Σβιριντένκο: Η Ουκρανία επιδιώκει νέο δάνειο από το ΔΝΤ

Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Σβιριντένκο επιδιώκει νέο δάνειο από το ΔΝΤ για τον προϋπολογισμό που έχει πληγεί από τον πόλεμο

Η νέα πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Σβιριντένκο © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Η νέα πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Σβιριντένκο δήλωσε ότι είναι πιθανό να ζητήσει περισσότερη χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας χωρίς να διαφαίνεται τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας.

Η 39χρονη σύμμαχος του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι η οποία έγινε η δεύτερη γυναίκα επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, παρουσίασε τη δημοσιονομική στενότητα με σκληρούς όρους. Οι παγκόσμιοι δωρητές έχουν μέχρι στιγμής διαθέσει μόνο το ήμισυ των εκτιμώμενων 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτεί ο καταπονημένος από τον πόλεμο προϋπολογισμός για τα επόμενα δύο χρόνια, ανέφερε η Σβιριντένκο.

Ειδικότερα, με το δανειακό πρόγραμμα του ΔΝΤ ύψους περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων να λήγει το 2027, η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια του πολέμου είναι πιθανό να οδηγήσει σε συζητήσεις για ένα νέο σχέδιο κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του δανειστή τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Εάν το βασικό σενάριο υποθέσει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ», δήλωσε η Σβιριντένκο στο Bloomberg News στην πρώτη της συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων της. Τα οικονομικά και στρατιωτικά σενάρια θα είναι στην ημερήσια διάταξη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αυγούστου, «για να προσδιοριστεί εάν ένα νέο πρόγραμμα θα ήταν λογικό και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές παράμετροι του», είπε.

Στον τέταρτο χρόνο του, ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας δεν δείχνει σημάδια ύφεσης εν μέσω εντατικοποιημένων πυραυλικών και μη επανδρωμένων επιθέσεων και μιας αμείλικτης πορείας προς τα εμπρός στο μέτωπο των 1.000 χιλιομέτρων. Ο Ζελένσκι προσπαθεί να επωφεληθεί από την αλλαγή διάθεσης στην Ουάσιγκτον, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να στρέφεται κατά του Ρώσου ηγέτη με μια νέα υπόσχεση να στείλει περισσότερο οπλισμό στο Κίεβο.

Η αναμόρφωση του υπουργικού συμβουλίου του Ουκρανού ηγέτη την περασμένη εβδομάδα ήταν μέρος μιας προσπάθειας να μετακινήσει σε θέση προεδρικούς πιστούς που μπορούν ενδεχομένως να κερδίσουν την εύνοια του Τραμπ. Η Σβιριντένκο ανέλαβε τα καθήκοντά της 11 εβδομάδες αφότου η ομάδα της στο υπουργείο Οικονομίας εξασφάλισε συμφωνία με την Ουάσιγκτον για την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας.

Η νέα πρωθυπουργός δήλωσε ότι σχεδίαζε επίσης να μιλήσει με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, με τον οποίο συνεργάστηκε εντατικά για τη συμφωνία για τα ορυκτά, τις επόμενες ημέρες εξ αποστάσεως για να συζητήσει πιθανή οικονομική βοήθεια. Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα επιδιώξει επίσης να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την αγορά όπλων -συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας Patriot- και την από κοινού παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίων στις ΗΠΑ για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δήλωσε η Σβιριντένκο.

«Η ιδέα είναι ότι είμαστε, πράγματι, ένα ισχυρό έθνος – πιστεύω ότι είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα στον κόσμο ενός ενιαίου πεδίου μάχης για τη δοκιμή τεχνολογιών», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Εκτός από την ενίσχυση των οικονομικών της Ουκρανίας, ο κύριος στόχος της Σβιριντένκο θα είναι η αύξηση της εγχώριας παραγωγής όπλων της χώρας ως αντιστάθμισμα στον κίνδυνο απώλειας εξωτερικής βοήθειας. Αλλά η ίδια σηματοδότησε ότι – δεδομένης της επείγουσας ανάγκης του πολέμου – το παράθυρο ευκαιρίας «θα είναι πολύ σύντομο».

«Το καθήκον μας είναι να επιτύχουμε αποτελέσματα στους περισσότερους τομείς μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Σβιριντένκο, ο οποίος διαδέχθηκε τον Denys Shmyhal, του οποίου η πενταετής θητεία αποτέλεσε ρεκόρ για την Ουκρανία. Είπε ότι στόχος της είναι να «πετύχει κάτι μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Οποιαδήποτε νέα συμφωνία με το ΔΝΤ θα αποτελούσε μέρος αυτού. Οι συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα αναμένονται φέτος, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις σκέψεις του Ταμείου και της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας. Ο δανειστής με έδρα την Ουάσιγκτον υπέγραψε τον τρέχοντα δανεισμό πριν από δύο χρόνια, σπάζοντας το προηγούμενο για να μην δανείζει μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο.

Ο Σβιριντένκο δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων κατά της διαφθοράς, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος και της λεγόμενης διευκόλυνσης για την Ουκρανία, της οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι το τέλος του έτους.

Η δυσκολία της καταπολέμησης της διαφθοράς υπογραμμίστηκε τη Δευτέρα. Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Σβιριντένκο, οι ουκρανικές αρχές επιβολής του νόμου συνέλαβαν δύο ερευνητές στο πλαίσιο σαρωτικών επιδρομών στις εγκαταστάσεις αξιωματούχων κατά της διαφθοράς. Ένας ανώνυμος υπάλληλος του Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, γνωστού ως NABU, συνελήφθη στο Κίεβο ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, ανέφερε η Γενική Εισαγγελία σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Στη συνέντευξη, η Σβιριντένκο προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα της διαφθοράς, επικαλούμενη δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ενώ η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι η δωροδοκία είναι ευρέως διαδεδομένη, πολύ λιγότεροι έχουν αντιμετωπίσει τέτοια δραστηριότητα.

«Για να είμαι ειλικρινής, εντός της ουκρανικής κοινωνίας και ορισμένων κοινωνικών ομάδων, το ζήτημα ενισχύεται και υπερτονίζεται», δήλωσε η πρωθυπουργός. Οι εξωτερικοί παρατηρητές, από την άλλη πλευρά, «αξιολογούν την Ουκρανία με βάση διαφορετικές μετρήσεις», είπε.

Υπερασπίστηκε επίσης την απόρριψη από την κυβέρνηση ενός υποψηφίου για το Γραφείο Οικονομικής Ασφάλειας, μια κίνηση που ζητήθηκε από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρόλο που ο υποψήφιος είχε εγκριθεί από μια επιτροπή επιλογής.

Το υπουργικό συμβούλιο «ενήργησε σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες: λάβαμε την υποψηφιότητα από την επιτροπή επιλογής, ψηφίσαμε συλλογικά και στείλαμε την απόφαση πίσω στην επιτροπή», δήλωσε ο Σβιριντένκο.