γνώριζαν ότι το άρθρο ήταν ψευδές ή δεν φρόντισαν να το επαληθεύσουν.

Μια απόφαση για αποζημίωση ύψους 10 δισ. δολαρίων θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις αποφάσεις και διακανονισμούς για δυσφήμιση στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, επισημαίνει το Reuters.

«Δέκα δισεκατομμύρια δολάρια είναι ένας γελοία υψηλός αριθμός», δήλωσε ο Τζες Γκέσιν, δικηγόρος με εμπειρία σε δίκες για δυσφήμιση. «Θα ήταν η μεγαλύτερη ετυμηγορία για δυσφήμιση στην ιστορία των ΗΠΑ».