Η Γερμανία ενέκρινε την πώληση Eurofighter στην Τουρκία

Το πράσινο φως για παράδοση 40 αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία έδωσε η Γερμανία, αναφέρουν Bloomberg και Spiegel

Ένα Eurofighter Typhoon της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας πριν από την απογείωση © EPA/VALDA KALNINA

Η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση 40 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Το Συμβούλιο Ασφαλείας της κυβέρνησης στο Βερολίνο υπέγραψε ένα προκαταρκτικό αίτημα για 40 μαχητικά, ανέφερε η ίδια πηγή.

Η Τουρκία υπέβαλε το αίτημά της για τα αεροσκάφη -ένα κοινό σχέδιο μεταξύ της βρετανικής BAE Systems Plc, της Airbus SE και της ιταλικής Leonardo SpA- τον Μάρτιο του 2023. Πρόκειται να κατασκευαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο με εξαρτήματα που θα προμηθεύονται από τη Γερμανία.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει, σημειώνοντας ότι οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εμπιστευτικές.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, ενέκρινε αίτημα της Τουρκίας, το οποίο είχε κατατεθεί ήδη από τον Μάρτιο του 2023. Η κυβέρνηση συνασπισμού (των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων) δεν είχε λάβει καμία απόφαση σχετικά με το αίτημα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών υπό τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς (CDU) ανταποκρίθηκε τώρα με την απόφασή της και στις πιέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, αναφέρει το γερμανμικό περιοδικό.

Σημειώνεται ότι το Eurofighter κατασκευάζεται από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, επίσης η Ιταλία και η Ισπανία. Χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης, οι υπόλοιποι εταίροι δεν μπορούν να εξάγουν σε τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και η βρετανική κυβέρνηση, καθώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκαν για την απόφαση της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Παρ’ όλο που η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ τους επικρατεί ένταση, καθώς η Τουρκία εγείρει εδαφικές διεκδικήσεις σε περιοχές του Αιγαίου που η Ελλάδα θεωρεί δικό της κυρίαρχο έδαφος», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Σύμφωνα με το Spiegel, «η Τουρκία, στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης, διαβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά αεροσκάφη μόνο στο πλαίσιο της συμμαχικής αλληλεγγύης στο ΝΑΤΟ, δηλαδή όχι εναντίον άλλου κράτους-μέλους της Συμμαχίας. Η σχεδιαζόμενη έγκριση συζητήθηκε επίσης με τον Μητσοτάκη πριν από την τελική απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, είχε αγοράσει 24 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία, τα τελευταία από τα οποία παραδόθηκαν τον Ιανουάριο».

Στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, πέρα από τον καγκελάριο Μερτς, συμμετέχουν μεταξύ άλλων και ο αντικαγκελάριος, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, και ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, από το SPD, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ, από το CDU.

Η Τουρκία διαθέτει μέχρι σήμερα μαχητικά F-16 αμερικανικής κατασκευής. Όταν ο πρόεδρος Ερντογάν αγόρασε από τη Ρωσία προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τύπου S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν τη χώρα από το πρόγραμμα απόκτησης των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών Stealth F-35.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Wall Street Journal έγραφε ότι η Τουρκία ενδέχεται να ανακοινώσει μια προκαταρκτική συμφωνία για μια παραγγελία πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήδη από αυτήν την εβδομάδα. H κίνηση αυτή της Τουρκίας θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και σε ένα πρόγραμμα αεροσκαφών που έχει επισκιάσει το αμερικανικό F-35, ανέφερε το δημοσίευμα.

Η σύμβαση, η αξία της οποίας εκτιμάται από αναλυτές σε περίπου 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια, θα αφορά έως και 40 αεροσκάφη, αν και ο ακριβής αριθμός και η διαμόρφωση των αεροσκαφών βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το Eurofighter κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία τριών από τις μεγαλύτερες εταιρείες άμυνας της Ευρώπης, την BAE Systems, την Airbus και τη Leonardo.