Το Ιράν «αντικατέστησε» τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που είχαν υποστεί ζημιές στη διάρκεια των βομβαρδισμών που εξαπέλυσε τον Ιούνιο το Ισραήλ κατά την επιχείρηση «Rising Lion», όπως μετέδωσε πρόσφατα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, επικαλούμενο στρατιωτικό αξιωματούχο.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε στις 13 Ιουνίου 2025 επίθεση εναντίον του Ιράν, με σκοπό να εμποδίσει το τελευταίο να αποκτήσει ατομική βόμβα, η οποία θεωρεί ότι συνιστά υπαρξιακή απειλή. Η Τεχεράνη, που υπεραμύνεται του δικαιώματός της στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, λέει ότι δεν έχει τέτοιες φιλοδοξίες στο στρατιωτικό επίπεδο.
Κατά τις 12 ημέρες του πολέμου, το Ισραήλ έθεσε στο στόχαστρο πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί καθώς και επιστήμονες που εργάζονταν στην ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος σκοτώθηκαν.
Το Ιράν παράγει δικά του συστήματα αεράμυνας
Ιρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα συστήματα όπου υπέστησαν ζημιές αντικαταστάθηκαν και αναπτύχθηκαν ήδη σε προκαθορισμένες τοποθεσίες. Η ιρανική αντιαεροπορική άμυνα περιλαμβάνει συστήματα όπως το Bavar-373 (πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος αντίστοιχο του ρωσικού S-300) και το Khordad-15 (καινούργιο και πιο προηγμένο αλλά με μικρότερη εμβέλεια), που κατασκευάζονται εντοπίως, και σχεδιάστηκαν για να αντικρούουν πυραύλους και αεροσκάφη.
Το Bavar-373 και το Khordad 15 είναι δύο εξαιρετικά συστήματα αεράμυνας που αναπτύχθηκαν από το Ιράν. Το Bavar-373, βασισμένο σε τεχνολογία αντίστοιχη του ρωσικού S-300, είναι ένα σύστημα μεγάλης εμβέλειας (200 χλμ.), σχεδιασμένο να καταστρέφει αεροσκάφη, πυραύλους και βαλλιστικούς στόχους. Από την άλλη, το Khordad 15 είναι ένα πιο ελαφρύ και κινητό σύστημα μέσης εμβέλειας (120 χλμ.), που εξειδικεύεται στην καταστολή μικρών στόχων όπως drones και ελικόπτερα. Ενώ το Bavar-373 προσφέρει στρατηγική προστασία, το Khordad 15 καλύπτει τακτικές ανάγκες σε ταχέως μεταβαλλόμενα πεδία μάχης.
Το Ιράν είχε εγκαταστήσει το 2016 ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300, μετά την επίτευξη το 2015 συμφωνίας στη Βιέννη για το πρόγραμμά του πυρηνικής ενέργειας με τις μεγάλες δυνάμεις (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Κίνα, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες).
Έπειτα από πόλεμο 12 ημερών κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ιράν και στο Ισραήλ τέθηκε σε ισχύ στις 24 Ιουνίου. Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράν στη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές. Το Ισραήλ από την πλευρά του έκανε λόγο για τουλάχιστον 28 νεκρούς.
Οι ΗΠΑ, σύμμαχος του Ισραήλ, βομβάρδισαν από την πλευρά τους στις 22 Ιουνίου 2025 την υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, νότια της Τεχεράνης, και πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν και στη Νατάνζ. Η ακριβής έκταση των ζημιών δεν είναι γνωστή.