H Τουρκία ενδέχεται να ανακοινώσει μια προκαταρκτική συμφωνία για μια παραγγελία πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ήδη από αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal. H κίνηση αυτή της Τουρκίας θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και σε ένα πρόγραμμα αεροσκαφών που έχει επισκιάσει το αμερικανικό F-35, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η σύμβαση, η αξία της οποίας εκτιμάται από αναλυτές σε περίπου 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια, θα αφορά έως και 40 αεροσκάφη, αν και ο ακριβής αριθμός και η διαμόρφωση των αεροσκαφών βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Το Eurofighter κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία τριών από τις μεγαλύτερες εταιρείες άμυνας της Ευρώπης, την BAE Systems, την Airbus και την Leonardo.
Η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών είναι μία από τις πιο ανταγωνιστικές στον τομέα της διεθνούς άμυνας, δεδομένου του ποσού που δαπανάται και του κύρους που συνδέεται με την ικανότητα παραγωγής και πώλησης αυτών των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Μετά από μια σειρά παραγγελιών τη δεκαετία του 2000, το Eurofighter έχει πρόσφατα επισκιάσει το F-35 της Lockheed Martin, το οποίο διαθέτει τη λεγόμενη τεχνολογία stealth. Αυτό έχει οδηγήσει τους κατασκευαστές του να προσπαθούν να κερδίσουν παραγγελίες από την εγχώρια αγορά και από χώρες που δεν μπορούν να αγοράσουν το F-35.
Η Τουρκία, μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, επιδιώκει να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter από το 2023, αλλά οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει λόγω της απροθυμίας της Γερμανίας να εγκρίνει άδεια, λόγω ανησυχιών για ορισμένα στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας.
Η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει στη συμφωνία, σύμφωνα με δύο πηγές. Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα ότι οι διαπραγματευτές πλησιάζουν σε μια απόφαση που θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την έκδοση άδειας εξαγωγής.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της τουρκικής και της βρετανικής κυβέρνησης βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και η λεγόμενη αρχή της συμφωνίας -που θέτει τις βάσεις για μια σύμβαση- θα μπορούσε να ανακοινωθεί στην Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στοχεύει να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για ένα σχέδιο επιθεώρησης και δοκιμών μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρουν.
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι η χώρα του ηγείται εκστρατειών εξαγωγής του Typhoon σε άλλες χώρες.
Μια πιθανή σύμβαση με την Τουρκία θα μπορούσε να επιταχύνει τις συνομιλίες του κονσόρτσιουμ Eurofighter με άλλες χώρες, όπως το Κατάρ και η Αυστρία, για τη σύναψη δικών τους συμφωνιών, ανέφερε ένα από τα άτομα.
Εάν η Τουρκία υποβάλει παραγγελία, η Eurofighter θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή της σε 30 Typhoon ετησίως και άλλοι πιθανοί αγοραστές ενδέχεται να ανησυχήσουν για το ενδεχόμενο να είναι οι τελευταίοι που θα παραλάβουν τα αεροσκάφη, ανέφερε η πηγή. Η Eurofighter μπορεί να κατασκευάσει 14 αεροσκάφη ετησίως και προσπαθεί να αυξήσει τον αριθμό αυτό σε 20.
Η Σαουδική Αραβία, ένας κερδοφόρος πελάτης για τις εταιρείες άμυνας, η οποία επίσης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά αεροσκαφών Typhoon, επικεντρώνεται επί του παρόντος περισσότερο στο F-35, σύμφωνα με άλλη πηγή που είναι εξοικειωμένη με το θέμα.
Η επιτυχία στην απόκτηση μιας παραγγελίας από την Τουρκία θα αυξήσει τον φόρτο εργασίας της Eurofighter, μετά την ανακοίνωση της βρετανικής ένωσης Unite νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι γραμμές παραγωγής του αεροσκάφους Typhoon στο εργοστάσιο της BAE στο Warton της βόρειας Αγγλίας έχουν σταματήσει.
Οι ανησυχίες των εργαζομένων εκεί αυξήθηκαν πρόσφατα, αφού η βρετανική κυβέρνηση, η οποία έθεσε την τελευταία παραγγελία της για Typhoon το 2009, ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει αεροσκάφη F-35A της Lockheed αντί για Typhoon. Η BAE δήλωσε τότε ότι είχε εμπειρία στην αντιμετώπιση των διακυμάνσεων της ζήτησης.