Συρία: Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία, νέες υποσχέσεις αλ Σάρα για τις μειονότητες, σε επιφυλακή το Ισραήλ

Ο πρόεδρος στη Συρία, αλ Σάρα, καταδίκασε τις επιθέσεις και υποσχέθηκε πως θα προστατεύσει τις μειονότητες. Τι απάντησε ο ισραηλινός ΥΠΕΞ

Ο προσωρινός πρόεδρος στη Συρία Αχμέντ Αλ Σάρα © EPA/NECATI SAVAS

Ο Μοχάμαντ αλ Σάρα, ο μεταβατικός πρόεδρος στη Συρία, δεσμεύτηκε σήμερα (19/7) εκ νέου «να προστατεύσει τις μειονότητες» στη Συρία, μετά την ανακοίνωση από τη συριακή προεδρία κατάπαυσης του πυρός που αποσκοπεί στο να βάλει τέλος στις διακοινοτικές συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 700 ανθρώπους στην επαρχία Σουέιντα, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι Δρούζοι.

«Το συριακό κράτος δεσμεύεται να προστατεύσει όλες τις μειονότητες και κοινότητες της χώρας. Καταδικάζουμε όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν» στη Σουέιντα, στη νότια Συρία, σημείωσε ο Σάρα σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από τη συριακή τηλεόραση, δεσμευόμενος να διωχθούν οι δράστες «εγκλημάτων και ωμοτήτων».

Η συριακή προεδρία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα «άμεση κατάπαυση του πυρός» στην επαρχία Σουέιντα, όπου άρχισαν να αναπτύσσονται δυνάμεις ασφαλείας.

Η ανάπτυξη αυτή άρχισε μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ, το οποίο δηλώνει ότι θέλει να προστατεύσει τους Δρούζους και ήταν αντίθετο μέχρι τώρα στην ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία.

Ο Σάρα υπογράμμισε στην ομιλία του «τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη Συρία σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και το ενδιαφέρον τους για τη σταθερότητα της χώρας». Επίσης ευχαρίστησε τις αραβικές χώρες και την Τουρκία για τη βοήθειά τους.

Χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία και απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τομ Μπάρακ ανακοίνωσε ότι ο Σάρα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχθηκαν κατάπαυση του πυρός που υποστηρίχθηκε από την Τουρκία και την Ιορδανία.

Ο Σύρος πρόεδρος καταφέρθηκε ωστόσο εναντίον του Ισραήλ, το οποίο βομβάρδισε τη Δαμασκό και το νότιο τμήμα της Συρίας την Τετάρτη για να υποχρεώσει τις συριακές αρχές να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Σουέιντα, στην οποία είχαν εισέλθει την προηγούμενη ημέρα.

Τα πλήγματα αυτά «ώθησαν τη χώρα σε μια επικίνδυνη φάση, η οποία απειλεί τη σταθερότητά της», σημείωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας.

Οι διακοινοτικές αυτές συγκρούσεις αποδυναμώνουν περαιτέρω την εξουσία του Άχμαντ Αλ Σάρα, ο οποίος, επικεφαλής συνασπισμού οργανώσεων ισλαμιστών ανταρτών, ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο σε μια χώρα που έχει ρημάξει έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Πολύ επικίνδυνο να ανήκεις σε μειονότητα στη Συρία του Σάρα

Οι υποσχέσεις του αλ Σάρα πάντως δεν έπεισαν το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ αντέδρασε αμέσως και σε ανάρτησή του στο X είπε ότι είναι «πολύ επικίνδυνο να ανήκεις σε μειονότητα σήμερα στη Συρία» αμφιβάλλοντας ξεκάθαρα για τα όσα είπε ο προσωρινός Σύρος πρόεδρος. Μάλιστα επισήμανε ότι «η ομιλία του αλ -Σάρα ήταν μια επίδειξη υποστήριξης προς τους τζιχαντιστές επιτιθέμενους.

«Συνοψίζοντας, στη Συρία του Σάρα είναι πολύ επικίνδυνο να ανήκεις σε μια μειονότητα – να είσαι Κούρδους, Δρούζος, Αλαουίτης ή χριστιανός. Αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές τους έξι τελευταίους μήνες, γράφει ο Σάαρ σε ανάρτηση στο X.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει «να εγγυηθεί την ασφάλεια και τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Συρία και να θέσει ως προϋπόθεση την προστασία τους για την επανενσωμάτωση της Συρίας στην οικογένεια των εθνών», πρόσθεσε, καθώς σουνιτικές φυλές Βεδουίνων και Δρούζοι μαχητές αντιπαρατίθενται σε φονικές συγκρούσεις στη νότια Συρία.

Σε 940 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στη Συρία μετά τις συγκρούσεις

Η διακοινοτική βία στην επαρχία Σουέιντα, που κατοικείται κυρίως από Δρούζους, στη νότια Συρία, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 940 ανθρώπους μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως διευκρίνισε η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση, 588 Δρούζοι –326 μαχητές και 262 άμαχοι– σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 182 «εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από μέλη (των δυνάμεων) που υπάγονται στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών».

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται επίσης 312 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας και 21 σουνίτες Βεδουίνοι μαχητές, εκ των οποίων τρεις άμαχοι που “εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από Δρούζους μαχητές”, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Εξάλλου 15 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Επίθεση με drone στο Ιράκ

Μέσα σε όλα τα παραπάνω, σήμερα είχαμε επίθεση άγνωστης ταυτότητας μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ, αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ένα άλλο να τραυματιστεί κοντά στην πόλη Σουλεϊμανίγια. Αυτό ανέφεραν πηγές ασφαλείας και τοπικοί αξιωματούχοι.

Το πρακτορείο Ρόιτερς σημειώνει ότι είναι η πρώτη επίθεση αυτού του είδους εδώ και μήνες.