Ως γεωπολιτική πρόκληση μεταμφιεσμένη σε περιβαλλοντική πολιτική χαρακτηρίζει η Τουρκία την ελληνική πρωτοβουλία για τα νέα θαλάσσια πάρκα και αντεπιτίθεται με εξαγγελία δικών της σχεδίων, εγκαινιάζοντας έναν νέο ανταγωνισμό «κυριαρχίας θαλάσσιων πάρκων» στο Αιγαίο με οικολογικό πέπλο.
Με ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείου Εξωτερικών, επαναφέρει στο προσκήνιο ζητήματα κυριαρχίας, θαλασσίων ζωνών και ανεπίλυτων ζητημάτων.
«Αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αυτής από την Ελλάδα πέρυσι, το Υπουργείο μας εξέδωσε ανακοίνωση στις 9 Απριλίου 2024, με την οποία επανέλαβε ότι τα θαλάσσια πάρκα που θα ανακηρυχθούν στο Αιγαίο δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των αλληλένδετων θεμάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων γεωγραφικών σχηματισμών των οποίων η κυριότητα δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες. Τα σημεία που καταγράφηκαν στην προαναφερθείσα δήλωση εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα.
Αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο
Η Τουρκία εμμένει στη ρητορική περί “κλειστών ή ημίκλειστων θαλασσών”, επιχειρώντας να παρουσιάσει το Αιγαίο ως χώρο όπου απαιτείται προηγούμενη συμφωνία για οποιαδήποτε κρατική ενέργεια, ακόμα και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.
«Θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος. Το διεθνές ναυτικό δίκαιο, μεταξύ άλλων, ενθαρρύνει τη συνεργασία, και σε περιβαλλοντικά θέματα, μεταξύ των παράκτιων κρατών στις θάλασσες αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο Πέλαγος».
Η Άγκυρα υποστηρίζει στη συνέχεια ότι η Ελλάδα επιχειρεί να ενδύσει τις πάγιες κυριαρχικές της θέσεις με τον μανδύα της περιβαλλοντικής προστασίας. Παρουσιάζει την ελληνική πρωτοβουλία ως πολιτικό εργαλείο και όχι ως οικολογική στρατηγική.
«Από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβουμε ότι οι προσπάθειες αξιοποίησης οικουμενικών αξιών, όπως η προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο των αλληλένδετων θεμάτων του Αιγαίου και το καθεστώς ορισμένων νησιών, βραχονησίδων και βράχων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες, δεν θα αποδώσουν σήμερα όπως και χθες».
Σχέδιο «οικολογικής ισορροπίας»
Στον απόηχο της ελληνικής πρωτοβουλίας, η Άγκυρα προανήγγειλε ότι θα παρουσιάσει δικά της σχέδια προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στη θεσμική αντιστάθμιση της ελληνικής πολιτικής, μεταδίδει το ethnos.gr.
«Τις επόμενες ημέρες η Τουρκία θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για την προστασία του περιβάλλοντος στις θαλάσσιες περιοχές».
Η Διακήρυξης των Αθηνών
Παρά τις επιθέσεις και τους υπαινιγμούς, η Άγκυρα κλείνει την ανακοίνωσή της με αναφορά στη Διακήρυξη των Αθηνών, επιχειρώντας να παρουσιάσει την όξυνση ως προσωρινή εκτροπή από έναν κατά τα άλλα θετικό διπλωματικό ορίζοντα.
«Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι η Τουρκία εμμένει στη θέση της ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, της ισότητας και της καλής γειτονίας στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και οι δύο πλευρές επιθυμούν να διατηρήσουν στις σχέσεις τους με την Ελλάδα».