Τραμπ: Προωθεί το “Χρυσό Θόλο” ως αμυντική διαστημική ασπίδα

Το νέο αμυντικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει μια διαστημική αμυντική ασπίδα έναντι πυραυλικών απειλών είναι μια τεχνολογική πρόκληση

Ντόναλντ Τραμπ © EPA/Chris Kleponis

Η νέα αμερικανική πρωτοβουλία με την ονομασία Golden Dome (Χρυσός Θόλος) του Ντόναλντ Τραμπ, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια πλήρη διαστημική ασπίδα για την άμυνα των ΗΠΑ απέναντι σε πυραυλικές απειλές, μπαίνει στο προσκήνιο με φόντο όχι μόνο την τεχνολογική πρόκληση, αλλά και πολιτικές αντιπαραθέσεις και αμφιβολίες ως προς την πρακτικότητα του εγχειρήματος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εξετάζονται εναλλακτικές εταιρείες πέραν της SpaceX του Έλον Μασκ για τη συμμετοχή στο μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο, ύψους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρότι η SpaceX θεωρείται τεχνολογικά πρωτοπόρα και έχει ήδη σημαντικές συμβάσεις με τον αμερικανικό στρατό, η πρόσφατη δημόσια σύγκρουση μεταξύ Τραμπ και Μασκ φαίνεται να έχει πυροδοτήσει αναθεώρηση της σχέσης. Η κυβέρνηση Τραμπ αναζητά πλέον τρόπους να διαφοροποιήσει τους αναδόχους του προγράμματος, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από έναν μόνο πάροχο.

Στο τραπέζι έχουν ήδη πέσει αρκετές εναλλακτικές. Η Amazon, μέσω του Project Kuiper, προβάλλει ως ισχυρός ανταγωνιστής, παρότι το δίκτυο δορυφόρων της βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια. Παράλληλα, εταιρείες όπως η Rocket Lab και η Stoke Space προσπαθούν να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες εκτόξευσης και ανάπτυξης υποδομών στο διάστημα. Στο παιχνίδι παραμένουν και οι γνωστές αμυντικές βιομηχανίες Lockheed Martin, Northrop Grumman και L3Harris, με εξειδίκευση σε συστήματα ανίχνευσης, αναχαίτισης και ηλεκτρονικής υποστήριξης.

Ο Λευκός Οίκος έχει δώσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα: μέσα σε 60 ημέρες πρέπει να παρουσιαστεί επιχειρησιακό πλάνο, ενώ σε 120 ημέρες αναμένεται πλήρης σχεδιασμός του Golden Dome. Ο διοικητής της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ, στρατηγός Michael Guetlein, έχει αναλάβει το συντονισμό του έργου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από στρατιωτικούς κύκλους ως «το νέο Manhattan Project». Το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει 13 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά δορυφορικών υπηρεσιών, ενώ άλλα 25 δισεκατομμύρια έχουν διατεθεί για την πρώτη φάση ανάπτυξης.

Ωστόσο, το έργο δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Η ενσωμάτωση εμπορικών δορυφορικών τεχνολογιών σε ένα στρατιωτικό περιβάλλον δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την κυβερνοασφάλεια, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, εγείροντας ερωτήματα για τη βιωσιμότητα και την τεχνική υλοποίηση. Επίσης, η πολιτικοποίηση της διαδικασίας επιλογής αναδόχων, με φόντο τις προσωπικές σχέσεις και διαμάχες του Τραμπ, προκαλεί προβληματισμό σχετικά με τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος.

Σε διεθνές επίπεδο, η πρωτοβουλία προκαλεί ήδη εντάσεις, με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα να εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις για την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του διαστήματος. Πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο στο διάστημα.

Παρά τις αντιξοότητες, ο Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει.